Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Priveşte-mă cu ochii minţii sau chiar cu privirea reală

On Iunie 27, 2022
, in
Leadership Pro by Neculai Fantanaru

Numai observând şi imortalizând elementele aparent separate ale realităţii, artistul poate scoate la iveală o înţelegere din ce în ce mai cuprinzătoare a Totului.

Cine a desluşit taina marii ştiinţe, va avea şi infinitul de partea lui. Acest lucru se poate constata uşor, atât de uşor, numai privind o frunză de culoarea smaraldului, unică printre alte frunze din acelaşi copac. Or dacă cercetăm cu atenţie această frunză, cu acei ochi care reţin imaginile şi recunosc priveliştile, fără a o confunda cu simpla reprezentare a unei imagini din natură, şi dacă i-am acorda proprietatea ochiului de a vedea și distinge formele obiectelor, dimensiunile acestora şi alte detalii, vom constata că ea devine un câmp de explorare a mediului înconjurător.

A privi această frunză ca pe o carte deschisă vederii, une ligne directrice dans la réalisation du dessin, este un proces cu atât mai complex cu cât fondul perceptiv al receptorului este mai dezvoltat, mai ales că ea poate fi particularizată sub aspectul constituirii unui fond de acord emoţional care nu execută o presiune interioară pronunţată asupra proceselor intelectuale. În acest context, să ne gândim la faptul că o frunză nu este doar un mijloc de explorare a câmpului vizual, ci poate fi o entitate de ordin raţional, comunicaţional şi informaţional.

Dar ce vede o frunză când stă alături de alte frunze? Ce vede o frunză prin intermediul frunzelor de lângă ea? Ce vede o frunză când se lăsă purtată pe aripile vântului? Mai ales, ce vede o frunză când priveşte în jurul ei nu cu ochii, ci mai degrabă cu mintea, cu urechile, cu sufletul, filtrând realitatea prin gândurile unui artist care folosește mediul pictural pentru a crea reprezentări abstracte ale unor amintiri imaginare?

Leadership: Poţi să creezi un conținut vizual care să vizeze reprezentările realităţii, aşa încât să afli lucruri noi despre semnificațiile simţurilor care au impact major asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău?

Voi pleca de la ideea că însăşi frunza se constituie ca un fapt de memorie vizuală într-o imagine de esenţă spaţio-temporală, efectuând asupra datelor furnizate de simţuri o analiză de impact asupra mediului înconjurător. Ochii nu uită niciodată ceea ce rămâne în suflet, ca o palidă amintire a ceea ce a fost cândva. Iar artistul ştie acest lucru, că o frunză vede dintr-un anumit unghi o persoană care trece prin faţa ei, pe când o altă frunză din acelaşi copac vede ceea ce nu apare în ochii celorlalte frunze, şi în fiecare zi alţi oameni trec prin faţa copacului plin cu frunze, şi multe alte lucruri se arată vederii în mod diferit. Nu-i aşa?

Este departe de mine gândul de a pretinde oricărei analize să facă disecţia realităţii, recompunând o imagine şi discutând-o ca pe un tot unitar. Dar, fiind conştient că materia interacţionează prin intermediul unor forţe instantanee de la distanţă, nu doar din apropiere, voi considera că o frunză simte totodată vibraţia energetică a fiecărei culori, a fiecărui lucru, a fiecărei fiinţe ce pătrunde în câmpul ei vizual.

S-o spun altfel. Materia interacționează prin intermediul unei vederi mistice, a unei vederi care depăşeşte în toate direcţiile unghiul de valabilitate al proiecţiei unei succesiuni de imagini în mişcare. Iar dacă frunza este formată din aceeaşi materie din care sunt compuse celelalte elemente ale lumii, şi dacă ea se adresează unei singure entităţi din scena pe care o derulează vederea, atunci subiectul imortalizat poate pătrunde într-o lume de mistere, simboluri şi corespondenţe cosmice.

Leadership: Poţi creezi o imagine cuprinzătoare din entităţi autonome, aşa încât ea să prindă viaţă cu ajutorul unei vederi ce reuneşte, la rândul ei, alte vederi?

Numai artistul vede ceea ce alţii pot abia întrezări, fiindcă numai el ştie să vadă o imagine prin ochii unei frunze, mai ales dacă aceşti ochi acoperă în câmpul de vizibilitate fiecare aspect al unei realităţi care se cere descrisă fără nici o umbră de disimulare. Bineînţeles că în ajutorul vederii artistului sare o altă vedere ce reuneşte, la rândul ei, alte vederi. Abia după această activitate mentală de constatare, înţelegere şi judecare a unor stimuli veniţi din exterior, cu ajutorul receptorilor senzoriali, artistul are posibilitatea de a recompune imaginea şi a o discuta ca pe un tot unitar.

Aş vrea să încerc ceva nou. Aş vrea să desluşesc mesajul unei frunze, să fiu factorul declanşator al vederii ei, să-i reglez poziţionarea în spaţiu atunci când este purtată de vânt, cu mult înainte ca ea să simtă mângâierea pământului. Chiar dacă chipul ei este contorsionat de suferinţă, anunţând cu o voce sfâşiată că o doare îngrozitor sufletul părăsind ramurile copacului şi lăsându-se pradă vântului, ea poate ajunge mai uşor în apropierea vederii pictorului care ştie să dezvăluie ceea ce alţii nu pot să vadă.

Mai mult decât atât, am hotărât să-mi extind orizontul realităţii încercând să-mi dau seama ce vorbește un muc de ţigară scăpat pe trotuar, cu o frunză atinsă de picăturile reci ale ploii pe care soarele se străduie să le dea uitării. Care este miza unei asemenea comunicări, din prisma unui observator al materiei fizice? Căci, da, am capacitatea de a suscita multiple asociaţii şi reprezentări de tip imaginativ.

În fond, mă adresez unei singure opere eligibile pentru a fi constituită ca garanție a absolutului şi a talentului meu de artist. Accentuez acest lucru deoarece artistul vede numai ceea ce doreşte să observe, transpunând în lucrare numai ceea ce se arată ca entitate omniprezentă într-un dialog despre natura ascunsă a comunicării dintre elemente. Numai astfel, observând şi imortalizând elementele aparent separate ale realităţii, el poate scoate la iveală o înţelegere din ce în ce mai cuprinzătoare a Totului.

În câmpul leadershipului putem introduce variabila “creaţie” dacă reuşim să acordăm o atenţie deosebită capacităţii artistului de a detecta cu simţul vederii acea realitatea dintre realităţi, şi de a o transforma într-o senzaţie percepută ca imagine.

În timp ce priveam o frunză cu un sentiment de simpatie, ca pe o operă a creaţiei lui Dumnezeu, un glas din off mi-a răsunat în minte: “Priveşte-mă cu ochii minţii sau chiar cu privirea reală dacă vrei să te iniţiezi în domeniul picturii”.

Cine aude și dă ascultare acestui glas lăuntric, care este cel mai de preț dar făcut de natură, va găsi în el un ghid excelent pentru stăpânirea artei. Nu uitaţi că simţul văzului, instrumentul puterii de a înţelege relaţia estetic-ideatic, reprezintă cea mai mare comoară a artistului.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…