ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Pars Pro Toto

On Martie 13, 2016, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Învaţă să surprinzi partea care oglindeşte o nouă dimensiune a deja-ştiutului, utilizând acea succesiune de transformări care contribuie la maturizarea relaţiei dintre particular și general.

Mai mult decât atât însă, Eisenstein foloseşte prim-planul şi într-un fel similar cu ceea ce poetica numeşte sinecdoca. Este vorba de capacitatea filmului de a recrea în conştiinţa şi sentimentele spectatorilor un întreg prin intermediul uneia din părţile sale componente. Întreaga reprezentare a medicului Smirnov este cuprinsă în detaliul acelui pince-nez al său, rămas agăţat de o frânghie, după revolta marinarilor.

Detaliul acesta are o putere emoţională mai mare decât reprezentarea doctorului însuşi şi a aruncării lui peste bord. Pars pro toto, partea acţionează aici pentru întreg şi se include într-un ansamblu în care, la rândul ei, figura doctorului reprezintă, în particularul ei, o idee generală, ideea clasei sociale din care face parte, a rolului acestei clase. Iar mai departe, răscoala de pe "Potemkin" este partea care oglindeşte întreaga revoluţie din 1905. *

Leadership: Poți să creezi în conştiinţa şi sentimentele oamenilor un ÎNTREG prin intermediul uneia din părţile componente ale creaţiei tale artistice, încât întreaga reprezentare a realităţii pe care o plăsmuieşti să fie cuprinsă într-un singur detaliu?

În cazul formei cele mai complexe a producției artistice, numită totodată creație autentică prin care se imaginează, analizează și se construiește o anumită temă, cu mare relevanţă în contextul unor evenimente mai mult sau mai puțin însemnate, există două sisteme diferite ce acţionează în serie.

În primul sistem, numit totuși din motive personale „Extractor”, mai multe detalii sugestive și concrete sunt extrase din perspectiva sau trăirile anumitor personalităţi către o ilustraţie ce merge dinspre imagine spre un anumit tip de realitate, uneori în chip deductiv, descompunând în acte și fapte orice cade sub incidenţa unei ordini a primordialului. Aici se umplu golurile create de către insuficienţa unor informații de care subiectul dispune, în vederea descifrării, înţelegerii, interpretării unui nou fenomen, a unui caz izolat.

Al doilea sistem, numit „Reactor”, care pentru fiecare imagine descompusă se utilizează opțiuni diferite de customizare, cuprinde elementele cheie percepute drept repere de comparație cu ceea ce există în afara personalităţii, printr-o succesiune de transformări ce contribuie la maturizarea acelui segment al relaţiei dintre particular și general.

Pentru ca leadershipul să fie etichetat drept un mijloc de exprimare personală prin participarea însăşi la un act de creație original, susceptibil pe un anumit nivel de profunzime şi de integrare a fiinţei la o anumită realitate, întâi trebuie să surprinzi partea care oglindeşte o nouă dimensiune a deja-ştiutului, una paralelă, ce translează viața sau evenimentele într-o altă compoziţie – una artistică.

Întreaga reprezentare a realităţii pe care o plăsmuieşti poate să fie cuprinsă într-un singur detaliu atunci când motivele temei alese spre expunere evidenţiază, în mod particular, o idee generală.

Practic, partea cea mai relevantă care oglindeşte un anumit aspect al momentului istoric din filmul lui Einsenstein nu este dată de acea perioadă furtunoasă a revoluţiei în care spiritele şi curentele evoluau într-un mod nemaivăzut de accelerat, vertiginos. Ci, mai cu seamă, este dată de acea torţă vie a Revoluţiei care face, în mod tragic, legătura între ceea ce s-a întâmplat în sufletul oamenilor şi evenimentul care a declanşat transformări profunde şi de substanţă, făcând ca imaginea viitorului să fie deschisă spre o experienţă atractivă de actualitate.

Pars Pro Toto este acea parte din realitatea trecută cu vederea care, conţinând toate etapele unei povestiri, alimentează întregul a ceea ce vrei să transmiţi.

Regizorii de film sunt cei mai mari modelatori ai lumii, reuşind să creeze în conştiinţa şi sentimentele oamenilor un întreg prin intermediul uneia din părţile componente ale creaţiei lor artistice.

Argumentul unei anumite idei este un întreg exprimat într-o manieră complexă, putând fi pus oricând între „paranteze”, intercalat în atracţiile și provocările lumii reale sau ireale. Reprezentarea acelei idei trebuie să fie cuprinsă în detaliul semnificativ al unui eveniment, al unui personaj, sau al unui moment de referinţă.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us