ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Paganini şi o singură coardă

On Noiembrie 15, 2014, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Continuă să te concentrezi asupra a ceea ce funcţionează prin improvizaţie, în aşa fel încât să te integrezi în profunzimile experienţei de a conduce.

Faimosul violonist italian Niccolo Paganini cânta în faţa unui mare public când s-a rupt o coardă la vioară. A improvizat de minune şi a continuat să cânte. Atunci s-a mai rupt o coardă. Apoi alta. În curând rămăsese numai cu una. Paganini a continuat să improvizeze şi a încheiat compoziţia cu o singură coardă. Când, în final, aplauzele s-au stins, dirijorul s-a întors spre public şi a strigat: „Paganini ... şi o singură coardă ! ” Publicul a început să-l ovaţioneze, iar Paganini a început să cânte din nou cu o singură coardă.*

Leadership: Îţi pierzi de sub control „magia” într-o realitate a limitărilor acceptate, mai mult decât să accepţi puterea Creaţiei în ascendenţă cu predominarea experienţei de improvizaţie?

Nu vei putea să explorezi cu adevărat profunzimile experienţei de a conduce dacă îţi lipseşte abilitatea de a stabili valenţe comune între cele două constante: „previzibilul” şi „imprevizibilul” - în prezenţa unui fir director consecvent reprezentat de raportul complex dintre înclinaţie şi datorie. Cumulul acestor două constante se realizează într-o realitate a limitărilor acceptate, în favoarea unei focalizări pe rezultatele definite prin prisma manevrelor de tip „slalom printre erori, neconcordanţe sau defecte”.

Mai întâi trebuie să accepţi limitarea, pentru ca apoi să o transformi într-o mică operă de artă. Această limitare este dată de incapacitatea de a demonstra o abilitate specială atunci când toate celelalte sunt puse pe "pauză", fiind stă în esenţa leadershipului să ştii să transformi un moment de cumpănă într-un moment de mare strălucire.

Dacă încerci să te încadrezi numai cadre stimulative şi convenabile pentru atingerea performanţei, fiind angrenat în raporturile procesului de afirmare profesională şi de creare a unei imagini cât mai bune, atunci nu vei putea să evoluezi spre o valoare mai mare. Deoarece activitatea pe care o desfăşori îţi poate modifica aşteptările. Toate impulsurile primite de la lumea exterioară se pot răsfrânge cu putere teribilă asupra ta, limitele de care te loveşti devenind o trăire interioară. În acest caz eşti pus faţă în faţă cu nevoia imperios necesară de a alege între a fi cu adevărat la înălţimea aşteptărilor celor din jur şi a fi un model experimental pentru nişte ambiţii deşarte.

Când te regăseşti în ipostaza magicianului care îşi pierde de sub control „magia”, distanţându-se de modelul propriu de inovaţie, începi să-ţi manifeşti complexitatea din perspectiva unui Eu care se simte părăsit de orice încredere şi de orice strop de inspiraţie. Acest Eu începe să te ţină captiv într-un orizont al aşteptării, într-un „undeva” concret care se recapitulează tot timpul şi se repetă, până la un „altundeva” care eludează semnificativul. Asta este ceea ce în leadership se numeşte „The Effect of Changing the Experience of the Regular Functioning”.

Liderul este un matematician al formulelor de continuare a experienţei concrete, în stare să rezolve o ecuaţie cu multiple necunoscute, sau mai bine spus, să o aducă la o formă rezolvabilă prin apelarea algoritmului „Posibil”. Acţionând în conformitate cu normele de responsabilitate profesională, prin alcătuirea eforturilor intelectuale care îl individualizează, el deschide uşa unui raţionament care modifică percepţia asupra a ceea ce apare în neregulă pe parcursul „reprezentaţiei” sale.

Puterea Creaţiei constă în abilitatea artistului de a concepe un nou conţinut expresiv, de impact şi relevant, într-o realitate care se încăpăţânează să-l închidă într-un sine egoist, solitar, lipsit de mijloace de consolare.

Paganini şi o singură coardă aduce în prim plan acea situaţie neaşteptată în care rezultatele pot fi cuantificate numai prin artificii de perspicacitate și creativitate. În leadership, limitele pot fi împinse mereu înainte. De fapt, adevărata experienţă în leadership, cu victorii şi înfrângeri pe fundalul provocărilor neaşteptate, este să fii autentic în ceea ce afirmi că eşti chiar şi atunci când eşti pe cale să-ţi epuizezi credibilitatea şi valoarea.

Limitele propriei performanţe nu se află, aşadar, pe traiectoria avansării tale într-o anumită direcţie sau într-un anumit model de funcţionare. De fapt, vei întâlni asemenea limite numai în momentul în care eşti abătut de la calea normală de producere a rezultatelor, îndreptându-te către situaţii pentru care nu eşti pregătit. Viziunea ta entuziastă privind posibilităţile de funcţionare (prin improvizaţii) trebuie să se impună în faţa rezultatelor incerte care sugerează existenţa unor bariere inerente de care trebuie să treci.* Notă: http://www.visvacomplex.com/One_String_and_Paganini.html

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate