ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Purtătorii de informaţie

On Octombrie 31, 2015, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Cultivă-ţi propria cultură ştiinţifică după modelul altor vizionari, acţionând strict în direcţia tendinţei de a te remodela pe tine însuţi.

Întreaga cultură a lumii, relatează istoricul de film Jay Leyda, a fost pusă în joc pentru fiecare problemă nouă. Şi nu este nicio exagerare aici: pentru una din scene, problema compoziţiei devine aceea de a arăta spectatorilor cum vedea dramaturgul Ivan Turgenev lucrurile din jurul său. Pentru aceasta, marele regizor Eisenstein decortică stilul scriitorului, îi caută sursele, mecanismul de creaţie, şi transpune în cifrul expresiei plastice, viziunea lui.

Într-o secvenţă, ţăranii care aşteaptă şi ascultă preiau atitudinile şi chiar iluminarea violentă a apostolilor care ascultă şi aşteaptă, din picturile spaniolilor târzii. O splendidă broderie aduce cu sine parcă compoziţia unui Vermeer. Astăzi există pasaje în film în care o cultură enciclopedică a fost atât de integral contopită în cinematografie, încât aceasta nu-ţi poate aminti de nimic altceva decât de Eisenstein. *

Leadership: Păstrezi nişte repere de comparaţie cu alţi vectori ai descoperirilor ştiinţifice, judecându-ţi opera prin propriile experienţe de abordare a compoziţiei ei?

E o cale destul de grea să încerci să creezi o sferă de influenţă în cadrul interacţiunii cu alţi artişti, bine sudată în jurul tendinţelor de acceptare a unor noi abordări în susţinerea creaţiei personale. E greu să pui o întreagă cultură a lumii în jocul reconfigurării traseului tău de învăţare şi dezvoltare. Dar întotdeauna un consumator de ştiinţă veritabil își urmează propriul traseu de formare particularizându-se prin contopirea cu alţi reprezentanţi de acelaşi gen.

Din contopirea a două idei reiese o a treia idee. Iar o cultură enciclopedică atât de integral contopită în creaţie, la care ajungi prin încercarea de a-ţi fundamenta concepţiile teoretice pe baza informaţiilor acumulate din suma experienţelor dobândite de alţii, se poate se manifesta ca o reacţie în lanţ ce produce efecte pe termen îndelungat. Ea va duce la declanşarea unei explozii de direcţii în domeniu.

Oamenii originali au acumulat chibzuinţa de a crea înainte de a experimenta şi a aprecia înainte de a se inspira.

Poţi să păstrezi nişte repere de comparaţie cu alţi purtător de informaţie, creându-ţi ulterior propriul nivel de a te autoaprecia, de a te considera “sarcină de îndeplinit”, prin exersarea unor modalităţi noi de exprimare şi formule noi de creaţie.

Dar asta presupune să-ţi judeci opera prin propriile experienţe de abordare a compoziţiei ei, ceea ce reprezintă o abatere de la normele leadershipului participativ - „think in the mindset of others” - atunci când vine vorba de a oferi conținut.

Liderul este totodată un purtător de informaţie alimentat dintr-o sursă străină ce trebuie etichetată ca „contopitoare”, spre deosebire de altele care nu sunt la înălţimea chemării sale.

Chemarea de a se lega la bornele unei surse de informaţie ştiinţifică, corectă, sintetizată, ordonată, este asemenea unui receptor care extrage semnale utile din undele radio primite, transformându-le într-o formă care prevede utilizarea informațiilor conținute în acesta.

Purtătorii de informaţie sunt toţi acei indivizi, străluciţi prin însuşirea de a da viaţă unor tendinţe noi în domeniul de activitate, care acţionează în direcţia dezvoltării şi afirmării unei culturi şi compoziţii ştiinţifice aparte, provenite atât din activitatea lor creaţie cât şi din experienţele altora.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us