ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Pe marginea gheții trece o pisică

On August 06, 2016, in Leadership XS-Analytics, by Neculai Fantanaru

Programează-ţi o probă de evaluare de sine, testându-ţi atitudinea față de ceea ce încă nu poți să controlezi total la nivel intuitiv.

Cei doi caută. Să vedem... Să vedem.. Deodată: "Asta e ! " Pe marginea gheţii trece... o pisică. La margine, gheaţa e subţire... Gheaţa se sparge... sub pisică".

Pe măsură ce este rostită, propunerea apare mai mult decât stupidă. Din nou amândoi îşi aduc brusc aminte că sunt aşteptaţi undeva. Astfel trec zilele. Povestea devine un coşmar. Eisenstein nu mai poate dormi nopţi de-a rândul, perpelindu-se în cumplite insomnii halucinante: în jur se înfig topoare în lemn şi pisici se poticnesc pe gheaţă. Apoi topoarele sparg gheaţa şi pisicile se înfig în lemn...

Înfuriat, Eisenstein întinde mâna spre raftul de cărţi, cu gândul de a-şi distrage gândurile. Nimereşte peste culegerea rusească de snoave şi povestiri dintre cele mai cunoscute.

Citeşte şi deodată: "Dumnezeule ! Cum am putut uita povestea asta care mi-a plăcut totdeauna atât de mult?" Sare din pat, de-a dreptul la telefon, îl sună pe Pavlenko şi strigă entuziasmat: "Am găsit ! Soldaţii stau în jurul focului. Şi unul din ei spune povestea cu Vulpea şi Iepurele. Povestea în care e vorbea despre felul cum s-a furişat iepurele între doi mesteceni şi cum vulpea, care gonea după el, s-a înţepenit între copaci."

Cei doi discută apoi îndelung. Ideea se conturează, se completează, se mai modifică în detalii, până rămâne definitiv în scenariu. "Dacă am mai avea timp să o lucrăm, o lună să zicem, am găsi o soluţie mai completă pentru acest film. Dar nu e timp." *

Leadership: Poți să găsești un argument de susținere în favoarea prelungirii inspiraţiei, între răsturnări și renovări de perspectivă asupra evaluării propriilor motivaţii?

În asprimea istovitoare a muncii de creaţie, în apăsătoarea condiţie a artistului care încă nu este stăpân pe talentul său, pus în faţa unei viziuni care este prea sumară ca să se închege, declanşând și dând amploare crizei de inspiraţie, are loc un fenomen de tip bubble. Cu cât bagi mai mult aer în balon, cu atât stabilitatea lui este mai mică. Motivaţia unui regizor nu este de a umple cu cât mai mult efect pelicula cinematografică, ci de a realiza un echilibru între poveste şi realitate, între ficţiune şi adevăr, între provocare şi aspiraţie.

Stabilitatea în ceea ce privește condiţionarea motivaţiei de către talent, cultură şi competenţă, este doar o iluzie. Cum se evaluează motivaţia? După nivelul valorii pe care regizorul o atribuie temei şi actului de creaţie. Iar motivaţia de a creşte vizibilitatea şi importanţa creaţiei are loc atunci când regizorul încearcă să transmită o idee făcând aluzie la intervenţia lui în planul realităţii, sau la caracterul complex al personalităţii sale, al muncii sale. Stabilitatea nu se atinge fără să îndeplineşti acea condiție de localizare a valorilor proprii în matricea perioadei tranzitive - de la renunţare la speranţă, de la espectativă la acțiune, de la știință la artă.

Stabilitatea este un exces al elementului controlat, destul de greu de acceptat, constituind de fapt elementul unei probe de autoevaluare sau al unui test psihologic, care te ajută să-ţi descoperi atitudinea adevărată față de ceea ce încă nu poți să controlezi total la nivel intuitiv sau ştiinţific.

Oare atitudinea ta în faţa lipsei de inspiraţie este o predispoziţie pentru manifestarea unei slăbiciuni de ordin profesional, sau este o reacţie de revoltă în faţa unei puteri superioare pe care încă nu conştientizezi că o deţii?

Cu cât avansezi spre un stadiu superior de integrare a cunoaşterii într-o operă de creaţie, cu atât mai greu te susţii în experiența de nu te ridica la nivelul propriilor așteptări.

Una din marile probe ale leadershipului, care condiţionează valoarea personalităţii, vizează puterea de a reacţiona în diverse contexte de tip „lipsă de inspiraţie”, atunci când nu reușești să te centrezi în acea stare în care simţi că nimic nu te poate opri.

Numai cine a devenit reprezentativ într-un anumit domeniu conduce după îndemnul: „sunt de neoprit”, deoarece beneficiază de un randament sporit al resurselor de inspiraţie, fiind un excelent administrator al elementelor de noutate neaşteptate.

O astfel de putere, cuprinzând necesitatea de a ajunge la izbânda unei veritabile creaţii, printr-o reducţie a complexităţii şi a diferenţelor care o compun, este o afirmare cerută de structura însăşi a ierarhiilor esenţialităţii tale - de la exigenţa de a-ți permite să greșești, până la exigenţa de a renunța la ceea ce nu cunoşti pur şi simplu din frica de necunoscut.

Întotdeauna în leadership, unde ideile se conturează, se completează, se modifică în detalii până se definitivează într-o creaţie autentică, contează motivaţia înscrisă în dimensiunea unei limitări de utilizare a cunoaşterii care acţionează invers proporţional cu determinarea de a duce la bun sfârșit procesul de inovare. Motivaţia trebuie susţinută printr-o utilizare a resurselor cât mai diverse la foc continuu.

Cunoaşterea de care face dovada un creator aparţine ideii pe care el o exprima făcând apel la experienţa vizuală cu ajutorul realităţii augmentate, în aşa fel încât rezultatul final să se ridice deasupra aşteptărilor sale.

Pe marginea gheții trece o pisică este punctul critic de unde se induce o idee care nu reuşeşte să se concretizeze în creaţie, ceea ce constituie o experienţă de sine derulată între manifestarea unei slăbiciuni de ordin profesional şi reacţia de revoltă în faţa unei puteri superioare pe care încă nu conştientizezi că o deţii.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate