ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Principiul telefonului

On Ianuarie 16, 2010, in Principiile conducerii, by Neculai Fantanaru

Momentele importante care îţi pot schimba viaţa sunt ca telefonul. Nu ştii niciodată când apar ele, după cum nu ştii niciodată când va suna telefonul. Dar atunci când sună, ridică receptorul şi răspunde. Poţi primi vestea cea bună care îţi va modifica viitorul.

O carte ce a meritat să o recitesc este „Contele de Monte Cristo” de Alexandre Dumas. Ea înfăţişează povestea unui tânăr, Edmond Dantes care, trădat fiind de amicii săi, ajunge să fie întemniţat în castelul d'If, unde stă închis o lungă perioadă de timp. Ani de zile stă singur între pereţii reci de piatră, fără să întreţină o conversaţie cu nimeni. Dar nu se gândeşte să fugă – departe de el gândul acesta. Există lucruri care par atât de imposibil de înfăptuit, încât nici nu-ţi trece prin minte să le încerci, ci să le ocoleşti din instinct. Se resemnează cu gândul că îşi va sfârşi viaţa singur, departe de familie şi prieteni, iar acest gând îl împinge tot mai mult spre sinucidere.

Dar totul se schimbă într-o zi când, un alt deţinut, abatele Faria se iveşte pe neaşteptate în viaţa lui. Faria îi propune lui Edmond să i se alăture în demersul său de a săpa un tunel prin care să evadeze (adică să dedice acestei munci încă trei ani din viaţă, ca până la urmă, dacă vor reuşi să sape şaptesprezece metri pe sub pământ, să ajungă în faţa unei prăpăstii care dă în mare; apoi să se arunce de la cincisprezece-douăzeci de metri cu riscul de a cădea peste vreo stâncă, dacă nu cumva îi ucideau mai înainte plumbii santinelelor; în final să fie siliţi, dacă scapă de toate primejdiile acestea, să străbată înotând o leghe).

Leadership: Ai suficientă prezenţă de spirit ca să răspunzi la apelul salvator atunci când viaţa ta se sprijină pe ordinea reflecţiilor despre temeiurile justificării nefericirii tale în faţa lui Dumnezeu?

Edmond cade pe gânduri şi începe să-şi măsoare şansele. Dar până la urma acceptă cu condiţia ca abatele să-l înveţe tot ceea ce ştie: matematicile, fizică, istoria, etc.

Edmond “a răspuns” propunerii abatelui Faria de a-l ajuta la săparea tunelului care le-ar fi adus libertatea, iar mai departe acest răspuns i-a adus şi alte beneficii: să înveţe să scrie şi să citească, să înveţe filozofia şi să îşi dezvolte abilităţile şi îndemânarea în manevrarea armelor şi cunoaşterea oamenilor. Ce s-ar fi întâmplat dacă n-ar fi răspuns la “apel”?

Şi ce s-ar fi întâmplat dacă, atunci când s-a ivit prilejul să evadeze, n-ar fi ştiut să se folosească de el, chiar dacă erau şanse minime? Nu-i aşa? Poate că niciodată nu şi-ar fi putut recuceri fericirea şi libertatea furată, poate că niciodată nu i-ar mai fi pedepsit pe cei care l-au trădat, poate că niciodată nu i-ar mai fi putut răsplăti pe aceia pe care i-a iubit.

După cum spunea abatele Faria, evadările norocoase, cele încununate de succes deplin, sunt evadările chibzuite cu grijă sau pregătite pe-ndelete, dar cele mai bune sunt acelea pe care le prilejuieşte întâmplarea. Prilejul de a evada, pe care Edmond l-a aşteptat, s-a ivit în cele din urmă şi, ca orice om curajos cu spirit de iniţiativă s-a folosit imediat de el. Asta a fost marea şansă pe care o aşteptase. Dacă nu reuşea exista posibilitatea de a nu mai avea altă şansă.

După spectaculoasa evadare şi după ce a descoperit marea avere a lui Spada, Edmond a ajuns mai bogat decât oricine. A ajuns deasupra tuturor. A ajuns să fie privit de lumea întreagă ca un mare senior, un om ocrotitor şi mărinimos, un filantrop respectat în saloanele Parisului, dar în acelaşi timp, un om de temut, mai ales pentru cei care l-au trădat.

Leadership: Te manifeşti într-un mod care îţi pune în valoare atuurile intelectuale sau într-un mod care îţi conferă doar un sentiment de libertate?

Principiul telefonului este foarte uşor de înţeles. Dar nu este deloc uşor de pus în aplicare, asta e sigur. Destinul cuiva poate fi făurit de evenimentele sau întâmplările neprevăzute ale lumii exterioare. Mulţi oameni au planuri de viitor îndrăzneţe şi măreţe şi se avântă cu un elan neînchipuit de mare în îndeplinirea lor.

Dar atunci când vine furtuna şi sunt izbiţi de stânci, se resemnează. Un singur lucru cred îi poate salva: curajul şi spiritul de iniţiativă. Atunci când prilejul se va ivi, la fel ca un tigru nemilos care şi-a aşteptat prada mult timp, ei trebuie să sară să-l înhaţe, cu aplomb şi agilitate.

Secretul putinţei de a te detaşa de un trecut turbulent este să fii pregătit să profiţi de momentele prielnice unei ascensiuni de putere din care să-ţi faci un adevărat scop în viaţă.

N-am să uit niciodată ce spunea odată scriitorul D. Rosenzweig: „Napoleon Bonaparte poate ar fi rămas un modest ofiţer de artilerie într-un oraş din provincie, dacă nu s-ar fi desfăşurat marele proces de răsturnare politică şi socială din Franţa, între anii 1789-1794. Dar Napoleon s-a adaptat la situaţia concretă din acel moment şi profitând de această mare oportunitate (revoluţia), a evoluat rapid şi a devenit un contrarevoluţionar îndată ce a preluat conducerea. Sau mai precis, contra-revoluţionismul l-a împins spre putere. S-a ridicat în faţa naţiunii şi s-a prezentat ca restauratorul unităţii naţionale, ca purtător al gloriei franceze.

Cu alte cuvinte, Napoleon a ştiut să folosească în chip genial posibilităţile oferite de evenimentele din jur.

O caracteristică a oamenilor eficienţi este că ştiu să recunoască ocaziile atunci când acestea se anunţă favorabile, şi se grăbesc să profite de pe urma lor.

Întreaga capodoperă a existenţei este consecinţa utilizării unei perspective de vizualizare a viitorului dintr-o poziţie de ofsaid la limită, care poate oricând declanşa un atac periculos sau o fază de gol.

Napoleon, ca şi Contele de Monte Cristo, nu au avut nevoie decât de un prilej, de „un apel”, pentru se ridica deasupra tuturor. Iar dacă nu ar fi recunoscut şi profitat de momentul acela unic, care apare uneori o singură dată în viaţă, ci ar fi renunţat mai înainte, totul ar fi fost pierdut.

Spre finalul poveştii, Contele de Monte Cristo îi trimite o scrisoare prietenului său Maximilian, care se termină cam aşa:

- Nu uita niciodată, drag prieten, că până în ziua când Dumnezeu va binevoi să-i destăinuiască omului viitorul, toată înţelepciunea omenească va fi cuprinsă în aceste două cuvinte: „Aşteaptă şi nădăjduieşte”.

Ring ! .. Ring ! ... Ring ! ...

Leadershipul înseamnă să-ţi recuperezi direcţia în momentele de cumpănă ancorate în acea parte din viaţă pe care ai pierdut-o, căreia nu-i mai aparţii, căreia i-ai fi preferat moartea, dar căreia durerea îi poate da un înţeles ce corespunde numai planului divin.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate