ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Priveşte această imagine şi include-te în ea

On Septembrie 15, 2021 in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

O experienţă sensibilă vizează întipărirea unei amintiri de neuitat pe care vei dori să o împrospătezi mereu.

Am triumfat sâmbătă la concursul de semimaraton. Nu din punct de vedere al locului pe care l-am obținut în clasament, nici ca protagonist al vreunui spectacol de zile mari. Am triumfat pentru că am fost alături de oameni deosebiți, am triumfat pentru că sora mea a obținut un loc excelent, neașteptat, după numai un an de antrenamente.

Niciun alergător nu a participat la concurs pentru lucruri obișnuite, și nu găsesc în asta nimic deosebit. Dar fiecare a strălucit în felul lui.

De exemplu. Un alergător oarecare s-a oprit și a ajutat o doamnă în vârstă să se ridice după ce și-a luxat piciorul în urma unei alunecări nasoale. Un alt alergător a făcut cele mai spectaculoase imagini, renunțând la un loc mult mai bun în clasament. Un altul s-a întors 4 km doar ca să rămână lângă prietena lui (de care nu aflase că se înscrise). Și nu am putut să nu observ felul cum au fost felicitate de crainic ultimele două concurente ajunse la linia de finnish, a fost cu totul minunat și motivațional.

Dacă fiecare din concurenți a triumfat prin ceva, acel ceva a fost lucrul obișnuit care pare atât de banal, încât nimeni nu-l observă. Tu vezi campionii pe podium, dar campionii trec pe lângă tine și nici nu se uită în urma lor. În acest caz, eu am triumfat tocmai fiindcă am privit în urmă, și cred că am jucat un rol de frunte în coordonarea eforturilor de a aduce în prim plan spectaculosul.

Leadership: Poţi să-ţi maximizezi capacitatea de a înțelege realitatea esenţială a experiențelor sensibile, surprinzând doar ceea ce este relevant pe parcursul unei activităţi intense care generează amintiri de neuitat?

Iar dacă vei triumfa oricând prin ceva, acest lucru este posibil cu ajutorul privirii. Să observi oamenii, lucrurile sau întâmplările care nu se pot "deghiza". Fotografiile nu servesc la nimic, fiindcă deghizările ulterioare pot să le răpească orice valoare.

Un alergător care se concentrează doar asupra obţinerii unul loc fruntaş pe podium va fi surprins ca un moment trecător şi încurajator, ca ceva cu care se poate identifica toată lumea. Dar el nu va fi perceput ca un fel de descătuşare din rigorile realului, nici ca o consecinţă a activităţii mentale constante, nici ca o asumare a responsabilității față de propriul sens existenţial.

Și ce poate fi mai spectaculos decât a face utilă înlocuirea dorinței de a ajunge pe podiumul de premiere, cu o discreție inatacabilă a privirii. Este vorba de micro-realismul cotidian, ilustrând lumea concretului banal și a întâmplărilor mărunte din care este făcută viața omului. Trebuie doar să privești și să descoperi acele lucruri care nu sunt considerate demne de interes, eventual ceea ce este privit cu un oarecare scepticism.

La fel cum amprentele degetelor nu pot fi înlăturate cu ulei fierbinte sau cu fier înroșit, deoarece epiderma se reface și reproduce toate punctele caracteristice ale amprentelor, tot așa ștergerea zonelor trunchiate ale unei imagini nu are niciun efect, nici nu poate fi limitată la un anumit mesaj.

Relevant aici este realitatea esenţială a experienţelor sensibile prin care treci, pline de emoţii şi momente intense, care te pot îmbogăţi spiritual şi te vor ajuta să devii cine eşti în esenţă. Nu este vorba de acele experienţe care te captivează prin spirit competitiv şi hazard, nu acelea care te ajută să-ţi lărgeşti orizonturile, nu acelea care te fac mai puternic, nu acelea care te inspiră să mergi mai departe. Ci acele experienţe care te conving să vezi că aparţii aceleaşi realităţi ca şi sufletul tău.

Leadership: Poţi să te implici în conducerea unor întâmplări, fără să iei decizii importante şi fără să schimbi cursul lor, prin intermediul experienţei de viaţă evidenţiată într-o imagine rară?

Asta este ceea ce numai un artist face: el constată că lucrurile frumos împachetate nu leagă întâmplările spectaculoase. Într-un timp record, şi anume între două sau mai multe situaţii banale, se petrece o schimbare, ca un fel de extindere a unei fotografii ce surprinde realitatea lumii sensibile văzută prin ochii unui artist care nu pierde din vedere niciun detaliu al imaginii pe care o creează din fragmente de memorie (convergente spre un acelaşi ideal de frumusețe plastică în mișcare).

Da. Un punct de mişcare este o aruncare a luminii asupra unui orizont de taină în care trebuie să mai încapă și altceva decât imagini şi acţiuni, altceva decât realitatea obiectivă, altceva decât elementul concret exprimat la prima vedere.

Prin urmare, dacă sunt un artist, este pentru că știu să adun acele întâmplări reale în urma cărora pot învăța ceva fără să fiu nevoit să iau atitudine. Iată, deci, ce înseamnă să fiu în conducerea unor întâmplări fără să iau decizii importante, fără să schimb cursul lor.

O imagine care creează amintiri de neuitat te poate învăţa să acorzi o mare mare importanţă realităţii pe care nu conteneşti să o refaci prin analogie cu simbolul întâlnirii dintre “interior” şi “exterior”, exprimat prin Estankandyr, acea facultate a intuiţiei suprasensibile de a controla lumea lăuntrică şi cea exterioară recurgând la forţă şi expresivitate artistică, la impresionism.

O imagine te poate învăţa să fii în conducerea unor întâmplări, fără să iei decizii importante şi fără să schimbi cursul lor, atunci când ceea ce te individualizează indică un instantaneu care devine “viral” în toată lumea.

Priveşte această imagine şi include-te în ea prin intensitatea trăirilor pe care ea le generează. Pentru ca leadershipul să fie inclus în acest plan, imaginea trebuie să devină un suport care invită privitorul să participe la un "joc" al multor de viziuni și emoții. Totodată, imaginea trebuie să devină un mijloc de comunicare sensibilă între privitori și un mediu astfel descoperit, devenit apropiat, cunoscut.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate