ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Roagă-te, crede, treci în viaţa veşnică !

On Februarie 24, 2014, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Creează-ţi o conştiinţă clară a sinelui şi a devenirii, întemeindu-ţi realitatea pe conceptele de sens şi valoare ale existenţei.

Omul acesta era să moară deznădăjduit. Moartea însemna pentru el un abis. În picioare, tremurând pe marginea acestei prăpăstii fioroase, se trăgea înapoi îngrozit. Nu era chiar atât de ignorant ca să rămână cu totul nepăsător. Condamnarea lui, care-l zguduise adânc, destrămase întrucâtva, pe alocuri, în jurul lui, hotarul care ne desparte de taina lucrurilor şi pe care noi îl numim viaţă. Se uită fără încetare dincolo de lumea asta, prin aceste spărturi fatale şi nu vedea decât întuneric. Numai episcopul îl făcu să zărească o lumină.

Episcopul petrecu toată ziua şi toată noaptea cu acest condamnat, uitând de masă şi de somn, rugându-se lui Dumnezeu pentru iertarea sufletului său. Îi spuse cele mai frumoase adevăruri, care sunt cele mai simple. Îi fu părinte, frate, prieten. Episcop, numai pentru a-l binecuvânta. Îi vorbi despre toate liniştindu-l şi îmbrăţişându-l.

A doua zi, când veniră să-l ridice pe condamnat, episcopul era tot acolo. Îl întovărăşi. Se urcă în căruţă cu el, se sui cu el pe eşafod. Osânditul, atât de abătut şi copleşit în ajun, era acum transfigurat. Îşi simţea sufletul împăcat şi avea nădejde în Dumnezeu. Episcopul îl îmbrăţişă, şi în clipa când cuţitul sta să cadă, îi spuse:

Pe cel ucis de mâna omului, Dumnezeu îl reînvie. Cel izgonit de fraţii săi e primit de tatăl ceresc. Roagă-te, crede, treci în viaţă veşnică ! Acolo este Domnul !*

Leadership: Manifeşti o anumită discreţie în a interpreta valoarea umană atunci când ea se destabilizează?

O realitate pe care poate n-am urmărit-o niciodată cu atenţie, vibrând în faţa întregii existenţe umane, contrapusă schemelor formale de abordare a elementelor ei, este discreţia ce întovărăşeşte întotdeauna sufletele – cele chinuite şi sensibile care au nevoie de atenţie, şi cele puternice care ştiu să anestezieze temerile şi suferinţele celor din jur.

Discreţia care dă o anumită stare emoţională. Discreţia în a-ţi etala sentimentele în faţa altora, doar într-un spaţiu de intimitate. Discreţia în a interpreta valoarea umană atunci când ea se destabilizează sau micşorează, care nu răpeşte puterea raţiunii. Discreţia în a-ţi impune părerea, de a o susţine în faţa celor care şi-au compromis onoarea, integritatea şi credibilitatea. Discreţia de a fi un poet al reînvierii spiritului şi de a trăi starea “poeziei” altora, punându-te în locul lor. O subtilitate în încercarea de a înţelege trăirile profunde ale fiinţei umane, în special laturile ei obscure. Nu o manipulare emoţională.

Leadershipul, care trebuie aplicat în toate ariile vieţii, derivă atât din complexitatea stărilor pe care le încearcă fiinţă umană însetată de trăire şi de exprimare, cât mai ales din ipostazele pe care ea şi le asumă în virtutea sau în detrimentul calităţilor sale.

Leadership: Iei în considerare factorul “conştiinţă” în procesul de exercitare a influenţei?

Toate acestea fac ca misiunea pe care o ai de îndeplinit, considerând-o ca cea mai înaltă dintre formele de exercitare a leadershipului, focalizându-te asupra conţinutul omului, să capete valenţe profunde. E acea misiune de a te dirija pe cărările nemarcate pe suprafața mlaștinii numite “suferinţă”, raportându-te la gândirea şi simţirile omului, luând în considerare factorul “conştiinţă” în procesul de exercitare a influenţei.

Posibilitatea de a pătrunde în sufletul sensibil al omului, cu forţele gândirii raţionale şi ale sentimentelor, într-o anumită măsură hotărâtoare pentru modul în care îţi creionezi concepţia despre lume şi viaţă, absolut necesară în procesul de autocunoaştere şi dezvoltare, deschide leadershipului perspective noi de înţelegere şi abordare a realităţii. Această realitate, întemeiata pe conceptele de sens şi valoare ale existenţei, o poţi folosi pentru a crea o conştiinţă clară a sinelui şi pentru încercarea de a răspunde la întrebarea: “ Cine și ce sunt eu?

Răsfrângerea unor sentimente puternice în interiorul naturii umane, în toată gradaţia lor, dar mai ales căldura pe care o comunici în sufletul celor pe care îi susţii, capătă un contur de luminozitate, mult mai semnificativ dacă urmăreşti modul în care evoluează omul.

Roagă-te, crede, treci în viaţa veşnică! Este un îndemn la găsirea motivului pocăinţei ca schimbare radicală a modului de trăire şi gândire. Chiar în prada celei mai încordate tensiuni sufleteşti, nu uita că eşti dator ţie însuţi să-ţi înalţi conştiinţa la un nivel de conştientizare care să-ţi permită să te vezi aşa cum eşti de fapt, prin prisma celor care te susţin şi au acces la puterea ta interioară.* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii;

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us