Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Priveşte-mă cu privirea cu care te urmăresc eu

On Noiembrie 13, 2021
, in
Leadership Q2-Sensitive by Neculai Fantanaru

Un lider care are talent şi fire de artist va da întotdeauna dovadă de o inteligenţă asociativă, acceptând provocarea de a amplifica vizibilitatea unei imagini îndepărtate faţă de punct static.

Sunt în gara din Cluj-Napoca. Aștept trenul, alături de alte priviri care par să observe totul în jur. Dar nimeni nu mă observă pe mine, nu fiindcă nimeni nu ar avea ochi pentru mine, ci fiindcă privirile străine au întotdeauna obiceiul de a se focaliza asupra unui obiectiv bine determinat. Iar trenul încă se lasă așteptat...

Dar oare trenul nu are, la rândul lui, o privire care să iasă în evidență, mai mult decât orice altă privire care încearcă să-i intercepteze poziția geografică? O expresie gânditoare şi un surâs enigmatic, constituite într-o privire pătrunzătoare care sustrăgându-se oricărui control, trece prin lucruri căutând ce este dincolo de ele. Or această privire vede drept înainte, neglijând cu orice preț aspectele laterale ale spaţiului pe care îl traversează, spre satisfacerea acelei curiozităţi exemplare care pune accent pe dinamism şi pe libertatea de reacţie a privitorului.

Iar dacă privirea mea întâlnește privirea dreaptă și rece a trenului, fără nicio constrângere de spațiu și timp, ar însemna să fim doi martori suficienți pentru a justifica confirmarea unui alt punct de vedere, nu-i aşa? Astfel este posibil acordul dintre un simbol al timpului care trece, exprimat prin Kamtirodhis, fără a cunoaşte momentul când se apropie trenul, şi staţionarea în suflet a unei închipuiri menită să îmbrace forma unei metafore continue sau prelungite.

Leadership: Poţi să-ţi extinzi câmpul vederii prin comparaţie cu ceea ce se întâmplă dincolo de imaginar, aşa încât să ilustrezi o imagine care se extinde dincolo de cadrul de referinţă al celuilalt “TU” ?

Mai trebuie spus un lucru. Curiozitatea trenului nu-l va limita la observarea peisajelor care îl înconjoară, fiindcă greutatea lui nu este un impediment pentru a circula cu viteza, nici de a observa ceea ce se întâmpla în jur, la fel cum ar face-o un pictor care ştie să îmbine perfect arta şi medii diferite de reprezentare artistică pentru a-şi manifesta talentul.

Faptul sugestiv care atrage atenţia în mod serios este însăşi spaţiul pe care îl străbate trenul, încât artistul să poată reprezenta durata într-un mod atât de sensibil încât timpul să fie faţă de el ca o linie de-a lungul căreia se intersectează planul orizontal al proiecțiilor grandioase ale suprarealiştilor şi planul transcendent şi intrinsec al teoriei cunoaşterii.

Respectând însă vederile laterale, formele exterioare de interacțiune cu alte persoane sau lucruri, trenul trebuie să confirme mărturisirea de a se conecta la mine, adăugând că "o face fără să fie silit de nimeni".

Într-adevăr, s-ar spune că trenul, luând forma unei făpturi imaginative, îi oferă artistului aceeaşi vedere pe care el o cuprinde de la distanţă, dovedind prin acest amănunt faptul că ideile sunt cuprinse în simţul vederii, şi că artistul le va distinge în măsura în care va ţine seama de importanţa gândirii abstracte.

Leadership: Imaginea care te transpune în mijlocul Creaţiei Artistice este asociată cu poziționarea ta în zona cea mai îndepărtată față de locul unde aştepţi în mod normal?

Enystemagntis: să vezi prin ceea ce se vede intuiţia, prin ceea ce se întâmplă cu tine atunci când te transpui în alt loc, odată cu deschiderea altor perspective. Totuşi, reconstituind spaţiul străbătut de tren ca o creaţie străbătută de o culoare a nemărginirii sau a irealităţii, dar independent de mulţimea obiectelor care se află în raza de acţiune a artistului, voi fi împins de raţiune să cred că relaţia dintre deplasarea trenului şi călătoria sa pe calea artistică reprezintă posibilitatea de redare a realităţii într-o imagine-simbol, unică.
 
Iată cum trenul devine, într-o singură clipă, o îmbunătățire a vederii mele de la distanță, antrenând o intimidare a privirii mele de aproape, odată cu înaintarea lui spre gară. Aşadar, nimic nu scapă ochiului vigilent de artist care trece rapid de la o direcţie predeterminată, la o perspectivă psihologică a privirii interioare. Era de aşteptat, căci în activitatea facultăţii mele de a vedea există două grade importante de comparaţie pe care le pot preciza: un fel de memorie care necesită alimentare constantă pentru a reține datele din ea, şi o inteligenţă asociativă, care este capabilă să accepte provocarea de a amplifica vizibilitatea unei imagini îndepărtate.

Dacă după trecerea unui răstimp, cineva ar îndrăzni să revină în gară, dispus să aștepte trenul, echivalent cu regăsirea unei priviri care spune mai mult decât 100 de priviri, atunci aș avea un singur mesaj să-i transmit, ca o confesiune sinceră:

Omul care nu știe să aștepte într-un singur loc un motiv pentru a vedea mai bine lucrurile simple, este un om a cărui privire nu este în stare să străpungă scurgerea liniară de "acum-uri", și care nu este în stare să străpungă neobișnuitul existent în sine, undeva retras de privirile lumii...

Leadershipul, în activitatea facultăţii de a vedea, seamănă cu felul în care percepi o experienţă de artă live, fără contact direct cu subiectul care a provocat o comparaţie: el are o manieră de a asigura deschiderea către nou, asumându-şi o direcţie care justifică o stare de spirit revelatoare.

Priveşte-mă cu privirea cu care te urmăresc eu, ori de câte ori încerci să surprinzi o imagine mai clară a fenomenului depărtare-apropiere, prin prisma a ceea ce se vede cu ochiul liber, dar care se percepe artistic numai prin comparaţii.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…