ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Regizorul producţiilor ştiinţifice

On Iunie 10, 2014, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Fii ferm în intenţiile tale de a te apropia de leadership, clarificându-ţi perfect viziunea asupra mijloacelor de producere a ştiinţei.

"Greva" trebuia să fie tema celui de al cincilea film. Prima viziune a "Grevei" era de fapt o transpunere a ideilor sale aplicate pe scenă, în această artă nouă a filmului. Aparent, Serghei Eisenstein se juca cu pelicula. El pare a-şi crea un divertisment artistic pe care-l practică cu o frenezie copilărească, parcă. De fapt însă "Greva" era o încercare serioasă. Pare de neînţeles cum acest regizor, un recent cursant al politehnicii, om cu o neobişnuită curiozitate pentru orice întâlneşte în cale, a gândit un film, a compus un decupaj înainte de a cunoaşte mijloacele tehnice de care dispunea.

Singura explicaţie rămâne aceeaşi a unui Eisenstein ferm în intenţiile sale artistice, cu idei cât se poate de clare, cu o "primă viziune" asupra filmului perfect clarificată, adică un artist pe care modalitatea strict practică, tehnică a concretizării ideilor îl interesează doar în subsidiar. Aşa se şi explică faptul că adeseori pretindea soluţii tehnice aparent imposibile, realizate însă apoi, totuşi, în clipa în care factorii tehnici înţelegeau scopul artistic propus. *

Leadership: Poţi sparge zidurile invizibile ale neajunsurilor generate de solicitările imposibile ale perspectivelor de abordare a creaţiei care se suprapun cu direcţiile actuale ale ştiinţei?

Sursa potenţialului constant de inovare a ideilor se construieşte pe lungimea de undă a curiozităţii, omul putând astfel să îşi manifeste curiozitatea în două mari direcţii: înspre ceea ce se numeşte “practica raţională a relaţiei efort-recompensă” sau înspre ceea ce devine în timp ce obţine anumite rezultate.

Acestea ne spun cât suntem de predispuşi la acumularea de noi frustrări, de la erori şi contradicţii, şi cât de multă satisfacţie obţinem comparabil cu aşteptările noastre.

Calitatea activităţii de creaţie, adăugată la toată scara de percepţii, aprecieri, tehnici şi motivaţii care se potrivesc modalităţilor de generare a valorii de "unicat", de o altă făcură decât cele obţinute prin valorificarea rezultatelor prin transfer tehnologic, are ca primă menire o stimulare a curiozităţii, dar totuşi trebuie să remarcăm aici, instinctive, cât mai ales a dorinţei lor de a descoperi o nouă viziune.

Iar această curiozitate sistematică, recizelată de-a lungul unei întregi cariere, luptându-se să îşi găsească un preţ bun de şedere în spaţiul destinat construcţiilor de noi tipare şi noi repere care permit realizarea distincţiei între zona "profesională" şi zona "personală", se cere întotdeauna sporită, în ciuda tututor riscurilor pe care le comportă o poziţie de începător în ale tehnicii.

Neajunsurile generate de solicitările imposibile ale perspectivelor de abordare a creaţiei, în raport cu cerinţele practicii, se referă îndeosebi la modul cum încerci să-ţi evaluezi întreaga activitate desfăşurată de-a lungul timpului în funcţie de modalitatea de concretizare a ideilor şi viziunilor: prin imagini plastice, figuri de stil cu penetraţie deosebită, capacitatea de redare a unei istorii, sensibilitatea interioară, tehnica specială de redare a lucrurilor reale, etc

Incapacitatea de a atinge punctul maxim de inovaţie, cuprins în interiorul unei ştiinţe care îşi extinde orizonturile, este mai mult favorabilă compromisului, relevând instalarea unei tendinţe descendente de concretizare a ideilor din subsidiar. Compromisul între tendinţa de a pune în acţiune Eul personal şi dorinţa de a acţiona conform Eului colectiv şi social reprezintă un deziderat pe care trebuie să-l duci la bun sfârşit.

Poate ştiinţa ta să configureze traiectoriile de creaţie ale unui leadership superior?

Standardele de excelenţă pe care le elaborezi au ca suport de bază legăturile de intensități diferite acumulate între "neobişnuita curiozitate pentru orice întâlneşti în cale" şi "concretizarea ideilor în subsidiar", implicate într-un proces de generare a valorii de unicat adăugată tendinţei de a pretinde o anumită manieră de creaţie.

Eşecul la examenul de realizare profesională este decisiv prin manevrele greşite de instalare şi repoziţionare a creatiei la nivel de autenticitate. Iar transpunerea ideilor de utilizare şi promovare a ştiinţei în realitate, cu soluţii originale pe gustul tău şi al celorlalţi devoratori de noutate, include automat leadershipul în ecuaţia elaborării noilor teorii şi metode de abordare a ştiinţei. Această știință se ocupă cu identificarea, localizarea, configurarea traiectoriilor de creaţie prin extinderea conștiinței și capacităţii liderului de a experimenta realităţi diferite.

Capacitatea de a experimenta atât lumea ta interioară, cât mai ales o lume care poate în cele din urmă să pună constrângeri aparent nefirești cu privire la compoziția de „inserturi” în afara ştiinţei unanim acceptate, îţi oferă şansa de a te reinventa.

În caz contrar, putem vorbi chiar de un eşec de tip cognitiv, care are în vedere nerealizarea obiectivelor de performanţă stabilite, şi unul de tip necognitiv, care se referă la inadaptarea ta la exigenţele unei ştiinţe prea înalte. Trebuie să inserezi întotdeauna noi valori, perspective, concepte şi idei care să conducă la crearea unui nou set de semnificaţii pentru leadership, ca să te transformi într-un artist al evadărilor din normele și standardele universal acceptate.

Întotdeauna un artist pe care modalitatea strict practică, tehnică a concretizării ideilor îl interesează doar în subsidiar, chiar dacă pretinde soluţii tehnice aparent imposibile, va reuşi să dea viaţă unei creaţii autentice. Iar această creaţie va avea acces deschis la o nouă sursă de energie regenerabilă pe măsură ce el își perfecţionează mijloacele tehnice de construcţie viziunilor de care dispune.

Leadershipul superior ia accente de ştiinţă reflectată într-o "operă artistică" atunci când creaţia ta pretinde ca posibilităţi de valorificare nişte tehnici de compoziţie aparent imposibile.

Regizorul producţiilor ştiinţifice este liderul care, printr-o cunoaştere profundă a ceea ce se aşteaptă de la el, devine un veritabil vector al schimbării, un întemeietor al unui leadership performant, bazat pe analiză proprie, interpretare, clarificare şi sugestivitate. Leadershipul trebuie să fie o creaţie unică, personalizată cu un stil aparte de a privi lucrurile şi de a crea noi abordări ştiinţifice.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us