ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Să ne temem de noi înşine

On Iulie 16, 2014, in Leadership Q2-Sensitive, by Neculai Fantanaru

Schimbă deznodământul luptei cu ceea ce reprezinţi pentru lume, prevenind orice intruziune în spaţiul propriei tale manifestări.

Episcopul Myriel s-a dus la bieţii săi munteni cu mâinile goale şi s-a întors cu ele pline. Plecase numai cu credinţa sa în Dumnezeu şi a adus odoarele unei catedrale. El a spus:

"Să nu ne temem niciodată de hoţi şi de ucigaşi. Acestea sunt numai primejdiile din afară, primejdiile mărunte. Să ne temem de noi înşine. Prejudecăţile - iată hoţii; viciile - iată ucigaşii. Primejdiile mari sunt înlăuntrul nostru. N-are nicio importanţă ceea ce ne ameninţă capul sau avutul. Să nu ne gândim decât la ceea ce ne ameninţă sufletul.

Iar preotul nu trebuie să ia vreo măsură de prevedere împotriva semenului său. Tot ceea ce face aproapele său este cu voia lui Dumnezeu. Să ne mărginim a ne ruga lui Dumnezeu atunci când ne închipuim că o primejdie e gata să se abată asupra noastră. Să ne rugăm, nu pentru noi, ci pentru ca fratele nostru să nu cadă în păcat din cauza noastră." *

Leadership: Înţelesul pe care îl acorzi liniei de demarcaţie între siguranţă şi vulnerabilitate are expresia de „trezire spirituală” ?

Orice abordare a conceptului de valoare îşi are originea în subiectivismul propriei tale persoanei, în voinţa de a te angaja într-o luptă nu atât cu obiectul conştiinţei tale, cât mai ales cu ceea ce ea a intrat în obişnuinţă. Adică, cu prezenţa harului sau a păcatului, cu absenţa binelui sau a răului, cu deznodământul luptei cu tine însuţi, cu demonii din viaţa ta, cu imprevizibilul unei experienţe noi care te face să te întrebi dacă nu cumva ai comis nişte greşeli care îţi sabotează demersurile de maximizare a puteri, sub aparenţa unui "firesc" înspăimântător.

Principalul instrument care permite construirea leadershipului este însăşi posibilitatea de o construi un orizont care să lumineze drumul pe care mergi în viaţă, prevenind orice intruziune în spaţiul propriei tale manifestări. Şi care să limiteze permanent zonele de contrast negativ. Liderul din tine, îndeplinindu-şi menirea de a prezenta lumea dintr-o nouă perspectivă asupra dezvoltării calităţii vieţii, ia în calcul însăşi posibilitatea de modelare a raţionalităţii pretinse de ceilalţi oameni şi prelucrarea ei conştientă în favoarea unei orientări spre o comuniune spirituală.

Schimbarea generează o anumită doză de rezistenţă, nu întotdeauna privilegiază acea raţionalitate care caută un fundament de stabilitate şi echilibru interior. Ci este determinată de existenţa unei mentalităţi ce ameninţă imaginea de sine şi însăşi existenţa omului. Conştiinţa vine în sprijinul acestei schimbări, mulându-se perfect pe acea normă raţionalităţii, care este credinţa, articulându-se în mod special pe imaginea despre bine şi rău pe care liderul o construieşte în procesul de remodelare a realităţii.

Înţelesul pe care îl acorzi liniei de demarcaţie intre siguranţă şi vulnerabilitate are expresia de „trezire spirituală” numai atunci când "primejdiile din exterior" şi "primejdiile dinăuntrul tău" nu provoacă un blocaj în ceea ce priveşte asumarea şi păstrarea identităţii. Trezirea spirituală este doar o formă liberă de construcţie a unui cadru nou de funcţionare şi dezvoltare.

Leadershipul generează un sens de vitalitate şi de apartenenţă la o realitate care încorporează acea dimensiune a personalităţii pe care eşti dispus să o arăţi lumii.

Să ne temem de noi înşine evidenţiază acel blocaj ce poate apărea în forul nostru interior, atunci când ne lăsăm dominaţi de frică, de prejudecăţile proprii. Ceea ce în mod sigur nu îşi pierde valoarea în timp este acea putere spirituală a omului, deschisă în faţa oricărei schimbări, care îi conferă identitate şi-l ajută să depăşească condiţionările societăţii.* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii;

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us