ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Plasticitatea neîntrecută a proiecţiei astrale

On Mai 20, 2018, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Artistul şi trecutul lumii sunt ca două ascuţişuri de sabie pe care numai expresia unei viziuni subiective le face să se încreadă unul în celălalt.

O să-ţi spun acum despre ceea ce nu se predă niciunde, un secret al cărui ecou liber şi nestingherit zace doar în universul fascinant al hazardului, între îndoială şi delir, credinţă şi extaz, conform voinţei unui artist de a aşeza formele unei elementarităţi primare într-un ingenios şi pertinent profil pictural, plin de contraste cromatice.

Înconjurată de o aură mistică printre rămăşiţele timpului nemăsurat, culoarea unei teme majore se manifestă prin abundenţă, splendoare şi măreţie, vorbind despre ceea ce te va face să treci dincolo de simpla existenţă trecătoare, atunci când voinţa ta se pierde în grija unui Dumnezeu care adesea poartă o picătură de mirare după atâtea lacrimi astrale vărsate la contemplarea propriei lumi.

O undă de filiaţie cosmică străbate miturile lumii antice, în măsura în care culoarea temei s-a păstrat într-un loc uscat, într-un container închis ermetic, într-un spaţiu răcoros şi întunecat, aşa numitul abis al nostalgiei ce posedă în mod latent memoria unui timp fabulos care îşi trimite până în prezent undele pline de semnificaţii.

Profilul autentic al construcţiei picturale se contopeşte cu baza sensibilă a unei poveşti bizare, în combinaţie cu caracterul specific al reflectării artistice în cadrul formelor conştiinţei metafizice, mai degrabă decât acea faţetă empirică a profeţiilor străvechi în care se concentrează toate însuşirile imposibilului devenit posibil.

Leadership: Îţi poţi elabora o nouă reprezentare despre tine însuţi în jurul conceptului de “voiaj cosmic” care să funcționeze ca o multiplă oglindire a aceleiași teme?

Ulise a rezistat cântecului uimitor al Sirenelor ordonând echipajul său să-l lege de catargul navei, în timp ce corăbierii au fost vrăjiţi de sunetele lungi şi expresive ale unei muzici fascinante. El a vrut să înfrunte legenda şi nu le-a urmat chemarea, fiind singurul care s-a salvat din nimicitoarea tentaţie. Pictorul englez William Etty a pictat întreaga scenă “The Sirens and Ulysses” folosind o tehnică experimentală care, însă, a determinat-o să se deterioreze de îndată ce a fost terminată.

Refrenul unui cântec substanţial interpretat din perspectiva unui mit glorios nu este nicidecum lipsit de corespondență reală, el predomină într-o seducţie a culorilor care îşi epuizează prea devreme resursele de durată.

Singura motivaţie a vieţuirii trecutului, din partea unui muritor ce învinge nemurirea prin arta de a răscoli o realitate demult apusă, aşa cum cristalul reflectat în intensitatea emoţiilor învinge amărăciunea, conferind curajul de a o lua de la început, este o reducere la expresia unei semnificaţii astrale: Totul se reia sub o altă formă şi în altă octavă !

Numai un artist grandios poate să reproducă o realitate şi cadrul unui anumit eveniment în jurul conceptului de “voiaj cosmic” dinspre și înapoi spre sine. Mai întâi se convinge pe el însuşi de veridicitatea unei ipoteze a lumii apropiate de un anumit subiect, apoi o transpune într-o temă cu caracter de noutate prin includerea unei “asigurări de viaţă prelungite” în favoarea unui concurs al hazardului reflectat printr-un fenomen cosmogonic măiestrit estetizat.

Leadership: Te consacri ideii reluării unui fapt ce poate fi acceptat ca fiind un prototip și o copie a interacţiunilor anterioare dintre mit şi adevăr?

O continuitate bizară pare să lege mişcările unei arte vizuale de mişcarea oscilatorie a unui pendul gravitaţional virtual, amintind de sunetul unui flaut îndepărtat, sau de producerea unei seducţii ce nu dispare prea uşor, înţepenind trupul şi sufletul, culoarea şi linia, lăsându-le să se estompeze.

Această continuitate pare să aibă ca bază sensibilă a construcţiei picturale însăşi preocuparea de a surprinde cromatic transparenţa unui cristal în care se găsesc atomii unei perpetuări a conţinutului latent dintr-un scenariu de viaţă scris de o mână invizibilă, repetându-se prin reflecţia unor unde cosmice de energie ca în aproape toate ficţiunile borgesiene.

Plasticitatea neîntrecută a unei proiecţii astrale se supune altor legi decât cele pe care le-a descoperit omenirea de-a lungul secolelor, fiindcă redă neîncetat ideea de reformulare a întâmplărilor în favoarea unui prezent de tipul "Oglindă" care devine în timp o legendă.

Scriitorul argentinian Jorge luis Borges se întreba cum ar putea fi enumerat, măcar în parte, un ansamblu infinit, fără ca mărturia lui scrisă să fie contaminată de falsitate? El spunea: "În acea clipă necuprinsă am văzut milioane de lucruri plăcute sau înspăimântătoare. Nici unul nu m-a uimit mai tare decât faptul că toate ocupau acelaşi punct, fără a se suprapune şi fără a fi transparente. Ceea ce mi-au văzut ochii a fost simultan, pe când ceea ce o să transcriu e succesiv, fiindcă numai aşa îngăduie limbajul. O să încerc, totuşi, să surprind ceva."

Trebuie să ştii să vezi din adâncimea amănuntului primar înainte de a susţine relevanţa punctului de vedere final, pentru a recepta o adevărată operă de artă care la un moment dat va exploda într-o singură modalitate de exprimare artistică, prin mirroring: "You and I Could feel as once".

Artistul şi trecutul lumii sunt ca două ascuţişuri de sabie pe care numai expresia unei viziuni subiective le face să se încreadă unul în celălalt.

Marele secret al efectului artistic vizează singurul amănunt care reconstruieşte o lume: oglindirea propriei personalităţi în pielea unui personaj mitologic, rememorând aventurile legendare şi încercând să ajungi un erou recunoscut de toţi ceilalţi membri ai unui univers real, spiritual şi generator de năzuinţe.

Plasticitatea neîntrecută a proiecţiei astrale este dată de cuvântul închis în deşertul secolelor, numit “mitologie”, din care artistul își ia inspirația pentru ființele magice plămădite din acelaşi aluat cu el datorită inclinaţiei spre suprarealism şi a convingătoarei demonstraţii de continuitate a unei vieţi de legendă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate