Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Percepţia unei culori cuprinsă într-o singură privire

On Mai 17, 2022
, in
Leadership Pro by Neculai Fantanaru

Ceea ce vezi influenţează opţiunile care îţi sunt la dispoziţie ca să recunoşti transformarea neîntreruptă a obişnuitului în creaţie artistică.

Este o zi călduroasă de vară. Soarele luminează neîncetat totul în jur. Mă îndrept cu paşi mărunţi şi siguri spre Palatul Culturii când, deodată, ochii mei rămân surprinşi de culoarea bleumarin care marchează zona de parcare pentru persoanele cu handicap. Este o măiestrie să te ştii artist, unul capabil să dezvolte strânse legături cu spațiul din jur, în contextul unei adaptări continue la noi realităţi de creaţie. Dar este o artă sublimă a privirii să sesizezi cu colţul ochiului, cu flexibilitatea subiectivismului, ceea ce nu se supune la prima vedere tendințelor în continuă schimbare ale designului.

Culoarea bleumarin a declanşat un moment unic de luciditate, de scânteieri în gândire. La aceasta se adaugă măiestria artistului care constă în a descifra însuși miezul lumii în licărul unei priviri care sesizează culoarea, o asortează cu nuanţele unei delicate sensibilităţi, dar nu aşa cum este ea de fapt, nu ca rezultat al acţiunii luminii (de diferite lungimi de undă) asupra ochiului, ci ca referinţă la un model de formare al Sinelui care are de multe ori o puternică componentă spirituală.

Mă întreb: ştie oare culoarea că o privesc în raport cu intensitatea luminii, nu doar ca pe o imagine care întruneşte calităţile fotografiei de orientare? Bănuieşte ea oare că o privesc nu doar ca pe un instrument puternic, capabil să convingă și să influențeze privirea privitorilor, ci ca un proces de constituire a Sinelui prin construcţia de Sensuri? Are oare culoarea bleumarin un suflet, un suflet renăscut din furtuni, de dincolo de nori? Are ea o vedere, o claritate surprinsă de impresia corectă asupra unei perspective de înnobilare sufletească într-o lume iluzorie? Cât de mult rezonează ea cu percepţia privitorului ei?

Leadership: Poţi să îţi extinzi limitele realităţii privindu-te în raport cu un mijloc de exprimare al valorii unei retrospective vizuale ce este direct proporţională cu imaginea sinelui?

Şi dacă culoarea infinitului, cauza dorinţei de a mă întoarce la un anumit moment, este o putere care influențează direct sufletul, atunci ce simt cu adevărat când mă privesc în raport cu un mijloc de exprimare al valorii unei retrospective vizuale ce este direct proporţională cu imaginea sinelui? Toată lumea trece pe lângă ea, o calcă în picioare, alţii o scăpă din vedere, neştiind să folosească acest indicator suprem al complexităţii desenului pentru a corecta anumite aspecte ale Sinelui și pentru a dezvolta calități necesare propriei dezvoltări.

În acest caz, valoarea unei retrospective vizuale este dată de acea stare unică, acea senzaţie inedită a momentului când simţi că domini timpul, când simţi că eşti prins între dimensiuni şi nu vrei să grăbeşti lucrurile. Iar eu exact asta simţeam, că pot stăpâni o eternitate într-un singur loc, fapt total contrar concepţiilor mele despre lume şi viaţă, că pot să concentrez într-un singur punct imaginar, pe care l-am botezat “controller”, toate reflecțiile, experiențele și gândurile mele.

Astfel, imaginea sinelui devine subiectul imaginii unei noi realităţi : “Ceea ce văd la mine este ceea ce mă surprinde la prezenţa obişnuitului.” Prin ai mei ochi, atât de atenţi la lucrurile banale, reuşesc adesea să disting sau să asociez diferite variaţii ale culorilor, formelor, stilurilor, între realitate şi ficţiune, între evanescent şi etern, cu precădere în clipa când doresc cel mai puţin să surprind obişnuitul. Deja pot să mă gândesc la mine ca la un artist care, fiind ȋn relaţii profunde cu materia, reuşeşte să-şi toarne imaginaţia veșnic schimbătoare ȋn matricea solidă a realului vizibil, nu a realului ascuns de ochii lumii. Mai mult ca oricând, culoarea bleumarin mi-a făcut azi peste tot cu ochiul.

Leadership: Poţi să-ţi dezvolţi puterea de percepţie asupra semnificaţiei conceptului de “imagine fidelă unor părţi ale realităţii”, în substratul unei sensibilităţi şi al unei viziuni care îţi defineşte esenţial unicitatea?

De fapt, marele avantaj al culorii bleumarin este că, integrând-o într-o imagine de decor, ea poate să ia multe nuanţe diferite, chiar dacă în timp se poate estompa, putând fi urmărită până în momentul declanşării unei meditaţii asupra raporturilor ce ţin de aparenţă şi esenţă, cu trecere metaforică între cele două teme: idealul de adevăr renascentist şi idealul culturii de performanţă.

Până la urmă, numai puterea de percepţie a ochiului uman este cea care limitează gama de tonalităţi în spectrul culorilor inspirate din natură, atât de vii şi expresive. Însă impactul pe care bleumarinul îl produce asupra mentalului devine un fel de “axis mundi”, un centru al artei manieriste, un fel de oglindă în care artistul se vede pe sine însuși, un semn din lumea lui Morpheus, care indică faptul că ceva trebuie schimbat la realitate. Aici, fără îndoială, cuvintele marelui pictor Nicolae Grigorescu întăresc punctul meu de vedere:

“Ochii sunt uşor de făcut. Privirea-i mai greu. Orice lucru are o taină a lui mai expresivă, acolo-i taina vieţii lui. De obicei o găsesc numai acei care o caută. Vai de cel care, privind un lucru frumos, deci viu, căci toate lucrurile frumoase sunt vii, privindu-l numai o dată şi numai dintr-un punct de vedere, crede că l-a văzut destul ! Nimic nu este o repetiţie, nicio floare, niciun lucru, nicio culoare. Nicio undă de lumină. De milioane de ani, de când trimite soarele raze pe pământul nostru, n-au venit doua la fel.”

Aşa este şi cu a mea culoare, bleumarin. În acel moment nu mai era niciuna la fel. Pare just, N-am reuşit s-o văd decât într-un pătrat fotogenic, deschis privirii care ştie să caute neobişnuitul în banal, acolo unde lumea nu se înghesuie să observe reprezentările artistice ale frumosului. Spontan, revelator, cuprinzător, un ochi nou s-a deschis în lumea formelor de aici înainte, un ochi care simte că poate colora o lume cu acea culoare pe care sufletul o numeşte “Marea Lucrare” - ca şi când ar cunoaşte-o de mult şi, recunoscând-o, o primeşte bucuros şi se pune la unison cu ea.

Îmi construiesc leadershipul prin orice imagine care îmi trece prin faţa ochilor. Ceea ce văd influenţează opţiunile care îmi sunt puse la dispoziţie ca să recunosc transformarea neîntreruptă a obişnuitului într-o creaţie artistică. Întru totul, leadershipul aparţine planului Creaţiei.

Percepţia unei culori cuprinsă într-o singură privire poate să creioneze o imagine a tuturor lucrurilor din jur, dar din care artistul extrage pentru propria-i creaţie doar elementul căruia îi amplifica calităţile, nu şi cel pe care îl distruge prin ascundere, prin uitare, prin rutină ori prin confruntarea cu restul lumii.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…