ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Preţul unui trandafir nemuritor

On Mai 16, 2019, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Învaţă să te priveşti din perspectiva unei creaţii care nu încetează să uimească, luând în considerare compoziţia unei imagini care te reprezintă prin natura ei.

Există ceva între mine şi acest trandafir, e ceva în noi care ne vorbeşte în sens invers oricărei gravităţi a enigmaticului aparent derizoriu: decât în durere, în suferinţă, în rătăcire, mai bine orice altceva. El înfăţişează frumuseţea lumii drept o formă a imitaţiei trăsăturilor unui artist care adaugă în tablourile sale planurile unei viziuni ale vieților pământești anterioare, rosturile intime ale unei explicaţii date universului: “de ce să exişti fără să trăieşti prin însăşi ascultarea timpului?”

Trandafirul evidenţiază relaţia “aproape-departe” dintre pământ şi univers, dintre exprimare şi libertate, simbol al unui mare creator de frumos care adaugă spini convenţionalităţii reprezentării sale pe scena vieţii. Posedă o aură de mister care dăinuie asupra recepţionării unor noţiuni transmise imaginativ, alteori grafic, în echivalenţa simbolică a unei ființe mature ce aspiră la perfecțiune.

Privindu-l în bătaia picăturilor de ploaie, simţindu-l transfigurat într-un credincios care înalţă un imn de slavă Dumnezeului atotputernic, ca sub efectul unei magii petrecute direct în natură, mi-l închipuiesc pierdut în nemărginirea unei dureri profunde care îl năuceşte asemeni unui fulger, ca şi când prezenţa lui în această lume ar fi trecută cu vederea. Îl simt plonjând într-un trecut sentimental, drum pe care îl face Spiritul într-un spaţiu liniar pentru a verifica legile universului care guvernează viaţa omului, sub înrâurirea unui simbol sacru al creaţiei, având farmecul unui cuvânt care se repetă obsesiv în templul nemuririi.

Dacă reuşeşti să priveşti un trandafir ca pe un miracol al naturii, în sensul unei creaţii care creşte continuu în însemnătate, poate vei învăţa să citeşti şi gândurile lui Dumnezeu.

Leadership: Eşti în stare să imprimi natura fiinţei tale în formarea unei imagini distincte, interpretând această experienţă ca pe o călătorie într-un univers care se dezvăluie printr-o abordare unitară a esteticii?

Măreţia trandafirului constă în sinceritatea unei clipe care se trăieşte prin simţuri, nu prin raţiune. Prin acea tăcere care îți spune să ai răbdare și să nu te îndoiești de ceea ce simţi, de ceea ce crezi. El cunoaşte toate conflictele şi controversele acestei lumi, dar şi toate valenţele valorice ale unei creaţii artistice de excepţie care încă nu este pregătită să fie înţeleasă de muritorii de rând care se încurcă uneori cu zeii.

Experienţa seculară a picturii îl consacră ca fiind legătura tainică între cer şi pământ, un subiect cunoscător de realităţi diverse, un amestec superior de cunoaştere şi credinţă, existând într-un anumit interval de timp suficient de mare încât să i se poată asocia mitul iniţiatului într-o stare de "Alteritate" datorită sentimentului de a fi diferit.

Cu devotament, îi vorbesc ca unui prieten vechi şi drag, alături de care am trăit o poveste de 2000 de ani, fără să mă feresc niciodată de reproşurile aduse unui obiect al iubirii care se termină cu litera i, până la un punct al atenţionării justificate asupra autenticităţii unei naraţiuni subiective.

Double Delight. Este compoziţia unei imagini devenită clasică în opera unui pictor genial care se delectează cu mediul înconjurător și se afundă în trăirile sale redându-le prin culori cât mai acaparante. Ne-am ataşat unul de celălalt. Îmi soarbe cu nesaţ vorbele, ca şi când ar vrea să smulgă din mine anii petrecuţi împreună şi să trăiască într-o singură clipă toată plinătatea unei creaţii menită să se extindă până la împlinirea sa definitivă, când Dumnezeu va fi “totul pentru toţi”.
 
În trandafirul meu, Double Delight, se oglindeşte mereu începutul unei noi poveşti pline de emoţie, o anumită plinătate și căldură, la fel cum în orice suflet bun străluceşte o stea specială, la fel cum în orice infinitate de culori străluceşte lumea interioară a unui artist care îşi desenează cu îndrăzneală viaţa. În el se înscrie viziunea din spaţiul unei relaţii cu un univers complex în planul nemuririi.

