ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Piesa de leadership

On Decembrie 05, 2010, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Leadershipul este o piesă pe care trebuie să o înţelegi foarte bine, să pătrunzi în esenţa ei, iar finalul să-l creezi aşa cum vrei tu.

Deseori, povestind despre celebrul personaj, Contele de Monte Cristo, am simţit că ţi-ar fi mult mai uşor să înţelegi adevărata latură umană a leadershipului. Pentru că singurul lucru cert care stă în calea atingerii performanţei dorite, este propriul tău "design" interior - care întegrează adevărata ta identitate şi adevăratul tău potenţial de a crea rezultate.

După evadarea din înspăimântătorul castel D'if, şi după găsirea uimitoarei comori a cardinalului Spada, Edmond Dantes şi-a creat o nouă identitate, cumpărându-şi titlul de conte. Singurul lui gând era să-şi pedepsească călăii şi să-şi ajute vechii prieteni. Prestaţia pe care a oferit-o tuturor în rolul contelui de Monte Cristo a fost de-ajuns de eficientă ca să-i deschidă noi orizonturi şi noi oportunităţi în vederea atingerii scopurilor propuse. Reuşita lui a fost deplină.

Leadership: Faci parte din categoria artiștilor cameleonici care îşi pot asuma identități extrem de diferite în funcţie de decorul pe care îl oferă impulsul de a pune pe wishlist preţul eliberării de trecut?

Edmond a reuşit printr-o măiestrie rar întâlnită să dea viaţă atât unui personaj pe cât de cuprinzător, pe atât de desăvârşit, cât şi unui "spectacol" fermecător, cu maximă audienţă. El a interpretat cu o virtuozitate nemaiîntâlnită un rol extrem de credibil, a unui om putred de bogat, apărând mereu îmbrăcat într-o ţinută ingenios concepută – ca cea a unui magician, care i-a conferit prestanţă, cât şi o aură de putere, de lider autentic, dominând astfel întreaga lume.

Un spectacol impresionant, o idee bună, un scenariu bine gândit, cum numai un regizor desăvârşit îl poate realiza, formula unui leadership de calitate şi o prestaţie de zile mari. Aceasta este formula unui leadership de calitate.

Numai un om foarte dotat din punct de vedere intelectual poate întruchipa cu o deosebită forţă realistă şi la un nivel de înaltă artă un personaj unic prin complexitatea lui, emoţionând "publicul" prin inocenţă şi simplitate. Numai un artist desăvârşit poate să confere o interpretare realistă personajului pe care îl interpretează şi să provoace o adevărată senzaţie.

Un parcurs plin de puterea şi slava lui Dumnezeu are ca esenţă testarea sensibilităţii dureroase faţă de ireconciliabilele forţe ale timpului ce spulberă visele şi faţă de caracterul unui rol constituit în funcţie de reacţiile şi aşteptările celorlalţi, care precum în tragedie şi dramă fac din viaţă o sumă de contorsiuni incredibile.

Fără un proces de gândire desfăşurată, uneori la o înaltă tensiune psihică, nu poate exista o depăşire a experienţei de viaţă bazată pe istoricul unor răni dureroase. La fel cum fără a fi creativ şi expansiv nu poţi să atingi relativ facil scopuri care, răspunzând întocmai sufletului, constituie extensii active ale condiţiei de prizonier al trecutului, constrâns să-şi redefinească, în mod repetat, propria identitate.

Inspiraţia, singur simţământul nemijlocit care conţine dedicarea cu consecvenţă unui rol important în funcţie de reacţiile şi aşteptările celorlalţi, nu este un dar fericit al naturii, ci o moştenire bogată a acelor merite de creaţie care nu îţi asigură sfinţenia, dar te îndreptăţesc să primeşti călăuzirea din partea Domnului, aspră în limitele unei severităţi corecte.

Gândurile de răzbunare duse până la capăt, uneori singurele forme de interpretare ale pedepsei divine faţă de săvârşirea nedreptăţii şi fărădelegii, fac din tine stăpânul demn şi legal al acestei moşteniri, deseori întâmplătoare.

La Contele de Monte Cristo, măiestria artistică, originalitatea şi imaginea de actor, au jucat un rol fundamental în resetarea raporturilor dintre scenă şi culise, afirmând totodată acea realitate a îmbrăţişării divine, ferma convingere a existenţei unei puteri neaşteptate şi superioare. În absenţa acestora, toată menirea lui s-ar fi pierdut, s-ar fi irosit.

Reiese clar că numai din unirea contrariilor dintre atributele de acțiune, permisibil atribuite lui Dumnezeu, se formează artistul autentic.

Leadership: Compune un rol mare şi interpretează-l cu măiestrie !

Îndrăzneşte să faci primul pas demn de a fi luat în consideraţie de ceilalţi oameni: compune un rol mare pe care să-l îmbini la perfecţiune cu cel al liderului, şi pe care să-l ancorezi în scenariul tău. Vei avea un succes colosal numai dacă vei da dovadă de fantezie, numai dacă vei reuşi o interpretare autentic novatoare printr-un un rol plin de substanţă, plin pasiune si de energie.

Demonstrează, degajând forţă de caracter, că eşti croit pentru un rol de mare importanţă. Şi încearcă să răstorni toate concepţiile asupra rolului de lider – fii un magician ! Fii un magician care prin iscusinţa şi desăvârşirea sa actoricească dă dovada de o mare capacitate de creaţie în rolul său. Astfel încât să nu lipsească aprecierile favorabile din partea "publicului" recunoscător pentru frumoasa ta prestaţie.

Leadershipul este rolul pe care ţi-l asumi cu voia Domnului, a cărui singur scenariu se scrie cu acea “urmă” a durerii rămase undeva într-un colţişor al memoriei şi cu acea răsplată a izbânzii sufletului asupra răului.

Personalitatea ta va trebui să fie definită ca aceea a unui artist de mare sensibilitate, făcut pentru roluri puternice şi complexe, unde nu există şi posibilitatea de a face paradă. Leadershipul tău nu trebuie să semene cu un spectacol de circ la care oamenii râd în hohote. Ci unul autentic, real, serios, plin de emoţii şi de sentimente, adaptat le propria ta viziune - un spectacol în care ceea ce pare imposibil devine posibil.

Leadership: Cum ţi-ai jucat rolul?

Un lider are de făcut un rol mare, în orice circumstanţă. El nu face niciodată figuraţie. Nu poţi să iei un lider şi să-l pui să interpreteze rolul unui servitor care să ducă o tavă şi să servească fără sa piardă nimic din ea. Servitorul face doar figuraţie, dar nu poate interpreta niciodată rolul de lider.

Se spune că regele Carol al IX-lea a întrebat-o pe Caterina de Medicis, după noaptea Sfântului Bartolomeu: "Cum ţi se pare că mi-am jucat micul meu rol?"

La fel te întreb şi eu pe tine: Cum ţi-ai jucat propriul tău rol? Ai reuşit să-ţi interpretezi cu o virtuozitate inegalabilă rolul de lider în "piesa" pe care tu însuţi ai creat-o? Dacă nu, renunţă pe viitor la acest rol şi cedează-l altcuiva cu adevărat talentat.

Concluzie: Dacă aspiri la titlul de lider, trebuie să ştii din start că te aşteaptă o muncă colosală într-o "piesă" în care trebuie să deţii capul de afiş permanent, o piesă scrisă şi regizată de tine a cărei final este cel aşteptat de tine, dar care să fie în favoarea tuturor. Depinde de tine calitatea piesei şi a prestaţiei pe care o oferi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us