Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Principiul valorii umane în prezentul continuu al veşniciei

On Aprilie 11, 2022
, in
Principiile Conducerii by Neculai Fantanaru

Valoarea ta nu este nu este nici mai mare, nici mai mică decât cea pe care ţi-o stabileşti singur în cursa împotriva destinului.

Aş fi vrut să-mi fac din scopul vieţii o idee magnifică, o combinaţie fără precedent de experienţă, talent şi ambiţie, să iau întâia şi ultima oară o decizie corectă pentru care să nu regret nimic. Nicio interacţiune anterioară cu alte idei nu se dovediseră eficiente şi profitabile, nicio ocazie de a mă afirma nu-mi ieşise în cale. Cu aceeaşi căldură cu care focul mistuie pădurile, aş fi vrut să-mi concentrez întreaga energie asupra unei ţinte propuse, bine gândite şi definite, să fac din mine însumi un soi de Magellan care, cu acea mare efervescenţă intelectuală degajată dintr-un temperament tenace şi feroce, face din scopul vieţii sale o obsesie magnifică.

Dar, cu adevărat, lucrurile nu stau ca în cărţi, iar cărţile nu schimbă lucrurile şi nici ideile măreţe, şi nici măcar nu separă scopul de acea idee simplă, dar fixă, capabilă să-ţi orienteze mai uşor şi mai precis viaţa personală şi profesională, cu un efort mic. Nu este deloc uşor să-ţi depăşeşti limitările mentale şi să-ţi amplifici respectul de sine, ţintind cât mai sus cu putinţă, inspirându-te din entuziasmul şi energia degajată de marile evenimente. Într-adevăr, dacă aş fi avut o idee fixă, şi credeţi-mă am avut numeroase ocazii să-mi fabric asemenea idei, poate că aş fi acţionat ca o lupă: mi-aş fi concentrat întreaga energie asupra ţelului propus.

În ciuda acestui lucru, am căutat o alternativă a reuşitei sub influenţa unei conştiinţe care m-a ajutat să fiu mai bun, mai înţelegător şi să îmi depăşesc câteva limite pe care le aveam şi, în sfârşit, ca o chemare profetică, să dovedesc finalitatea unei idei în care oamenii sunt dispuşi să creadă. Ca şi în cazul lui Magellan, am pornit de la o idee greşită, una cosa da poco , şi am ajuns să culminez cu o victorie: realizarea progresivă a Marii Opere Hermetice, această mega-cascadă numită Elekmesithus (un nebănuit avânt spre veşnicie), care curge dintr-o stâncă uriaşă aflată la marginea unei prăpăstii: "Oglinda Ego-ului"

Leadership: Distanţa pe care o ai de parcurs spre reuşită ajută la crearea unei senzaţii de măreţie, în paralel cu formarea sentimentul de “sens al valorii umane organizat într-o reprezentare a sinelui Suprem” ?

Până la urmă, orice încercare de a fi altcineva devine un teren fertil pentru depăşirea Ego-ului, o justificare pentru instituirea unei diferenţieri între Sinele Suprem şi Sinele Divin cu sprijinul intelectiv şi speculativ al sufletului: Thanusintreck (unitatea adevăratei credinţe întemeiată de Hristos) la care omul nu poate ajunge fără sprijinul exclusiv divin. E nevoie şi de nişte cunoştinţe solide de alchimie. Şi uite aşa, încercând să observ realitatea obiectivă prin oglinda propriei subiectivităţi, cu totul de necrezut, am început să-mi amplific respectul de sine, ţintind cât mai sus cu putinţă. Peste mări şi ţari, peste toate hotarele de timp, peste toate distanţele aflate sub matca lumii.

Sinele Suprem a dat măsura valorii mele, putând fi tradus prin: “am devenit persoana la care aspirat să fiu”. Este un simbol al aspiraţiei spre desăvârşire. Sau un indiciu al aspiraţiei spre libertatea spirituală.

Până la urmă, toate lucrurile, toate evenimentele, tot ce mi s-a întâmplat, conjunctural sau preferenţial, m-au condus la obţinerea unei vederi mai largi decât eram obişnuit. Ştiind că energia se îndreaptă întotdeauna în direcţia gândurilor, şi că intuiţia, prin intermediul unei senzaţii subtile de măreţie, îşi face mereu loc printre legile minţii, mi-am putut depăşi convingerea despre valoarea de sine. Numai timpul nepieritor va dovedi cât de uitată este lumea pe care mi-o construisem ca pe un fel de mediator neserios, înainte de a mă îndrepta spre realizarea unei deveniri care, de fapt, nu se încheie. Sau dacă se încheie, de fapt se reia.

Leadership: Avântul cu care tinzi spre absolut se materializează printr-o hotărâre exemplară dusă la limita geniului, graţie unei fapte exemplare care se propagă la nivelul promovării mitului destinului total?

Şi, ce altceva rămâne de fuzionat, între credinţă şi tăgadă, între disciplină şi spontaneitate, între rigoare şi libertate, decât puternica faptă, de toţi râvnită şi numai de mine înfăptuită, acea mangâiere lină a cununii biruinţei: descoperirea unei noi forţe fundamentale a naturii, tradusă prin hotărârea exemplară, dusă la limita geniului, de a ajunge la adevărul despre mine.

Da, a fost cu putinţă. Într-un singur moment al vieţii, într-o secundă astrală - mistuitoare ca soarele, reţinut de geografie într-un arhipelag de încurajare, mi-am dat seama că pot să fac mai mult decât credeam că pot face. Şi asta a schimbat totul. Tocmai omul care nu înţelegea mai nimic a putut cuprinde în propria-i solitudine, ca o vâlvătaie a gloriei, lauda cerească, universală, transformând-o alchimic într-o acţiune de coborâre a lui Dumnezeu la om şi de înălţare a omului către Dumnezeu, prin credinţă şi colaborare liberă.

Şansa unui avânt spre absolut s-a materializat într-un semn profetic care depăşise orice închipuire. Poate că trebuia de la început să ader la un anumit algoritm care să ordoneze crescător elementele unei vaste cunoaşteri de pe diagonala principală a unei matrice date, garantând obţinerea unui "Ab Solutus", efectul unui avânt speculativ spre înălţimile inteligibile, la forma de una carrera tumultuosa hacia el infinito del mundo.

Reţineţi ce vă spun acum. În imensitatea ei, şi într-o singură clipă, puterea lui Dumnezeu poate umple spiritele rătăcitoare cu cea mai înaltă ştiinţă, dar numai la timpul hotărât, numai când astrele se aliniază şi când Mercur nu este retrograd. Aşadar, singurul lucru pe care l-a cerut destinul de la mine, într-o vreme zbuciumată de tranziție, a fost aşteptarea până la timpul dinainte hotărât, grea povară pentru cei fără credinţă, sclipitoare lucrare pentru cei care vor înfăptui minuni.

Leadership: Avântul tău spre reuşită poate fi interpretat ca un îndemn de „a te abandona unei vederi mai îndepărtate”, până ce atingi un grad de conştiinţă care este însăşi măsura unei capacităţi profetice ce nu încetează să te uimească?

Mai ales de la Magellan, destinul a cerut un preţ mare înainte ca el să devină eroul lumii după realizarea faptei exemplare. Iar scriitorul Ştefan Zweig a ilustrat cel mai bine marea valoare, sclipitoarea superioritate a lucrării geniului, sublima manifestare a energiei latente focalizată spre cerurile veşniciei:

"Întotdeauna un om realizează maximum posibil numai când fapta lui devine exemplară. Şi, din această privinţă, exemplul lui Magellan - fapta lui aproape uitată - a dovedit pentru toate timpurile că o idee, dacă e purtată de aripile geniului, dacă e dusă mereu şi hotărât înainte de o pasiune, se vădeşte la urmă mai puternică decât toate elementele naturii. Măreaţa lui faptă a arătat că un singur om, cu scurta şi trecătoarea sa viaţă, poate transforma într-o realitate şi într-un adevăr nepieritor ceea ce fusese numai o dorinţă, numai un vis pentru sute de generaţii."

Nu este nicio exagerare. Acesta este adevărul curat: valoarea mea este infinit mai mare decât am crezut vreodată că este posibil. Dar trebuie reţinut un lucru important, care mereu scapă atenţiei generale: numai un om cu o voinţă neclintită, fiind gata să sacrifice totul, tot ce posedă în lumea aceasta pământească, va fi demn să cuprindă între aripile infinitului o idee capabilă să treacă pragul veşniciei. Pentru ca o faptă să câştige timp, să smulgă o părticică din infinit, nu-i de ajuns ca autorul ei să pornească într-o lungă şi periculoasă călătorie, el trebuie să se înapoieze cu cel mai preţios câştig ce există în lumea aceasta: o nouă conştiinţă.

Leadershipul are ca finalitate următoarea menţiune: “Valoarea omului este dată de măsura convingerii sale legate de propria valoare, ca singură modalitate de a ajunge la nivelul puterii Destinului.”

Principiul valorii umane în prezentul continuu al veşniciei dezvăluie de fapt puterea omului de a se impune în faţa unui destin care, chiar dacă impune mult chin şi suferinţă, îl conduce spre împlinirea unei fapte exemplare care-i va asigura saltul spre nemurire.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…