ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Odyssey of the Mind

On Septembrie 11, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Ţine cont de ceea ce faci cu ceea ce gândești, având totodată putinţa de a te lansa într-un angajament total cu faptele sufleteşti.

Părea că memoria mi se îngustează, aşa cum se îngustează vasele de sânge, prin depuneri de substanţe nocive, cu rol complex, de care nu aveam nevoie, substanțe dintr-un anumit lucru ce nu pot fi separate de lucru în sine, despre care nu aveam nicio idee corectă.

Diagnosticul putea fi totuşi dificil, ţinând cont de tulburările precoce ale vieţii simbolice, care mă inspira sau, pur și simplu, de care nu mă puteam lipsi. Importanţa distrugerii propriei fiinţe într-o căutare a ceva fără nume, prin stingerea elanului vital, prin neputinţa de a mă lansa într-un angajament total cu faptele sufleteşti, devenea schiţa unei fenomenologii pure, sensul unei filosofii latente.

Desigur, cauza era o prelungire a indefinitului uitării, îndepărtarea elementelor de sens care accentuau trăsăturile distinctive ale identităţii mele şi raţiunea unei existenţe unice. Semnele malignizate de o intoxicaţie gravă cu negativism, în revărsarea rupturilor tendenţioase ale intensităţilor psihice, combătute mai greu datorită aspectelor cele mai variate ale unei dureri care persista într-o anumită zonă de luptă cu mine însumi, din cauza unui cheag mare de îndoială, dovedeau o nedesăvârşire de nedepăşit.

Clar că ceva nu era în ordine cu mine, în discordanţă cu importanţa fenomenului de transmisie dominantă a unei revelaţii care genera o simptomatologie a deficitului sineității, un eșec neasumat în procesele articulării sinelui.

Mitul vulnerabilităţii perfecte, de nestăpânit, cel ce stimula producția imaginilor haotice în mintea mea, prezentând o toleranţă vagă la scanare din unghiurile diferite ale trăirii, părea să devină temeiul spiritual al întregii mele existenţe.

Era preferinţa obsesivă pentru nespus, în folosul întâmplărilor trăite în surdină, în folosul observaţiilor subtile, autocunoaşterii, intuiţiilor, percepţiilor interioare. Ca şi cum pofta mea de a presăra aduceri aminte s-ar fi pornit mereu mai departe odată cu pragul unei învăluiri într-o experienţă unică, care coincidea cu ieşirea din relaţia cu restul lumii.

Leadership: Poţi să utilizezi o imagine ideală a realităţii, prin modificarea modelului „Odyssey of the Mind”?

Medicul radiolog Charles T. Dotter a încercat, în 1964, să dilate arterele periferice stenozate prin leziuni aterosclerotice, folosind catetere progresiv mai mari. Leziunile endoteliate provocate de cateter puteau genera embolii sau chiar ocluzie. Metoda a fost, sub această formă abandonată, dar intuirea folosirii unui cateter cu balon i-a aparţinut tot lui Dotter. (Agenda Medicală '90)

Datele prezentate prin schimbarea personalităţii, de la un context de apropiere faţă de sistemul conceptual al trăirii prin analiza ecoului vieţii, pornind la un context de distanţare de restul lumii, demonstrează succesul obținut în rezolvarea propriei ambivalenţe.

Mai întâi realizezi acea simbioză a elementelor de sens care accentuează trăsăturile distinctive ale identităţii tale şi raţiunea unei existenţe unice. Apoi experimentezi consecinţa intuirii propriei condiții prin observarea directă a unui fenomen de adâncime, ascuns, nevizibil, care nu este tocmai o stare de sociabilitate.

Ci este un efort ce căutare a unui rezultat dorit, ca un manifest al propriei creativităţi, îndeplinind ulterior instrucțiunile unei metode synhcronized pentru un efect al tendinţei de a modifica, a îmbunătăţi, a improviza, de a crea şi a înfăptui. Iar asta te face dornic să perfecţionezi continuu ceea ce știi deja.

Ambivalenţa este necesară pentru recunoaşterea importanţei a ceea ce înveți strict de la tine însuți, având un rol principal în dezvoltarea competenţei de autoevaluare. Leadershipul, ca să răspundă la întrebarea „Cu ce începe tentația de a dori să te depăşeşti?”, utilizează un model al autoevaluării, construit dependent de ceea ce ştii despre tine, creând fenomenul de apartenență la un soi de descoperire fulminantă pe linia asumării temeinice a unor motive de reuşită.

Simbolul începutului de drum către maturitate și leadership este rezultatul acestei ambivalenţe, care se vede în satisfacţia pe care o simţi atunci când conştientizezi că poți mult mai mult să aștepți de la tine, chiar și atunci când nimeni nu te poate ajuta.

Cel ce operează o observaţie directă asupra sa nu este doar un om dotat cu capacitatea de a-şi modifica percepţia care persistă într-o anumită zonă de luptă cu el însuși. Ci este un om - interesant să relevăm acest aspect - care ţine cont de ceea ce face cu ceea ce gândește, având totodată putinţa de a se lansa într-un angajament total cu faptele sufleteşti.

Odyssey of the Mind este acea formă a cunoaşterii provenită din propriile idealuri, aspiraţii, lupte cu tine însuţi, care poate da socoteală în faţa realităţii prin modalităţi subiective (au loc numai în conștiință) și apoi obiective.

Cine utilizează o imagine a realităţii, fiind conştient de modelul „Odyssey of the Mind”, manifestă de regulă acea preferinţă obsesivă pentru nespus, în folosul întâmplărilor trăite în surdină, în folosul observaţiilor subtile, intuiţiilor, percepţiilor interioare.

Este un fel de maturizare în zona cunoaşterii de sine, devenind din ce în ce mai adâncă şi din ce în ce mai pură, pe fundalul conştiinţei și al senzaţiei că poți mult mai mult să ceri de la tine ca să devii mult mai mult decât ești.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate