ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Porţile fatale ale conştiinţei

On Martie 12, 2012, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Fortifică temelia leadershipului tău, stabilind o concordanţă între atitudinea ta şi adevăratul tău fond sufletesc pe care se întemeiază conştiinţa ta.

Filmul “Tears of the sun (2003)”. Echipa de comando condusă de locotenentul Waters, împreună cu cei peste 40 de localnici, se îndreptau spre zona de retragere Alpha, la graniţa cu Nigeria. Dar un tragic incident survine - una din acele clipe fatale pe care destinul le creează în desfăşurările lui de neînţeles şi hotărăşte, dintr-o singură lovitură, soarta omului. Dintr-o dată, sunt atacaţi din toate părţile. Michael ’Slo’, unul din membrii echipei, este rănit grav.

- Nu trebuia să fie aşa, şefule. Nu trebuia să se întâmple asta... adresându-i-se lui Waters. Şi, cu ultimele forţe, părea să adauge cuvintele pe care şeful artificier, Francois de Louviers-Maurevel, i le-a spus la un moment dat regelui Carol al IX-lea: "Viaţa mea este în mâinile tale, fă ce vrei cu ea.” Lasă-mă aici ca să v-o scăpaţi pe a voastră.

Leadership: Poţi să pătrunzi adevărul propriului sine şi să-l accepţi cu convingerea că tot ce ţi se întâmplă este o provocare menită să te pregătească pentru o percepţie autocuprinzătoare a realităţii?

Cuvintele acestea ar fi putut să fie acceptate de unii fără mustrări de conştiinţă, dar nu şi de Waters, care răspundea de siguranţa echipei - cuvintele aveau două sensuri: unul de acceptare a sacrificiului pentru salvarea celorlalţi, celălalt acuzator, căci amintea, necontenit, de etica şi profesionalismul său.

În devotamentul lui, cu neputinţă de corupt, Waters păstra un adânc respect şi o mare recunoştinţă. Îl învălui pe ’Slo’ într-o privire plină de înţelegere, apoi îi strânse mâna. Pe faţă i se citea tulburarea lăuntrică. Ca şi cum o furtună înspăimântătoare se îngrămădise în sufletul lui, deschizând pe această cale porţile fatale ale conştiinţei.

Waters trebuia să pătrundă adevărul propriului sine. Şi să-l accepte. Un sincer: “Îmi pare rău. E vina mea” - nu-i putea răscumpăra greşeala şi nu-l absolva de consecinţele morale. Moartea lui ’Slo’ a atins coarda cea mai sensibilă a conştiinţei sale, iar comportamentul său a fost în concordanţă cu fondul sufletesc pe care se întemeia conştiinţa lui.

Realitatea cea mai dură care i s-a conturat locotenentului Waters într-un asemenea moment este că trebuie să îşi asume alegerile şi să nu se lase influenţat de evenimente, indiferent de starea de spirit şi de sănătate a celor care îşi poartă vina de a-l urma într-o misiune periculoasă.

Leadership: Accepţi adevărul conştiinţei printr-o convenţie condiţionată de mărturisirea greşelilor şi depăşirea lor?

Îţi adresez o întrebare, viitor lider, şi cugetă bine căci dezlegarea ei îţi este trebuincioasă. Există vreun păcat care nu îţi poate fi iertat - un păcat atât de mare şi aşa de grav, încât să nu cuteze nimeni a-l ierta, nici măcar tu însuţi, nici măcar Dumnezeu? Ceea ce-ţi propun nu este altceva decât un test general care are legătură cu starea conştiinţei tale.

Tu accepţi adevărul conştiinţei printr-o convenţie condiţionată de mărturisirea greşelilor şi depăşirea lor? Sau prin asumarea şi repararea lor? Sau accepţi să fii prizonierul unei crize morale şi spirituale?

Conştiinţa este temelia leadershipului, ea este cea care marchează diferenţa semnificativă dintre Eul evaluat în urma unei constrângeri de ordin moral sau emoţional şi Eul ideal la care aspiră orice lider, acesta din urmă fiind o proiecţie a imaginii pozitive despre sine. Provocarea în cazul tău, ca şi lider, este să demarezi schimbarea şi să facilitezi dezvoltarea propriei fiinţe chiar şi atunci când autoritatea morală nu-ţi garantează reuşita.

Aşa cum o otravă poate fi fatală şi aceluia care o prepară, tot aşa calitatea unui lider se poate diminua dacă el îşi lasă conştiinţa la îndemâna compromisului dintre împlinirea idealurilor sale morale şi accentuarea convingerilor negative care subţiază zidul de apărare a emoţiilor ce garantează funcţionarea sa la nivel optim. Tu cu ce convingeri îţi alimentezi conştiinţa atunci când combini în mod dezechilibrat valorile şi credinţele tale?

Cineva a spus că conştiinţa morţii ne ajută să înţelegem mai bine viaţa. Tot aşa trebuie să sădim în grădina minţii noastre conştiinţa greşelii şi a consecinţelor acesteia ca să înţelegem mai bine leadershipul şi ca să evităm o eventuală condamnare a propriei personalităţi, a neputinţei de a ne ridica la nivelul impus de aşteptările noastre morale şi ale celorlalţi. Istoria ne arată ca dezvoltarea leadershipului se sprijină pe existenţa greşelilor, mai mici sau mai grave, pe recunoaşterea lor, dar şi pe modalităţile de prevenire şi de corectare a lor.

Leadership: Poţi să-ţi creezi o viziune clară asupra valorilor pe care vrei să le transmiţi legate de o percepţie a frământărilor sufleteşti aparent lipsite de adâncime?

Plutarh, acel scriitor ilustru, asemuia darurile naturii cu nişte flori minunate dar trecătoare, în timp ce virtutea o considera o plantă binefăcătoare, cu un parfum nepieritor şi care vindecă fără greş rănile.

Socoteşti că trebuie să iei atitudine faţă de procesul de degradare al conştiinţei tale? Eu cred că substanţa leadershipului nu trebuie căutată numai în interiorul fiinţei tale, cum se afirmă atât de des, ci în aceeaşi măsură şi în felul de a-ţi evalua, de a-ţi exterioriza şi de a-ţi transmite trăirile.

La vindecarea emoţională şi la dezvoltarea conştiinţei vei ajunge treptat, plantând cu sinceritate şi cu bucurie seminţe în sufletele oamenilor, lăsându-le să rodească şi să înflorească acolo, dar în acelaşi timp, ocupându-te cu conştiinciozitate de ocrotirea propriului tău cod moral.

Virtutea, în acest caz, înseamnă să alegi ceea ce e drept, de ceea ce e nedrept, nu să-ţi focalizezi emoţiile şi conştiinţa asupra greşelilor care nu pot fi evitate. Virtutea îţi poate vindeca rănile morale dacă integrezi în leadershipul tău acea gamă de valori caracteristice procesului tău de evoluţie, nu de involuţie – valori care conduc spre o înţelegere mai deplină a adevăratul tău fond sufletesc pe care se întemeiază conştiinţa ta, suprimând defectele care pot duce la transformarea ta negativă, şi încurajându-te să adopţi o atitudine sănătoasă, sau cel puţin mai optimistă, şi un comportament mai chibzuit.

Frământările sufleteşti, aparent lipsite de adâncime, pot fi înţelese ca fiind un rezultat al trecerii prin loviturile vieţii, în diferite etape ale carierei, care îţi amplifică durerea dar nu şi cauza apariţiei ei.

Conştiinţa care invocă virtuţile are ca simptom o durere trecătoare, nu una care durează.

Porţile fatale ale conştiinţei marchează felul cum te raportezi la starea ta interioară, felul cum îţi controlezi emoţiile în situaţiile dificile. Evidenţiază părţile tale bune pe care nu le iei în considerare din cauza circumstanţelor nefavorabile – care îţi diminuează starea de spirit şi respectul de sine, împiedicându-te să-ţi canalizezi forţa interioară spre o stare pozitivă. Iar, aşa cum preciza cineva, caracterul este dat tocmai de modul în care reacţionezi în faţa circumstanţelor nefavorabile.

În leadership este esenţial să îţi recunoşti greşelile, să ai grijă ca ele să nu se repete, să îţi asumi consecinţele şi să îţi dezvolţi conştiinţa - să ţi-o aperi de emoţiile negative, dar şi de “atacul” non-valorilor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us