Aşadar, estetica care caracterizează dimensiunea portretistică a creaţiei mele ţine de claritatea cu care captez un moment din eternitatea timpului, un exemplu de frumuseţe surprins într-un univers alternativ, bazat pe îngăduinţa naturii de a spune: “Înalţă-ţi spiritul spre culmile bucuriei de a da o nouă însemnătate lumii pe care o reprezinţi şi o împărtăşeşti cu mult talent”.

Leadership: Semnificaţia pe care o atribui imaginii tale de artist poate fi înţeleasă ca operă a unei naturi spirituale care favorizează întâlnirea cu “Creatorul unei lumi pline de metamorfoze” chemat să-şi exprime viziunea în spaţiul de memorie al timpului?

Singurătatea nu există în lumea trandafirului meu, nu atât pentru că vorbesc zilnic cu el, ci pentru că glasul meu pare întipărit în memoria unui timp care se repetă, înfăptuind întoarcerea unei părţi din propria-mi fiinţă într-un cadru compoziţional ales cu multă grijă, în care pictorul răsplăteşte natura cu expresii ale impulsului divin, ale frumosului, ale sensibilităţii, ale creativităţii, expresii ale modului în care mintea și sufletul au văzut și și-au imaginat lumea perfectă.

Cu adevărat, foarte puţini artişti au ajuns la cunoaşterea trebuincioasă înţelegerii Marii Opere. Trandafirul, într-un plan vertical larg deschis, privit din punct de vedere al raportului logos-creaţie pare (în mod paradoxal) un act de renunţare la linie şi obiect, putând fi perceput ca având drept substrat intelectul unei minţi superioare la care se ajunge tocmai prin simplificarea trăitului.

“Am răscolit vreo durere, am înviat vreo cauză pierdută?” mă întreabă el aruncându-şi cu sugestivitate o petală pe pământul umed, ca şi când m-ar fi atenţionat în privinţa unei legături eterne ţesută între aspiraţiile sufleteşti ale unui univers prea puţin explorat şi complexitatea problemelor care intervin în dinamica subtilă a spaţialităţii unei creaţii care depăşeşte puterea de cuprindere a minţii omeneşti.

“Cu siguranţă”, i-am răspuns imediat, privindu-l cum se înclină în bătaia lină a vântului de primăvară. Dar nu i-am suflat nicio vorbă despre tot ceea ce credeam că se leagă de unirea noastră în duh, de slujirea aceleaşi cauze făurite de un univers complex care ține strict de spațiul imaginar al cuvântului tipărit cu glasul timpului.

Nu este niciodată prea târziu să-mi revin din dependenţa de frumos şi să aleg anatomia unei suferinţe datorate lipsei de înţelegere a unui univers mult prea superior amprentei existenţiale pe care trandafirul a tipărit-o în memoria timpului, şi în care mi-am înfăşat propria fiinţă.

Leadershipul este speranţa de viaţă a unei creaţii de geniu menită să-şi găsească corespondenţa într-un univers paralel în care simpla redare grafică a realităţii nu mai prezintă nicio doză de spectaculos, doar trăitul prin comparaţie este ceea ce contează.

Dragul meu trandafir. Tu ai trăit mai mult decât toţi şi nu vei muri niciodată, te regăseşti în tematica marilor picturi, împingi în prim planul imaginaţiei artistului genialitatea de a fi original, eşti perceput ca modalitate de a măsura expansiunea în timp a unui univers plin de semnificaţii.

Prin tine trăiesc capodopera unei vieţi care continuă încetul cu încetul să se completeze cu echivalenţa simbolică a unei amulete magice, aducătoare de noroc, fiindcă deţine puterile universului.

Preţul unui trandafir nemuritor este dat de legătura “raritate - ecou universal”. Face referire la produsul complex al unei creaţii unice realizată de un artist genial, înzestrat cu capacitatea de a descifra mesajul unui univers care nu încetează să se autodefinească ca fiinţă, natură, imagine şi potenţial de putere.

Natura fiinţei mele cuprinde bunătatea de a împărţi cu un artist al naturii gândul şi voia lui Dumnezeu: "Trăieşte după cum îţi dictează sentimentul de linişte sufletească."

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate