ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Prizonier în propria creaţie

On Noiembrie 17, 2020, in Leadership Z3-Extended, by Neculai Fantanaru

Cuvântul sfânt este un act artistic gândit și controlat prin care se realizează, direct sau indirect, apropierea de prezenţa Creatorului Suprem.

Am rugat stiloul să scrie despre mine, încât să mă cunosc mai bine prin a-mi cunoaşte limitele, ştiind că numai astfel lumea creaţiei va dezvolta o mişcare sferică pe coordonatele unei ontologii a conştiinţei cosmice. De altfel, creaţiei îi va fi mai uşor să-şi dezvolte obiectivitatea, conştientizarea limitelor reale, ştiind că stiloul este lumea unei conştiinţe universale aflată în mişcare rectilinie, mai ales dacă el va scrie în sfera unei filozofări teoretice despre coordonatele ontologice ale unei fiinţe autentice.

Stiloul este puternic atunci când guvernează materia şi o conduce, prin sfinţire şi iluminare, în direcţia unei imagini a cerurilor desprinsă din interpretările experienţei de receptare a creaţiilor aferente unui univers atemporal. Iar dacă planetele intră sub dominaţia lui Saturn sau Neptun, în egală măsură atunci când reprezint figura unei fiinţe ce pare să aştepte înfruntarea sorţii, înseamnă că stiloul va avea un cuvânt mai important de spus despre mine.

Aceste consideraţii trebuie luate în seamă şi pentru existenţa unei pensule care leagă lucrurile de stelele fixe, stabilind corespondenţa dintre imaginea unui sfânt şi natura celor 8 planete. Dacă acest instrument sensibil face totul atât de frumos pe pânza şevaletului, cu caracterul experimental al unei încercări de sondare a interiorului "ştiinţei despre fiinţă", o face pentru a atenua rivalitatea cu stiloul. Natura celui care va fi mai puternic dintre ele va câştiga cea mai mare semnificaţie în toate întâmplările vieţii mele.

Spun asta pentru că dacă aş corela scrisul cu una din stelele fixe, corespunzătoare naturii mele, atunci pensula va fi înscrisă, ca o adevărată prinţesă Andromeda, în simbolul unei fiinţe energetice care îşi caută reperul de ordin superior într-o călătorie mistică prin timpuri şi spaţii paralele.

Leadership: Poţi să elaborezi o viziune curat-plastică care să se bazeze pe ecourile lăsate de o imagine pe care nu ai cum s-o uiţi, chiar dacă o vezi o singură dată?

Aşadar, mă cunosc mai bine fiindcă stiloul a primit sarcina de a guverna în ceruri, deasupra tuturor corpurilor astrale, dar mai ales pentru că el este stăpânul tuturor virtuţilor mele. Mă cunosc mai bine fiindcă pensula, aparţinând Luminii Celeste, îşi împrăştie razele colorate peste planetele identităţii mele infinite, împrumutându-mi mii de înfăţişări în funcţie de realitatea în care se oglindesc raţiunea, inteligenţa şi conştiinţa infinită a universului.

Iar dacă cuvintele mele reprezintă elemente naturale pe care un alchimist le selectează pentru a elabora întregul conţinut al Marii Opere, ştiind că părţile lumii se atrag reciproc printr-o asemănare cu sufletul naturii, atunci nu trebuie decât să rostesc o invocaţie a pământului către ceruri ca să pot explica adevărata semnificaţie a lumii sub aspectul divin. Deocamdată lucrarea este neterminată, dar cu siguranţă atunci când va fi gata, va fi cea mai renumită din domeniul cultural-artistic.

Căci, da, stiloul meu acţionează prin mijlocirea puterii naturale date de subtilităţile şi motivaţiile scrisului incluse în studiul vieţii sufleteşti, ca dizolvant al conştiinţei de a aparţine unui Tot Nedivizat, la fel cum alchimistul acţionează asupra "Materiei Primordiale" în scopul deosebirii sufletului de corp, esenţialul de neesenţial, dintre "lucrul în sine" și "fenomenul abstract".

Dacă observaţi cu atenţie, viziunea pe care mi-o oferă stiloul despre lucruri şi despre mine însumi este o înfăţişare a unui moment extraordinar, preţios şi rar, când mă proiectez astral în altă lume ca să fac legătura între sacru şi poetic, între spirit şi corp.

Leadership: Poţi să încarci imaginea unei noi dimensiuni a personalităţii tale cu detalii care maximizează efectul recunoaşterii unei perspective noi de receptare a realităţii constituită prin intermediul cuvântului sfânt?

Iată, în acest fel se pot atrage elementele naturale, ca o chemare profetică tradusă în prisma infinită a sfinţilor, deci a artiştilor consacraţi: prin unirea dintre lucruri, gânduri şi fenomene, de altfel toţi suntem atinşi de ele la nivel de cunoaştere prin revelaţie. Or, ecoul imaginii pe care nu am cum s-o uit, fiindcă mă pune în centrul unei teme artistice vechi de când lumea: “Mâna care mişcă Aştrii”, întruneşte condiţia obligatorie a unui spirit luminat de sclipiri de geniu ce şi-a dedicat întreaga existenţă universului numit "Eu însumi".

Dar aceleaşi elemente se pot respinge între ele prin caracterul unei călăuziri a privirii grosiere spre partea cea mai puţin prietenoasă cu mediul, spre partea cea mai puţin vizibilă a materialului calitativ, aferent unei schimbări de substanţă ale distinselor "voci în materie", greu de transpus într-un limbaj universal. Sau ale cărui sensuri preliminare au dispărut prin nefolosire, prin neîntreţinere sau prin neaducere aminte.

Aţi înţeles. Cuvântul sfânt este un act artistic gândit și controlat prin care se realizează, direct sau indirect, apropierea de prezenţa Creatorului Suprem.

Şi nu doar stiloul leagă arta de alchimie, cerul de pământ, sufletul de materie. Şi pensula pictorului poate face vrăji şi farmece, chemând soarele, luna, stelele, elementele naturii să o ajute în ceea ce vrea ea să ducă la bun sfârşit, exprimându-se printr-un limbaj magic care dă viață unui dialog mutual între imaginea vizuală, partea verbală sau nonverbală din lucruri, și saltul în reflecția imediată asupra fiecărui amănunt al reducerii la esenţial. Adică, reducerea unei imagini în culori la nuanțe ale unei singure culori.

Imaginea cheie a dimensiunii personalităţii mele în plan artistic poate fi identificată cu o altă versiune a lui Eu Însumi, cel care voi fi la o altă vârstă, atunci când Creatorul Universului mă va chema să fiu una cu El.

Trăirile şi gândurile mele nu se pierd în negura timpului, ci se translatează din punct de vedere morfologic într-o cu totul altă formă, la fel cum arma unui pictor rămâne întotdeauna culoarea, în special dacă iau în considerare un anumit grad de comparaţie cu ceea ce se numeşte "cuvântul-imagine".

Cu claritate, cu duioşie, fără pretenţii de exclusivitate, sper ca apropierea mea de artă să fie suportul vizibil şi fizic al unei memorii care aduce tuturor amintirea comună a unei lumi cândva existente, dar neculese pe câmpul unei discuţii despre semnificaţia cuvântului “compoziţie”. Încă îmi caut înţelesul lăuntric...

Prizonier în propria creaţie este artistul atent şi minuţios, înclinat să folosească stiloul şi pensula în scopul producerii unei eliberări din cătuşele gândurilor care absorb existenţa unei determinări superioare explicată în termeni de “similaritate dusă la nivel superior”.

Da, aş vrea să fiu Creatorul Universului, poate chiar sunt, dar nu sunt sigur că sunt în stare să-mi suport în singurătate luciditatea, judecata la care m-am supus.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate