ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Principiul percepţiei de fond

On Iulie 11, 2021, in Principiile conducerii, by Neculai Fantanaru

Imaginea căreia îi dai viaţă prin intermediul creaţiei corespunde unei reprezentări vizuale comparative între ceea ce se ascunde şi ceea ce se dezvăluie.

Începe meciul, finala Italia-Anglia. N-am fost niciodată microbist, deși am jucat fotbal în tinereţea mea. Sună tare ciudat, nu-i așa? Și dacă urmăresc numai finala, la fiecare campionat European, este pentru că orice meci important poate da o învățătură importantă despre viață.

Nu țin cu nicio echipă, dar sper să fie un meci frumos. Deja este 1-0. Spectacolul a început, sau s-a terminat? Căci așa este în fotbal, la fel ca și în viață, ne place să înscriem, iar după ce-am înscris, nu mai facem un joc frumos. Surprinzător este că adevărata chemare a omului în această viaţă, dreptul de a fi un performer prin prisma şansei primordiale de a înscrie un nou succes, poate lua o întorsătură radicală: s-ar putea ca tentaţia de a fi bun cu orice preţ să fie de fapt o solicitare mult prea mare din partea unui om fără nicio pricepere în domeniul calităţii şi eficienţei.

Or ce înseamnă un joc frumos? E atunci când amândouă echipele sunt echilibrate, când există fair play, și când amândouă luptă pentru a obține un rezultat pozitiv, nu neapărat o victorie, ci o intrare în istorie, sau o cotație preferată a fanilor.

Cât de important este acest lucru de ştiut. Recunoașterea și schimbarea atitudinii noastre față de viață sunt similare cu extazul eliberator al publicului la cote inimaginabile, la fiecare fază de gol.

Leadership: Poţi să-ţi măreşti posibilitățile de experimentare a unui moment de trecere în amintire, demonstrând că îţi poţi stimula imaginația pentru a reprezenta pe ecranul mental o imagine plină de viaţă a cărei forţa artistică este amplificată de un inegalabil freamăt lăuntric?

Fotbalul nu are nevoie de condiţii speciale sau atenţie excesivă pentru a avea grijă de “spaţiul lăuntric etern” în care se desfăşoară conţinutul vieţii tale. Or depărtarea de ceea ce îţi face mare plăcere să faci, doar ca să te antrenezi pentru examenul vieţii, este definită ca o perioada de reconectare, de meditație şi de mindfulness care te ajută să-ţi reduci nivelul stresului şi pe cel al anxietăţii.

Aş mai adăuga ceva. Fotbalul nu este o creaţie menită să trezească sentimente spirituale, să răscolească în trecutul tău şi să fie privită cu ochi sensibili, cum sunt ochii unui pictor care şi-a redesenat cu îndrăzneală viaţa. Fotbalul nu intră în categoria de curiozităţi inexplicabile care-l fac pe poet să transgreseze, prin conştiinţa apartenenţei la fiinţă, toate obstacolele spaţiului şi timpului. Mai degrabă, cred că fotbalul este doar tentaţia de a căuta fericirea de moment într-un eveniment plin de glorie care nu-ţi aparţine ţie, ci jucătorilor titulari. Deci, cum spuneam, la mijloc este vorba tot de asemănare şi comparaţie.

Dar comparaţia cu fotbalul este o figură de stil care constă în asocierea unor imagini, situații sau personaje aflate în aceeaşi arie vizuală a spectatorilor. Hai mai bine să încercăm altceva. Imaginează-te în postura unui pictor care transpune pe pânză imaginile create de poet. În acest caz, iată cum ar sta lucrurile, aşa cum le vedea cineva pe o pagină web:

“Culoarea dominantă va fi albastru închis deoarece reprezintă noaptea. Voi utiliza culorile reci pentru a exprima momentul zilei din poezie şi pentru a crea un tablou cât mai real. Voi aduce în prim plan doi îndrăgostiți şi de asemenea voi evidenția luna şi lumina palidă pe care ea o emană, cu scopul de a crea o atmosferă mai romantică. În plan mai depărtat voi picta apele ce sclipesc în lumina lunii. Voi folosi umbrele pe lângă copacii desfrunziţi şi lumina doar în jurul lunii.”

Ca să concluzionez. Pentru a întregi fizionomia unui fenomen de rezonanţă lăuntrică, deci fizionomia acestui nedepăşit fenomen de comparaţie şi de relaţie cauză-efect, trebuie să încercăm să privim lucrurile nu numai de foarte de sus (din înălţimea unei glorii care ne linişteşte gândurile şi sufletul) ci şi foarte de aproape, de foarte din adânc, din prisma unui tablou al cărui subiect degajă pasiune şi mişcare, în culori calde, roz-portocalii, şi al cărui model de inspiraţie nu poate fi dezvăluit, ci doar intuit.

Leadershipul este realitatea pe care o percepi sau ţi-o creezi despre o imagine a cărei compoziţie constă în elaborarea unei forme de comparaţie a sinelui cu oglindirea ta într-un moment legendar.

Principiul percepţiei de fond are ca prim considerent de luat în seama acea formă de reflectare a realităţii în conștiinţa omului, prin care înţelegem un proces de comparaţie între o imagine care emoţionează prin impresia de viu, de autentic, de fapt trăit direct, nemijlocit, şi o imagine de mare fineţe a cărei esenţă este sensul lăuntric al fiinţei.

Să luăm mereu în calcul conținutul, suma elementelor care constituie structura internă a unui lucru, ceea ce apare ca esență a lui și îi condiționează aspectul, atunci când vrem să înţelegem leadershipul sau arta picturală.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate