ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Omul între analiză şi viziune

On August 11, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

În leadership, fiinţa rațional-superioară este cea care nu are nevoie să fie numită pentru a fi recunoscută.

Cu ochii întorşi către rămăşiţele de trupuri omeneşti afectate în fel şi chip de o boală incurabilă, necunoscută ca un vânt rău apărut prin surprindere, ca într-un coşmar din care nu te mai trezeşti, omul de ştiinţă Gerry Lane este măcinat de nevoia expansivă de a se înălţa deasupra acestei imagini iminente a morţii care-l însoţeşte peste tot.

Singurul analist capabil pentru a dezlega un puzzle, în venele căruia curge un sânge rece care nu se coagulează în contact cu efectul negativ al acestui unexplained phenomenon, el simte pur şi simplu nevoia, dorinţa implacabilă a minţii ascuţite, de a profita de o combinaţie pe care ştie că nu o va mai întâlni niciodată, care prin forţa lucrurilor accentuează diferenţa dintre ceea ce este substanţial şi ceea ce pare a fi substanţial.

Gerry Lane nu caută să definească cadrul în care se stabilesc interacţiunile de natură ştiinţifică, prin bunăvoinţa unei chimii pure, printr-o biologie moleculară care întregește datele obținute prin metodele anatomiei patologice. El nu strânge probe infestate din organismul dăunător, nu-şi ia ca reper de evaluare a fenomenului fragmente dintr-un cadavru, nu încearcă să descompună la o temperatură ordinară sau la o temperatură mai mult sau mai puţin ridicată substanţele eliberate natural din corpul infectat, nu încearcă să identifice reactanții afectați de vreo enzimă rezistentă la toate tipurile de antibiotice.

Ci, aşa cum matematicianul poate să formeze un determinant particular cu ajutorul unei matrice pătrate, Gerry îşi imaginează două sisteme diferite de informaţie, fiecare caracterizată de o presiune a momentelor decisive şi un rezultat al cauzelor naturale aflate în contact.

Oare stările care precedă transformarea definitorie a unui om într-un undead being se află într-un echilibru stabil? Care este forma de manifestare a omului care precede delirul mental?

Leadership: Poți modifica opţiunea de redare a imaginii pe care o ai înaintea ta, a cărei esenţă poate fi definită de diferenţa dintre ceea ce este substanţial şi ceea ce pare a fi substanţial?

Gerry Lane sumarizează consecinţele imediate ale prezenţei virusului, şi constată condiţia necesară şi suficientă pentru ca suma forţelor opuse care acţionează asupra omului să fie nulă.

Omul trebuie să sufere deja de o boală necontagioasă, tratabilă şi cu posibilitatea de a fi bine stăpânită printr-un tratament medicamentos, pentru ca molima să-l evite complet, prin modul de a se comporta ca o zonă “străină”.

Practic, mecanismele funcţionale reglate de boală tind să excludă virusul din unitatea organismului. Fără o depistare timpurie, fără o asistenţă adecvată, mulţi suferinzi ajung să aibă dureri, prezintă anumite manifestări. Iar tocmai aici se află cheia misterului, îmbrăcând o substanţialitate maximă, căci tocmai acestea dictează conformaţia unei viziuni a soluţiei salvatoare.

Tulburarea de panică se dezvoltă pe fondul percepţiei senzaţiilor de moarte, acestea fiind periculoase mai ales în lipsa unei viziuni morale a lumii și a lucrurilor. Însă în vârtejul ameţitor al manifestărilor felurile ale suferinzilor, Gerry reuşeşte să dezvolte o teorie nouă asupra luptei împotriva acestui virus necruţător, pe fondul a tot ceea ce poate să apară disparat sau divers.

În leadership, fiinţa rațional-superioară este cea care nu are nevoie să fie numită pentru a fi recunoscută.

Fiind supusă unui determinism în relație cu responsabilitatea morală, raportă la un soi de experiență perceptuală unde cunoaşterea și învăţarea se concretizează într-un sistem deductiv, bazat pe analiza vizuală a exemplelor pozitive și negative, această fiinţă raţional-superioară reușește să facă diferenţa dintre ceea ce este substanţial şi ceea ce pare a fi substanţial.

Între substanțial și ceea ce pare substanțial, fapt ce derivă din experienţe de viaţă adverse, are loc o întrepătrundere a celor doi justificatori ai condiţiei de erou: presiunea momentelor decisive şi un rezultat al cauzelor naturale aflate în contact.

Circumstanțele de înțelegere și contracarare a fenomenelor de risc se manifestă cu mai mare intensitate în contextul manifestărilor neanticipate, acolo unde apar lacune inexplicabile, lipse de continuitate în comportament și atitudine. Handicapul plămădirii unui mecanism de predictibilitate fiind răscumpărat de un viguros simţ al detaliilor aflate la vedere, dar obturate de intervenţii aleatoare.

Întotdeauna omul care experimentează transformările definitorii ale lumii din jur, acolo unde cu greu se poate constata unde anume au loc schimbările mici, dar cu efect major, se află într-o perpetuă mobilitate. Totdeauna aspirând spre o căutare care nu-și ajunge, care nu se determină fix, echivalentă cu înțelegerea propriei lumi interioare.

Fondul acestei perpetue căutări constă în receptarea integrală a acelor informaţii şi cantitatea potrivită pentru focalizarea minţii spre intenţii şi scopuri mai înalte.

Omul între analiză şi viziune poate să modeleze o lume fără a fi neapărat artizanul ei, doar prin creativitatea necesară “supravieţuirii”, prin puterea de a sesiza diferenţa dintre ceea ce este substanţial şi ceea ce pare a fi substanţial.

Acesta este un soi de leadership care nu are nevoie de „coacere” pentru a te transforma într-o adevarată legendă, ci doar de prezenţă de spirit.* Notă: World War Z

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate