Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Principiul privirii de dincolo de vedere

On Decembrie 16, 2021
, in
Principiile conducerii by Neculai Fantanaru

Ceea ce vezi în jur este sinonim cu felul în care îţi descrii gândurile într-o direcţie care susţine viaţa altui sistem de reflectare a realităţii.

Privesc acest trandafir zgribulit din grădina mea, zgribulit de o nemulţumire nedesluşită, de frica vreunei dureri viitoare. Trupul lui încă mai are multe de suportat. El îmi simte prezenţa tăcută, discretă, îngândurată, ca şi când am fi fost amândoi blocaţi într-un labirint psihologic, întreţinut artificial, în care odată ce te rătăceşti uiţi orice fel de egoism şi interese personale.

Într-adevăr, când te simţi abandonat, descumpănit, uitat, se resimte o nevoie acută de a şti mai multe despre lume, despre viaţa în sine, cu ale ei fragmente de clarobscur încadrate într-un tablou cu multe contraste bizare, neaşteptate şi atipice. Simt că aşa a trebuit să fie, ca cel uitat să fie amintit şi înnobilat cu acea tainică sclipire, hărăzită doar fiinţelor predestinate cu har, iar cel făgăduit unui destin de mare artist să posteze cu succes în catalogul nemuririi o frumuseţe aproape stelară.

Onestitatea cu care-mi notez şi îi cercetez experienţa vizuală, sentimentul de apartenenţă la aceeaşi realitate, reface puntea solemnă care ne reuneşte. Fiind un artist al culorilor şi nuanţelor bine alese, iar trandafirul fiind un model de mare inspiraţie, această complicitate la construirea unui metaunivers în care până şi moartea este relativă ne face să nu mai întoarcem ochii de la realitatea propriu-zisă - spre perspectivele abisal obsesive ale temerilor unor fiinţe înstrăinate de la adevărata lor identitate.

Nu mai cred nimic, nici chiar dacă ar trebui să mă pun în locul lui pentru a-mi da seama că, oricât de artist aş fi, tremur în faţa unei despărţiri de un prieten nou descoperit. Poate că, totuşi, am fost un trandafir în altă viaţă, şi nu orice trandafir, ci un splendid “Double Delight”. De aceea spun, şi adesea îmi repet, că nu mă pot despărţi de mine însumi, fiindcă sunt compus dintr-o altă jumătate situată în alt plan de vibraţie.

Leadership: Poţi să-ţi construieşti viziunea despre un model de realitate care te împinge spre creaţie, chiar şi atunci când realitatea prinde o altă “viaţă” în propria-i duplicitate?

Pentru a fi mai bine lămurit cu mine însumi, mi-aş sfătui inima să cerceteze bine ceea ce vede, înainte de a deveni cu adevărat gata să bată prin verificarea existenţei pulsului altcuiva. Trandafirul aparţine unei interiorităţi care înţelege doar parţial ce i se întâmplă, în timp eu aparţin întâmplării de a trăi interiorizarea ideii de non-diferenţiere calitativă între părţi, ca un continuum inseparabil între conceptul de „destin” şi acela de „creator”.

Trandafirul nu dă semne că ar fi dispus să se însenineze astăzi, dar aş putea să-i amintesc de soarele blând de ieri. Şi intrucât suntem amândoi legaţi printr-o vastă zonă de tranziţie spre maturitate, printr-un soi de fir nevăzut, energetic şi spiritual, i-aş cere inimii mele îndrumare spre sursele unei arte net superioare faţă de ceea ce ofereau, la un moment dat, învăţămintele lui Schelling: "cel mai umil a devenit supremul, iar cel mai şters portret a devenit un univers poetic multicolor".

Mai mult decât atât, i-aş cere inimii mele să cerceteze viaţa pe Pământ cu ajutorul vederii unui trandafir, prin prisma obiectivului unui fotograf care surprinde acea zonă a câmpului vizual aflat în afara zonei obişnuite de vedere a muritorului de rând. Aici cred că sunt moralizatoare cuvintele lui Mika Waltari din romanul "Etruscul":

"Comorile şi bogăţiile pier. Minunate amfore pictate, statuete delicate, oare ce vă mai rămâne din ele? Doar din pictura de pe pereţii de piatră ai mormintelor se va mai păstra ceva. Fiindcă nimeni nu fură pereţi din morminte. Şi pietrele nepreţioase vor rămâne la locul lor. Dar nimeni nu le va putea citi.

Sunt sigur că, după ce mă voi apleca să ridic aceste pietre netede din pulberea în care secolele le vor fi îngropat, mă voi regăsi. Voi urca scara îngustă şi voi ieşi din nou la lumină. Ochii mei vor fi din nou vii şi vor vedea conul sacru al zeiţei de pe muntele ce se află în faţa mormântului. Mă voi recunoaşte, îmi voi reaminti de mine, cel care sunt acum. Iar după aceea... după aceea se va decide totul."

Leadership: Creaţia ta este îndreptată spre însuşirea unui destin menit să îşi asume versiunea unui simbol care captează dualitatea unui Eu real și imaginar în același timp?

Ce-am observat? Trandafirul este capabil să înţeleagă viaţa pe pământ, istoria ca şi prezentul, fără a avea nevoie să o definească în vreun fel, fiind el însuşi o concentrare de cultură expresivă, încorporând povestiri, idei, simboluri. Ca atare, într-un univers estetic paralel, strâns legaţi amândoi printr-o legătură condiţională, într-o singură concentrare de culoare pală manifestată pe fondul unui decor de poveste, se arată tocmai acea perspectivă asupra vieţii din care noi nu privim niciodată lucrurile, ca un ocean din al cărui vifor nu se vede o ieşire...

Din când în când, trandafirul îşi aruncă privirile în jur, ochii fiindu-i luminaţi involuntar de o licărire stranie. Şi ce vede el? Vede înfăptuirile, doar visate, ale unor gânduri care cu siguranţă sunt de moment, gânduri care aparţin tuturor, dar pe care puţini au curajul să le îmbrace în cuvinte. Pesemne, nici el nu poate să se desprindă de o realitate cuprinsă într-un tablou cu multe nuanţe, acea realitate a unei vieţi umane trăite prin artă, prin simbol, prin comparaţii, care deşi aparţine trecutului este prezentă tocmai prin forma dată lumii obiectuale.

Încă încerc să-i citesc în ochi propria-mi viaţă, cu micile înfăptuiri ale pensonului vorbitor care ştie cum să aştearnă pe pânză povestea unei mici urme a prezentului din întreaga istorie a Pământului. Şi, cel puţin pentru o clipă, mă văd în postura acelui creator care, putând a însufleţi o floare, piatra sau metalul, şi orice alt lucru din jur, nu poate totuşi să-şi schimbe destinul. Am doar dreptul să-mi consum destinul în felul în care simt, sau m-am simţit faţă de o întâmplare...

În cazul artei, leadershipul implică apartenenţa unui creator la instaurarea unui dualism al fiinţei sale: prin alimentarea unui ego care continuă să dețină puterea, şi prin inventarea unui Alter Ego care se proiectează într-un plan figurativ.

Principiul privirii de dincolo de vedere se referă la mijlocul prin care un artist suflă viaţă în orice corp din mediul înconjurător, acceptând ideea că totul provine din materie şi se transformă în materie la un alt nivel. Practic, artistul poate să transforme totul într-un tablou complet care, ca şi exerciţiu de imaginaţie, poate funcţiona de sine stătător.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…