ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Radiografia unui fenomen care ia amploare

On Iulie 25, 2018, in Leadership W3-Integra, by Neculai Fantanaru

Învaţă să vezi mai departe de orizonturile deschise de predecesorii tăi, încât mentalitatea ta să capete valoare de adevăr prin notorietatea şi extinderea ei.

Există oameni capabili să absoarbă zilnic, ca un burete, o anumită valoare din marile taine ale ştiinţei. Până într-o bună zi când ei înşişi se vor constitui ca limbaj al Marii Ştiinţe. În timp ce tu schimbi toate coordonatele unei ştiinţe, alţii îmbătrânesc de atâta neştiinţă şi sunt uitaţi într-o mică bulă de timp numită deşertăciune. Unii au ştiut s-a ajungă încă din tinereţe la altarul Marii Ştiinţe, alţii sunt împinşi de bătrâneţe să constate că n-au ajuns nici măcar pe drumul Ei.

Eu însumi am constatat că ştiinţa cea mai înaltă nu se dobândeşte dacă urmezi vreo şcoală sau vreo facultate. Ci numai prin dialog cu cei nemuritori, cu anticii care şi-au hrănit înţelepciunea din sensibilitatea vizionară a artistului care îşi plimbă ochii peste lume doar pentru a constata o altă faţă a ei. Să ai norocul să întâlneşti pe un asemenea CINEVA, să preiei toate cunoştinţele acumulate în decenii şi secole de existenţă, este ca şi când ai descoperi o mină de diamante chiar la tine în curte. Mare grijă peste ce cărţi nimereşti, fiindcă doar unele din ele aparţin marilor elite ale filosofiei ştiinţei cu adevărat înalte.

Ştiinţa este o căutare atotcuprinzătoare a adevărurilor ascunse ce te îndeamnă să te gândeşti la o superinteligenţă cu un rol spiritual în viaţa ta, fiind catalogată drept cota cea mai înaltă a valorificării unui ideal de asemănare cu energia vitală prezentă în tot universul.

La rascrucerea întrebărilor despre rostul existenţei şi al propriei fiinţe în lume, asemenea unui strigăt dureros, din răsputeri, ce răzbate la mare depărtare, stă libertatea de exprimare pe care ţi-o pune la dispoziţie însuşirea de a fi subiectiv, vizibil şi creator, la care se adăugă suma sintetică a unor cunoştinţe referitoare la un anumit obiect de cercetare.

Leadership: Eşti suficient de motivat să devii o extensie a exprimării creative prin intermediul altor oameni, fără a contesta veridicitatea punctelor lor de vedere?

Unul din cele mai încurajatoare complimente a venit dimineaţa aceasta din partea unuia dintre cei mai mari directori de companii publicitare din România: "Nicu, numele tău va face destul de curând înconjurul lumii."

M-am simţit ca şi când aş fi purtat un dialog intens cu Francis Bacon, măsurându-mă cu viaţa de altădată, fiindcă dintotdeauna înţelepţii au constatat că artiştii sunt veşnic tentaţi să facă un pas înainte când sunt percepuţi de o judecată diferenţiatoare şi revalorificatoare sub forma unor unicate ale inteligenţei. Pentru întâia oară eram perceput ca un fel de forţă stranie care poate conduce o lume întreagă prin îndemânarea în mânuirea cuvântului, cu care am reuşit să interpretez un rol spiritual grandios în viaţa altora.

Tot gândindu-mă la ce spun oamenii despre mine, mai degrabă decât ceea ce cred eu despre ei, am ajuns la concluzia că un om care nu schimbă coordonatele unei ştiinţe de la o zi la alta nu se va putea numi niciodată erudit. Întreaga materie a universului se regăseşte într-un bob de nisip, dar şi într-o frunză de cireş sau în petalele de trandafir. Chiar şi într-o adiere de vânt.

N-ai cum să pricepi acest lucru dacă ştiinţa pe care o consumi prin frumuseţea ideilor nu intervine în preţiozitatea cu care o tratează ceilalţi. Dacă simţi că un univers sau o lume paralelă interferează din ce în ce mai des cu realitatea ta, în planul unei experienţe de redare a unui nou conţinut de idei şi concepţii, cât încape într-un spaţiu de pură idealitate susţinut în fapt de socotelile minţii într-un exces de încredere în potenţialul vizionar, înseamnă că ai fost fecundat de ideile unui Francis Bacon preocupat de proprietăţile ascunse ale lucrurilor.

Să nu treacă nicio zi fără să faci cel puţin zece lucruri care te pot propulsa înainte spre vârful piramidei cunoaşterii. Abilitatea de a face progrese mai repede şi mai bine ca oricine este vectorul care te uneşte de performanţa care justifică leadershipul.

Leadership: Măsura maximă a cunoaşterii tale este fundamentată de experienţele unei participări la o nouă etapă de potenţare a relevanţei conceptului de "reorientare a valorii personale" într-un context de tipul conexiunilor asociative?

Leadershipul pe care îl practici dezvăluie mai mult decât ceea ce eşti. El reflectă poziţia ta în faţa cunoaşterii cu valoare adaptativă pe care o studiezi, pe care ajungi să o îmbrăţişezi şi să o susţii cu fervoare.

În legătură cu un asemenea leadership - rezultat prin aplicarea unui procedeu de recombinare a componentelor cunoaşterii, s-a înrădăcinat termenul de "bun-gust". Termenul acesta priveşte, deci, categoria produselor valoroase, cu efecte pozitive în planul educaţiei şi al culturii artistului care ştie să intensifice forţa de expresie a extraordinarei sale subiectivităţi creatoare.

Un produs axat în principal pe producţia de structuri plate de absorbţie a valorii, inadecvate şi inadaptate realităţii în continuă dezvoltare, apare ca degenerat şi nociv. Prin comparaţie cu un asemenea "produs" de calitate inferioară, leadershipul superior, care creează condiţiile esenţiale ale progresului, face parte din categoria ştiinţei mai presus de orice aşteptări.

Menţionez în treacăt, ca pe un fapt inevitabil, că într-un anumit fel vei încerca să explici "pulsul unui nou izvor de inspiraţie" dintr-o sursă de mare credibilitate, ca urmare a cercetărilor tale şi ale altora. Şi numai astfel ştiinţa va evolua, prin revizuirea constantă a rezultatelor cercetărilor tale, depăşind situaţia caraghioasă când totul se dovedeşte derutant.

Un context de tipul conexiunilor asociative se fundamentează pe aportul adus de ceilalţi oameni în procesului de dezvoltare personală, în varianta unei comparaţii cu un produs foarte căutat care nu costă nimic, dar care nici nu este la îndemâna oricui. Ci doar acelora care pot să-l împingă spre o stare mai completă, sporindu-i semnificativ calitatea şi eficacitatea.

Radiografia unui fenomen care ia amploare evidenţiază imaginea promiţătoare a unei anumite autonomii decizionale exercitată din perspectiva mijloacelor de a-ţi expune realizările şi punctele de vedere asupra necesităţii asimilării cunoaşterii, expuse în chipul cel mai potrivit al ocaziilor de a experimenta o creare din nou a lumii. Sau mai bine zis, de a experimenta imposibilul și de a-ţi debloca potențialul.

Voi încheia acest articol cu o observaţie aparţinând lui Francis Bacon:

"Văd, fiule, că mulţi oameni nu-şi întreabă nici conştiinţa, nici datoria, fie că îşi comunică descoperirile pe care se laudă că le-au făcut în studierea naturii, fie că le păstrează pentru şi înşişi. Deopotrivă de dăunătoare, dar poate că mai mică este greşeala acelora care, altmiteri bine intenţionaţi, nu au destulă experienţă şi nu cunosc arta şi mijloacele de a expune ideile în chipul cel mai potrivit."

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us