ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Pierdut în afara timpului

On Iunie 12, 2013, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Pune-te în faţa unei noi situaţii de “a fi”, fără să stârneşti un conflict de mare intensitate cu tine însuţi.

Ceea ce-mi trădează firea este neputinţa mea de a fi acelaşi om de ieri. Nepotolită, dorinţa de a mă descoperi şi înţelege în situaţii noi, care nu se suprapun şi nu se confunda cu realitatea, îmi creează un anumit disconfort, un conflict de mare intensitate cu mine însumi.

Mă trezesc constant în situaţii de care nu pot scăpa. Nu singur. Ci cu lumea întreagă, inevitabilă, care parcă mă tot urmăreşte ca un ecou, anunţând o nouă rivalitate, sporind inconfortabila senzaţie de închidere în mine însumi. Mă învârt într-un cerc care îşi schimbă mărimea în timp. Într-un timp care pare că aparţine altcuiva, unei creaţiuni impunătoare, unei dimensiuni pe care nu o pot transcende.

Pe măsură ce mă adâncesc în cercetarea de sine, mintea se scufundă într-o lume fictivă. Din nou simt cum sunt luat de valul inconsecvenţei şi subiectivităţii. Cad pradă uşoară încălcării legilor universale de “a fi”, tocmai pentru că sunt enorm de multe necunoscute de care mă agăţ. Şi cărora le atribui mereu o altă semnificaţie.

Treptele înguste spre sublimul eliberator

Urc treptele înguste spre sublimul eliberator, ca apoi să mă pierd într-un vârtej năucitor. De parcă aş fi ţinut închis într-un vas pe fundul căruia se derulează, într-un continuu flux, toate rămăşiţele raţiunii şi obiectivităţii. O aproximaţie a unei realităţi inerte care nu poate fi conceptualizată, care depăşeşte imanentul, dar care are rolul de a asigura deschiderea către nou.

Itinerariul meu este în fiecare zi altul. Oricât de întâmplătoare par căderile mele în atemporal, nu reuşesc să trec niciodată de hotarele impuse de mintea mea. Nu par să mă îndrept spre un loc anume. Şi nici nu ştiu unde mă aflu. Inimaginabilul sălăşluieşte cu prisosinţă în mintea mea. Creşte preţul izolării mele în această enigmatică zonă de timp.

Degeaba mă agăţ de gânduri şi înţelesuri care aş vrea să mă trezească. Ele sunt inutile, nu pot alunga toată ceaţa de mister care mă împrejmuieşte nemijlocit. Simt că trăiesc în afara timpului, unde nu există nici zi şi nici noapte. Nu am nici măcar posibilitatea de a face ceva conştient. Cum e cu putinţă?

Nu pot găsi o explicaţie plauzibilă acestui fenomen care poate fi confundat cu uşurinţă cu un vis, cu un voyage spre o realitate virtuală, sau cu une inclusion dans le chaos. Poate că este doar o încercare de a mă izola, de a evada într-o lume imaginară, pentru a distruge obişnuitul din viaţa mea şi toate proporţiile adecvate acestuia.

Leadership: Te concentrezi asupra înfrângerii apărării oponentului tău cel mai înverşunat?

Poţi să te dezlegi de neputinţa ta de a fi acelaşi om de ieri? Dorinţa de a te înţelege în situaţii noi, creează un conflict de mare intensitate cu tine însuţi? Simţi cum eşti luat de valul inconsecvenţei şi subiectivităţii? Reuşeşti să treci de hotarele impuse de mintea ta?

Dacă eşti un lider experimentat, înseamnă că nu eşti orb cu tine însuţi, ci preiei cu autoritatea care te caracterizează controlul acelor situaţii care nu conduc la conştientizarea limitelor tale şi nu laşi oponentul tău cel mai înverşunat să decidă în locul tău.

Posibilitatea de ”a fi” sau “a nu fi”, nu se îndepărtează prea mult de perimetrului leadershipului care dă la o parte pătura de incertitudine care îţi acoperă convingerile şi anulează apartenenţa la spaţiul real de referinţă.

Ca lider, eşti responsabil pentru modul în care guvernezi sau eşti guvernat de oponentul tău cel mai înverşunat. Acel Alter-Ego care abia aşteaptă să te ţină prizonier într-o situaţie de neputinţă, tăindu-ţi elanul de a fi constant cu tine însuţi. Şi dacă nu faci tot ce îţi stă în putinţă pentru a împiedica influenţa negativă a acestei convingătoare entităţi (de neînţeles în anumite momente), proiectând în lumină imaginea vie a realităţii, te faci vinovat de culpă morală, de neacordare de prioritate acelei interpretări verosimile a autenticităţii tale.

Leadership: Rămâi ferm în fata principiilor şi limitelor tale, în acele situaţii când crezi că eşti incapabili să reacţionezi?

Leadershipul de calitate vizează acea categorie de indivizi care, în cea mai deplină armonie cu ei înşişi, se adaptează la o realitate bine construită, la o lume de tipul “safe”, care le permite să rămână constanţi cu ei înşişi. Certe experienţe de viaţă, solicitante, îi izolează pe cei care prezintă simptome de “rătăcire” într-un enigmatic timp, determinându-i să staţioneze la cumpăna dintre trecut, prezent şi viitor.

Spunea odată cineva: “Nu e suficient să obţii o autoritate, trebuie de asemenea să ştii să o apreciezi şi să o stăpâneşti, altfel ea este irosită sau folosită greşit, sau se poate dovedi a fi în detrimentul tău.” Nu pot să interpretez acest adevăr altfel decât printr-un singur cuvânt “valoare”.

Dacă nu te laşi luat de valul inconsecvenţei şi subiectivităţii, dacă nu cazi pradă uşoară încălcării legilor universale de “a fi”, deci dacă rămâi constant în asigurarea unui aport optim de “capital” care să concretizeze magistral acele aspecte şi situaţii din realitatea vie, atunci valoarea ta nu va fi pusă la îndoială.

Numai rămânând ferm în faţa principiilor şi limitelor tale, în acele situaţii când eşti incapabil să reacţionezi cum ai dori şi cum te-ar avantaja, vei putea să eviţi orice conflict de mare intensitate cu tine însuţi.

Pierdut în afara timpului vizează trecerea de starea normală de “a fi”, la o altă stare care te prinde în cercul inconfortabil al dezordinii, al imaginaţiei prodigioase, al lipsei de armonie în gândire şi în relaţia cu partenerul tău – Ego-ul – care se poate transforma într-un oponent redutabil. Adică atunci când pierzi noţiunea timpului şi să te laşi purtat de val, şi nu mai poţi să-ţi valorifici experienţa de viaţă.

Aşa cum o pictură neterminată oferă posibilitatea unei analize precise, pe tabloul însuşi, tot astfel situaţiile şi experienţele de viaţă în care te confrunţi cu mai multe variante de “a fi”, în mijlocul intrigilor care se ţes de unde nu te aştepţi, îţi oferă posibilitatea de a-ţi actualiza potenţialul, prin înţelegerea mai bună a propriei fiinţe în raport cu timpul pe care îl acorzi construcţiei şi întreţinerii leadershipului.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us