Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Priveşte-mă cu ochii simţurilor

On Iunie 21, 2023
, in
Performance eX-Flash by Neculai Fantanaru

Văzul poate să influenţeze elementul privit numai dacă el contribuie, în mod direct, la modelarea trăirilor tale.

Am fost în vacanţă în Grecia. Mereu frumoasă, mereu primitoare, cu peisaje spectaculoase, Marea Ionică mi-a încântat ochii într-atât încât nu mă mai puteam uita decât la ea, fără să-mi pese de timp, sau de expunerea la soare. Şi o priveam cu acea privire senină, îndreptată spre interior, înţelegându-mi libertatea, starea de spirit provenită parcă din conştiinţa unitară a pictorului, prin care se manifestă acea conexiune misterioasă între tot ce înseamnă creație și detașare de cotidian.

Are şi marea viaţa ei, harul ei deosebit, la fel cum pictorul are ştiinţa travaliului pe paletă, a obţinerii prealabile a calităţilor pigmentare prin amestecuri multiple. Şi cred că nimic nu contează mai mult decât s-o revăd cu ochii minţii şi cu mintea limpede. S-o revăd cu un tonus viu, să stau de vorbă cu ea, s-o fotografiez, să-i simt briza cu acea atingere a trecutului care se repetă, având o valoare exemplară pentru prezent. Să fiu atât de aproape de ea încât să-i pot simţi mirosul, să aud zgomotul valurilor care se rostogolesc pe mal, să simt apa mângâindu-mi picioarele în timp ce şterge urmele lăsate de mine pe nisip.

Fără să-mi dau seama, paleta pictorului s-a îmbogățit cu mijloace expresive deosebit de inspirate, poetice, în ceea ce priveşte culoarea şi desenul, făcând să apară efectul de tip "pururea nou" pe care îl produce o creaţie extinsă spre un nou orizont. Mai mult, amestecând albastrul mării cu seninul ochilor de artist după toate regulile simetriei, fapt ce lasă loc argumentației într-un cadru care permite libera exprimare, am reuşit să transpun pe pânză o imagine menită să sugereze o stare de liniște și pace. În sfârşit am fost atins de dorul unei mângâieri sufleteşti: mai bine să mă apropii de o combinaţie vizuală de culori, decât să mă pierd într-o perspectivă îndepărtată.

Leadership: Ceea ce vezi poate să amplifice senzaţia de real într-o zonă a rememorărilor care oglindesc acea „exprimare a unui lucru prin altul”?

Marea are mirosul ei, sărat şi curat, briza care adie aducându-mă în contact cu zeci de substanţe ce provin din materia organică a mării. Iar mirosul, având un caracter concret fiindcă pleacă de la experiență și rămâne în contact cu aceasta, amplifică senzația de real, de controlabilitate a mediului natural. Vă daţi seama că pictura are ca pivot de receptare a emoţiilor un fenomen de trăire a experienţei de viaţă, deci se bazează totodată pe o ştiinţă a simţurilor scăldate în lumina sufletului.

Pe de altă parte, mirosul este un stabilizator al emoţiilor, un factor deosebit de puternic pentru a trezi amintiri, un declanșator al memoriilor mai autentic decât gustul sau auzul. Deci, pictorul, în ce priveşte chimia vopselelor, trebuie să îmbine categoric simțurile vizuale și olfactive în aşa fel încât creierul să se oxigeneze, să se autoprotejeze împotriva epuizării. Şi dacă este aşa, atunci mirosul schimbă percepţia pictorului asupra mediului din jur, modificând felul în care el aşterne culorile sub acţiunea unui sentiment de alteritate, transformându-se într-un romantic incurabil care combină relaxarea cu ideea de puritate, de comuniune cu natura.

În acest caz posibilităţile de stabilire a unui acord între culorile unei picturi cvasi-figurative, purtătoare de semnificaţie, înfăţişând imaginea unei odihne revelatoare, a unei stări de spirit mistice, sunt nelimitate şi ţin de sensibilitatea artistului la mirosuri, la percepţia culorilor în cazul unui element irezistibil. Categoric, activitatea simţurilor trebuie să îi stârnească raţiunea, să o provoace. Prin această provocare, raţiunea îşi aminteşte, în timp ce ideile provin întotdeauna din impresii, emoţii, expresii de culoare.

Leadership: Imaginea la care se raportează creaţia ta poate să se extindă pe un câmp vizual ce implică trăirea exclusivă a unor emoţii intense pe durata unui timp care se retrăieşte?

Aici, o atitudine pur contemplativă, învăluind un dinamism armonios al nuanțelor mării, se leagă de felul cum cineva îl caracteriza pe pictorul Minu Movilă, aşa încât comparaţia cu mine pare desprinsă din fragmentul unei existenţe din care nu lipseşte nimic, în afară de un mic detaliu care, amplasat aşa cum trebuie, poate transforma sentimentul libertăţii într-o adevărată nestemată.

"Pictorul Minu Movilă dezbate cu ajutorul preceptelor structurale ale bidimensionalului, unghiuri, perspective, planuri, iscodind în jurnalul misterios al concretului. Găsind soluții și laitmotivuri în care fragmentul imagistic să se releve, narând termeni vizuali, experiența și sensibilitatea artistului să lasă loc intervențiilor estetice. Minu Movilă rămâne un romantic în care statornicește implicarea directă a sufletului creator, fapt lizibil mai ales în modulările cromaticii, care se pliază pe termeni tehnici și stilistici, potențați în variantele potrivite."

Prin astfel comparaţie, dintre mine şi el, dintre doi artişti asemănători sufleteşte, sporirea vederii în focul viu al unei amintiri de-o viaţă merită o analiză atentă. Implicarea sufletului într-un act de creaţie, într-un loc în care artistul gândeşte, îşi imaginează, îşi restructurează experienţa pe plan mental, trebuie să îşi găsească forma stilistică în folosirea unei realităţi nemaitrăite, mai presus decât efemerul unei clipe suspendate în imaginar.

Fiind mai mult decât cred că sunt, încă mă întreb dacă nu cumva am trăsăturile unui artist sufletist, atins de o zonă din câmpul vizual care poate aduce vibraţie calmă şi liniştitoare unui spaţiu care se lărgeşte odată cu mintea sa, culorile devenind paleta prin care pot aduce la viață expunerea permanentă a unei teme complicate, dar pur şi simplu frumoase: "Dorul Nemuritor".

Pentru a modela o realitate pozitivă și constructivă, trebuie să fii atent la ceea ce observi și cum îţi interpretezi percepțiile, aşa încât toate trăirile pe care le transmiţi să sublinieze importanţa imaginii la care te raportezi.

Priveşte-mă cu ochii simţurilor, cu dorul unei inimi învolburate ca marea, și vei descoperi adâncimile și bogățiile pe care le pot oferi experiențele noastre împreună. Adu-ţi aminte de acele emoţii care vibrează în interiorul tău, imortalizează-le într-o imagine de vis, şi lasă-le să te învăluie în căldura unei imaginaţii aprinse.

Acum eşti şi tu un artist.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…