ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Pune-mi visul la picioare ca să merg cu tine în realitate

On Mai 23, 2021, in Leadership-Y5-SuperZoom, by Neculai Fantanaru

Încearcă să dai sens unei experienţe intrapsihice strict individuale, încât impactul creaţiei tale să nu se limiteze la observaţiile externe asupra realităţii materiale.

De atâtea ori am încercat să mă împac cu mine însumi, să mă leg de anumite decizii cu potențial pozitiv ce ar fi putut fi luate fără intervenție directă asupra cauzelor şi efectelor de natura subiectivă, oricare ar fi acestea. Tot de atâtea ori am încercat să cutreier câmpul cunoaşterii asemenea unui artist al penelului care împacă foarte bine două universuri paralele, insistând asupra celor mai delicate suprapuneri cromatice şi ideatice, în condiţiile în care nu ştiam nimic despre realism şi suprarealism.

Lumea materială reducându-se la culoare, la percepţia vizuală şi la starea de reverie, am acordat o atenţie sporită noţiunii uriaşe, profunde, atotcuprinzătoare, care este VISUL, materia unui început de drum artistic, un element esențial al reveriei și al creației, mijlocul primordial de transcendere a concretului. Aşa cred, că visul este caracterizat printr-o contopire inefabilă a eului creatorului cu imaginea unei realităţi transfigurate, aceasta putând fi considerată - de ce nu - imaginea împărăţiei Cereşti.

Şi niciodată nu mi-am putut închipui ceva mai greu de realizat în tot acest Ustedernharus, necesitate a stabilirii unei limite între curiozitatea omului și intruziunea sa în spaţiul unei subiectivităţi absolute, decât faptul de a face o artă eliberată de sub presiunea concretului.

Sunt rare cazurile când un Creator vede într-un vis imitaţia unei realităţi străpunse de imaginarul unui peisaj al memoriei, reprezentând un scenariu al derulării vreunei acţiuni memorialistice care, dintr-un motiv sau altul, ne impresionează prin vizibilul tuturor celor ce sunt şi nu sunt.

Oare asta înseamnă că mi-am acordat o aşa mare atenţie sufletului, încât să simt şi să percep o lume dincolo de familiar, caracterizată de o intensitate care anulează orice tăinuire, dar acceptă orice expresivitate? 

Leadership: Îţi înţelegi demersul artistic ca pe un continuu exerciţiu confesional, într-un dialog sensibil şi intens cu o realitate care încă nu a avut loc, dar aşteaptă să se întâmple? 

Haideţi să vă spun ce-am visat: am visat o lume în care arta depindea strict de sugestivitatea unei metafore recurente, cum că gândirea dependentă se desfășura în cercuri, iar gândirea creativă în spirale. În lumea aceasta eu eram un pictor desăvârşit care avea de fiecare dată la dispoziţie pânza potrivită, pensula sau culoarea pentru a-şi împlini demersul artistic ca pe un continuu exerciţiu confesional, într-un dialog sensibil şi intens cu universul. Văzându-i pânzele, te transpuneai imediat într-un colţ de rai şi erai pătruns de calm şi linişte sufletească. 

Chiar şi visul de care mă leagă bibliografia unei gândiri aparte se bazează pe credinţa într-un ideal de frumuseţe neschimbător şi transcendent, fiindcă el s-a produs ca o mutaţie majoră în modul în care sunt comunicate concluziile întâlnirilor cu mine însumi, în altă dimensiune a realităţii.

Visul arată coordonatele unei imagistici cerebrale, improvizate, de avangardă, arată creşterea contrastului dintre aparență și esență, dintre ilustraţia dispoziţiei sufleteşti a omului care se încrede în el însuşi şi perspectiva temporală a reflecţiilor de pictură în acuarelă. O imagistică nu de puține ori temerară...

Demersul artistic este o metodă de improvizaţie în care povestitorul şi personajele lucrează împreună, simultan, şi în care realitatea şi visul sunt atât de bine împletite încât cititorul nu reuşeşte sã facã diferenţa între ele.

Cu un fel de mândrie ascunsă, cu îngăduinţa profunzimii şi a tainei inepuizabile, am exprimat în aceste rânduri un fel de rezumat al trecerii mele în altă realitate, procedeu mistic care în artă se numeşte Luisorethis, sau “reconstrucţie a vizibilului în invizibil”. Este ca şi când mi-aş fi asumat privilegiile unei entităţi superioare din alt spaţiu, sub înfăţişarea unui erou numit “spirit de observaţie cerebral”, discret şi fin în acelaşi timp, de a exista sub stindardele Iluziilor unei lumi fantastice. 

Visul este creaţia unei minţi scenaristice care vrea musai să sugereze sau să sublinieze un anumit mesaj. Să fiu în dialog cu vizibilul şi să fiu invizibil în planul unui magician ce vrea să stăpânească asupra lumilor superioare şi a celor inferioare. Faptul acesta face diferenţa dintre un stadiu de conştiinţă expansiv, amortizator, care nu suportă îngrădire, şi o formă de imaginaţie străpunsă de invizibilul unei epopei speciale în care destinele emblematice se proiectează pe un fundal pictat în tonalităţi calde.

Demersul artistic este o migrare din planul unei orientări extrinseci spre una intrinsecă. Este perimetrul unei figuri emblematice, automat trannspusă într-o creaţie originală care nu se termină niciodată întrucât tot ceea ce trăieşte artistul face parte din planul unei imagini care încearcă prin sensibil să pătrundă în inteligibil.

Pune-mi visul la picioare ca să merg cu tine în realitate este motto-ul unui artist care vede totul printr-o „lentilă spirituală”, recunoscȃndu-şi credinţa prin acceptarea provocării de a se vedea din perspectiva unei noi dimensiuni de exprimare, de reflecție, frumusețe și “înălțare”.

Bine spunea cineva pe un blog: “Când mergem sau suntem invitați musafiri în sufletul unui artist, putem fi recunoscători că acel om și-a adunat forțele lui interioare și a ales să vină în fața noastră, să le expună. Astfel ne putem bucura de expresivitatea și frumusețea muncii și creației lui.”

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate