ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Orologiul leadershipului

On Decembrie 17, 2010, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Caracterul promotor al leadershipului nu este altceva decât reflexia distinctă a felului în care funcţionezi în cazul depăşirii limitelor şi condiţionărilor vieţii.

Un om care s-a bucurat de o extraordinară popularitate în ultimii 20 de ani este scriitorul şi regizorul american Stephen King. El a făcut, dacă pot să mă exprim aşa, o treabă nemaipomenită, scriind peste o sută romane cu tentă fantastică şi pline de substrat, majoritatea ajungând foarte îndrăgite şi apreciate de cititorii din întreaga lume.

Dar la un moment dat, povesteşte Stephen King în introducerea romanului "Pistolarul" (primul volum din seria "Turnul Întunecat"), că a trecut printr-un moment de cumpănă al vieţii - atunci când a fost lovit de un autoturism. Numai printr-un miracol a scăpat cu viaţă. Astfel a fost nevoit să-şi întrerupă o perioadă de timp munca, ceea ce nu i-a fost pe plac.

În orice caz, în 2001 - pe când începea să se simtă mai bine, Stephen a decis să ducă la bun sfârşit aventura lui Roland (personajul principal al seriei). A pus totul deoparte şi s-a apucat să scrie ultimele trei volume. El a mărturisit cu sinceritate ceea ce simţea în adâncul sufletului: "Am făcut asta nu atât pentru cititorii care mi-o cereau, cât pentru mine însumi."

Leadership: Exploatezi orice situaţie în folosul propriei desăvârşiri cuprinsă între beneficiul unei viziuni partizane asupra abordării unei anumite limite şi beneficiul posesiunii unei stări de spirit?

Într-o oarecare măsură, Stephen King se vedea un erou – acel erou căruia el însuşi i-a dat naştere în multe din romanele sale, un erou pe care nimeni şi nimic nu-l poate opri din avântul său spre cele mai înalte culmi. Iar în interiorul acestui erou exista o voce, ca o şoaptă, sau ca o respiraţie apropiată, ceva viu şi plin de har, care îi inspira mereu optimismul şi încrederea, care îl susţinea cu interes şi îi atrăgea atenţia atunci când greşea sau când era pe punctul de a-şi uita pasiunea.

Dintotdeauna Stephen a avut o pasiune pentru condei şi pentru citit, avea imaginaţie, avea fineţe, avea idei, era înzestrat cu toate calităţile şi virtuţile unui scriitor adevărat. Încă din primul moment când s-a apucat de scris, în timpul şcolii, literatura a devenit o pasiune pentru el, o pasiune pe care a păstrat-o toată viaţa. Datorită scrisului, în care îşi îmbina cu multă măiestrie viziunea şi ideile creative, îşi simţea toată existenţa înnobilată. Vorbele sale neuitate: "Am făcut asta mai ales pentru mine însumi", au o mare greutate. În ele se simte dorinţa scriitorului de a-şi continua munca, se simte pasiunea, forţa şi energia care îl caracterizează.

Termenul de valabilitate al perspectivei personale asupra experienţei percepute ca periculoasă şi dureroasă se înlocuiește cu data expirării detenţiei solitare din zona acelei realităţi care te îndeamnă să fugi de ceea ce porţi în suflet.

Virtutea de a întreţine ceea ce ai construit este o prelungire a termenului de viaţă la necesitatea întăririi acelei percepţii despre sine care atinge conţinutul latent al visului.

Desăvârşirea se află în tine însuţi. Aşa cum un sculptor îşi concepe statuile în piatră, cioplind în ele pe îndelete formele liniştite şi trainice, tot aşa şi Stephen King îşi concepe romanele, creând mereu noi scenarii şi noi fantezii. Şi tot aşa îţi vei putea dovedi şi tu măiestria în domeniul care te pasionează.

Ca să ajungi în vârful ierarhiei în profesia ta, trebuie să te strădui să devii un Stephen King, trebuie să faci totul cu pasiune şi cu profesionalism, şi nu atât pentru oamenii care ţi-o cer, cât mai ales pentru tine însuţi. Dacă tu însuţi nu găseşti nicio plăcere în munca ta, şi nu vei fi plin de entuziasm, atunci degeaba vor avea oamenii mari aşteptări de la tine – sigur îi vei dezamăgi.

Leadership: Imaginea de sine pe care o oferi celorlalţi contribuie la conştientizarea sentimentelor de apartenenţă la o condiţie de viaţă prelungită care permite respectarea angajamentelor faţă de ceea ce nu poţi fugi?

Enda Larkin, director al HTC Consulting, a menţionat: "Piatra de temelie a modului de gândire a liderului este existenţa unei dorinţe reale de a conduce şi de a fi pregătit să transpună acest angajament zi de zi. Este clădită pe pasiune, încredere în sine şi armonie deplină cu natura umană." Frumos !

Un lider îşi depăşeşte limitele prin îmbunătăţirea prestaţiei sale. Stephen King nu ar fi ajuns niciodată în topul scriitorilor de romane science fiction şi fantasy fiction, dacă nu s-ar fi încăpăţânat să urce cu mult entuziasm treptele vieţii profesionale una după alta. El a reuşit să evolueze fiindcă a "funcţionat" mereu la capacitate maximă, chiar şi în momentele de cumpănă a vieţii. El a fost, şi încă mai este la înălţime în tot ceea ce face, fiindcă îşi impune întotdeauna mai mult.

Şi, mai ales, fiindcă are o anumită responsabilitate faţă de el însuşi, o anumită obligaţie morală (simte că trebuie să dea întotdeauna mai mult) care, nerespectată, îi va afecta cariera.

Leadershipul este sacrificiul pe care ţi-l asumi în drumul spre excelenţă, al cărui semnificaţie poate fi desluşită numai prin reconstituirea unei lumi pe cale de a se pierde sau a unui vis pe cale de a deveni realitate.

Orologiul Leadershipului marchează secundă cu secundă dezvoltarea ta profesională în timp şi, deci, marchează şi imaginea ta în lume. Însă orologiul leadershipului se va opri dacă munca ta va începe să se dizolve şi să fie ineficientă. Ceasul care indică nivelul tău de performanţă va funcţiona şi va rezista câtă vreme îţi impui cu fermitate ideile, viziunea, şi mai ales câtă vreme eşti dispus să-ţi continui cariera.

Excelenţa în leadership se obţine greu, iar dacă ai o altă părere te înşeli amarnic. Ca să ajungi în vârful topului în leadership trebuie să urci treptele profesionale obligatorii, să munceşti cu abnegaţie şi pasiune, cu tenacitate şi entuziasm, şi să-ţi iei un angajament faţă de tine însuţi de a nu renunţa, de a nu te lăsa doborât de eşecuri şi greutăţi, şi, în acelaşi timp, de a nu te entuziasma excesiv în faţa reuşitelor, care uneori pot fi efemere.

Concluzie: Prin munca pe care o depui şi prin experienţa căpătată în acest timp (inclusiv în munca cu oamenii - care îţi pot fi prieteni, sau mari duşmani), te poţi apropia de nivelul maxim al potenţialului tău.

Caracterul promotor al leadershipului nu este altceva decât reflexia distinctă a felului în care funcţionezi în cazul depăşirii limitelor şi condiţionărilor vieţii.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate