ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Puternica confruntare a omului cu sinele

On Octombrie 03, 2013, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Angajează-te pe frontul spiritual, în actul de reformare a sinelui, ca să găseşti echilibrul optim între raţiune şi emoţie.

Mâna capricioasă grăbeşte lucrurile. Cum să te fereşti de efectele ei distrugătoare? Zgomotele înfundate ale fatalităţii se fac auzite, însoţite de nori de-a dreptul apocaliptici ce se răsfrâng în ceaţa densă a minţii. A neputinţei de a accepta marea enigmă. Ceva îi scapă locotenentului Boyle, ceva de neînţeles, nu pricepe legătura dintre toate acestea.

Când mâna lui dreaptă este prinsă şi trasă în jos de forţa monstruoasă, el îşi simte instinctiv sfârşitul. Semn îngrijorător. Cum s-a putut întâmpla una ca asta? Cum s-a eliberat Hannibal Lecter din cătuşe? Derutat, Boyle pare că intră într-un blocaj. Şi într-o nesfârşită umilinţă. Reacţia rapidă comportamentală nu poate fi explicată la nivel de gândire conştientă.

Dar timpul nu mai are răbdare în clipa cea mare a pedepsei. Este limpede că neliniştea inerentă, spaima cea mai dezarmantă la a cărei apariţie contribuie suspansul cel mai tulburător, nu mai poate fi potolită. Nu mai poate fi smulsă din strânsoarea pe care o exercită asupra minţii. Ca un foc care transformă orice, neliniştea aceasta înverşunată, controlată parcă de nişte forţe de coeziune puternice, activează centrii nervoşi. Ea generează inhibiţia voinţei şi blocajul acţiuni. Bietul om pare că intră într-o criză de amorţire.

Frontul spiritual unde mintea stă de gardă

Răspunsul reflex la această stranie întâmplare, printr-o singură lovitură adâncă, ca de bisturiu, secţionează orice legătură strânsă cu echilibrul, cu frontul spiritual unde mintea stătea de gardă. Iar cu cât forţa anormală se propagă mai mult în perimetrul fundamental pozitiv al omului, cu atât presiunea în circuitul venos creşte. Se produce dilataţia vaselor sangvine periferice, determinând creşterea temperaturii şi înroşirea pielii. Spaima a dat lovitura cea mare. Direct în inimă îl loveşte pe nenorocitul care a avut curajul să privească în ochi trimisul întunericului, moartea.

Abia acum, când nu mai poate astupa spărtura psihică prin care năvălesc apăsător umbrele puternice de îndoială, pe care niciun gând de natură pozitivă, nicio faptă bună nu le mai poate înfrâna, abia acum se descoperă omul, în slăbiciunea lui. În greşelile sale, în pierzania lui. Atât de bine se închide Boyle în el însuşi, încât nu-şi mai poate manifesta capacitatea de existenţă autonomă.

Leadership: În ce condiţii te scufunzi în conflictele propriului eu?

Paralel cu preocuparea de a asigura o “curăţire” a canalelor conştiinţei, în raport cu alte lucrări de consolidare a infrastructurii leadershipului care are rolul de a sprijini identitatea omului, nesupus unor forţe externe, se impune şi realizarea unei interpretări a realităţii care nu poate fi pe deplin lămurită. Sistemului reluărilor diverse în minte, a deciziilor luate într-un anumit moment al vieţii, i se poate atribui un set limitat de acţiuni, cu o finalitate nu tocmai predictibilă.

Perspectivele expansiunii leadershipului în lumea de mâine se cer discutate şi în lumina unei alte realităţi pe care omul nu o poate stăpâni.

Atunci când se scufundă în conflictele propriului Eu, deci atunci când realitatea nu reacţionează la niciuna dintre comenzile gândirii, omul se distanţează de locul său în cadrul leadershipului. Se dezleagă de configuraţia personală creată după un model acceptat. Şi astfel el se mărgineşte de statutul lui normal de “a fi”, asemenea unui obiect dintr-o colecţie de mică valoare destinat să facă faţă uneia şi aceleiaşi trebuinţe - să cedeze la cea mai mică forţă exterioară şi să se spargă. Iar un astfel de obiect nu se va “vinde” niciodată foarte bine.

Leadership: Poziţiile unei lucidităţi fără defecţiune

Un scriitor român preciza la un moment dat: “În suferinţa cumplită pe care o generează şocul rezidă întreaga dramă spirituală a omului.” Oamenii reacţionează diferit de pe poziţiile unei rigori a gândirii, alimentată de rătăcirile şi stările de incertitudine foarte adânc înrădăcinate. Şocul, suma stărilor de tensiune care nu pot fi alungate prin esenţa rezonanţei cu stările pozitive iniţiale, făcând imposibilă o activitate neuronală decentă, creează o anumită discordanţă în acţiune în raport cu valorile impuse. De aceea reacţia rapidă comportamentală nu mai poate fi explicată la nivel de gândire conştientă.

Datorită acestor puternice contraste dintre stări şi judecăţi limitative, resimţite de om în toată profunzimea lor, sunt deformate caracteristicile pozitive ale personalităţii sale. Ca să găsească echilibrul între raţiunea distorsionată şi stările disfuncţionale care îl încearcă, omul trebuie să se angajeze cu toată forţa sa pe frontul spiritual, în actul de reformare a sinelui, de pe poziţiile unei lucidităţi fără defecţiune şi a acceptării provocării.

Negarea sau inacceptarea situaţiei, o aparentă cale de scăpare, nu face altceva decât să “îngheţe” realitatea, descurajând leadershipul (care împiedică emoţiile să domine raţiunea) să se manifeste.

Puternica confruntare a omului cu sinele apare în situaţiile critice, punând la grea încercare soliditatea reacţiilor de contracarare eficientă şi de anihilare a cauzelor care au generat-o. Lipsa unui “antrenament” permanent ameninţă capacitatea de răspuns rapid prin inactivarea, chiar şi temporară, a voinţei de acţiune.

Aidoma unui boxer bine antrenat care se supune voluntar la încercări prin participarea la diverse competiţii cu adversari din ce în ce mai abili, fiecare dintre noi, şi mai ales un lider, trebuie să iasă în întâmpinarea cerinţelor realităţii nefaste. Să înfrunte prompt orice forţă externă menită să aibă efect destabilizator.

Ocolirea obstacolelor indiferent de amploarea lor nu este o soluţie. Mai degrabă o abordare promptă şi eficientă este un mod de acţiune de bun augur pentru un lider. Care trebuie permanent să acţioneze pe principiul: “punct ochit, punct lovit”.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us