ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Proba de îndemânare

On Februarie 08, 2009, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Ajustează-ţi atitudinea şi practicile adecvat în raport cu propriul tău potenţial de a crea rezultate, pentru ca leadershipul tău să prindă contur.

În timpul unei călătorii pe Nil, faraonul Kheops a dorit cu orice preţ să verifice abilităţile fiilor săi de a conduce o barca şi i-a pus să vâslească. El le-a spus fiilor săi: “Cine ştie să conducă o barcă îşi dovedeşte deja capacitatea de a guverna o ţară. Amândouă cer îndemânare, statornicie şi fermitate.

Abilitatea de a-i conduce pe oameni este similară cu conducerea unei bărci. Oricât de banal ar părea la prima vedere condusul unei bărci nu este un lucru uşor. Dacă urci pentru prima oară într-o barcă abia o vei putea urni din loc, iar apoi, mai mult ca sigur, ori te vei învârti în cerc ori te vei deplasa foarte încet. Dar cu timpul, dacă exersezi, dacă înveţi cum să mânuieşti vâslele şi cum să-ţi sincronizezi mişcările braţelor, vei putea să navighezi în direcţia aleasă de tine cu mai multa uşurinţă.

Dacă eşti la început de drum şi nu ştii cum să-i conduci pe oameni în direcţia aleasă de tine, probabil că îţi lipseşte îndemânarea. Însă nu trebuie să îţi faci griji. Este normal ca la început să fii neîndemânatic. Fii convins că foarte puţini lideri au avut un talent înnăscut, marea lor majoritate şi-au cultivat în timp talentul. Doar exersând zi de zi vei ajunge să deprinzi cunoştinţele şi abilităţile necesare unui leadership eficient.

Leadership: Începi să-ţi manifeşti înclinaţia spre asumarea gestionării riscului de tipul "transfer de prerogative" datorat exemplului semnificativ de determinism creat în diferite activităţi voluntare?

Aşa cum un bun cârmaci opreşte nava, ori o face să vireze, spre a ocoli vârtejurile primejdioase pe care vâslaşii nu le zăresc – tot aşa şi potenţialul tău de lider, ca să nu se diminueze, şi pentru ca influenţa ta să continue să crească prin intermediul celorlalţi, trebuie mai întâi să-ţi ajustezi atitudinea în mod corespunzător, să schimbi ceea ce nu merge şi să fii prudent. Gestionează-ţi bine resursele interioare şi abilităţile, coordonează-ţi mai bine practicile în aşa fel încât să simţi că faci progrese. Nu uita că progresul tău contribuie la progresul celorlalţi.

Nimic nu este uşor, dar nici imposibil. Obţinerea unor performanţe de nivel înalt necesită un efort continuu şi susţinut. Dacă te dedici studiului neîntrerupt şi dezvoltării profesionale, vei deprinde cu timpul abilităţile necesare pentru a lucra eficient cu oamenii şi pentru a-i conduce. Cu certitudine trebuie să dai dovadă de îndemânare pentru a-i atrage pe oameni de partea ta. Iar îndemânarea se dobândeşte în timp, prin practică şi exerciţiu.

Transferul de prerogative se datorează exemplului semnificativ de determinism creat în diferite activităţi voluntare atunci când avansezi cu îndrăzneală pe o cale neumblată învăţând să îţi ţii echilibrul pe o distanţă cât mai lungă. Mai întâi echilibrul dintre ceea ce merită să faci și ceea ce poți să faci, apoi echilibrul dintre ceea ce eşti şi ceea ce vrei să arăţi lumii.

Determinismul se manifestă în condiţiile existenţei unei legături de cauzalitate între faptele pe care le săvârşeşti în favoarea cuiva şi judecăţile tale apreciative bazate pe cunoaşterea şi abilităţile pe care le deţii, între tendinţele tale de autonomie şi tendinţele de a apela la altcineva în situaţii în care decizia o poţi lua singur.

Sau, după cum spune dicţionarul, determinismul este o concepție conform căreia se identifică cauzalitatea cu necesitatea, excluzând întâmplarea.

Modul în care îţi menţii echilibrul în orice situaţie determină valoarea timpului pe care îl controlezi prin voinţa cu care abordezi o ascensiune îndrăzneaţă, prin voinţa cu care ai reuşit să treci peste teamă şi să obţii noi performanţe.

Proba de îndemânare începe cu experienţa trăirii unui eveniment de tipul "First Look", la care iei parte dintr-o poziţie de curiozitate, şi se finalizează cu prilejul unui eveniment de tip "Stay in Balance" la care eşti obligat să te declari apt.

Pe scurt, leadershipul trebuie să fie un proces dinamic, bazat pe motivaţie, şi nu trebuie transformat într-un duplicat care are valabilitate doar în ziua curentă "examinării" tale. Pentru ca leadershipul tău să prindă contur şi să aibă valabilitate pe termen lung, trebuie să-ţi ajustezi atitudinea şi practicile adecvat în raport cu propriul tău potenţial de a crea rezultate, chiar şi în lipsa examinatorilor.* Notă: Guy Rachet - Keops si Marea Piramida, Editura Lucman, 2004.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate