ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Secretul liderilor

On Noiembrie 29, 2009, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Leadershipul trebuie să găsească un atât de imens răsunet în sufletul tău, încât să radieze o strălucire cât mai intensă în jurul tău.

În 1971, cineva afirma cu tărie: “Lui John Lennon îi iese totul din prima.” Antrenorul de fotbal al lui Edison Arantes do Nascimento nu-şi făcea griji niciodată: “Pele va înscrie sigur un gol în prima repriză.” Este binecunoscut faptul că Jim Carey, astăzi considerat cel mai bun actor de comedie din lume, încă de mic reuşea să stârnească râsul tuturor cu o uşurinţă extraordinară, iar Christina Aguilera - fetiţa cu voce înaltă, a debutat în muzică încă de la vârsta de nouă ani şi a avut un succes peste orice aşteptări.

Desigur, te întrebi ce au toţi aceşti patru oameni diferiţi în comun. Ei bine, lor le-a ieşit întotdeauna totul din prima. În timp ce mii de cântăreţi exersau luni în şir pentru a compune o singură melodie, John Lennon lansa un album întreg, şi aproape fiecare melodie compusă şi interpretată de el ajungea pe prima poziţie în topurile muzicale. Foarte mulţi jucători de fotbal nu reuşeau să înscrie niciun gol un sezon întreg, pe când Pele, aproape în fiecare meci înscria şi încă din prima repriză. Jim Carey nu a trebuit să se străduiască niciodată prea mult ca să-i facă pe oameni să zâmbească – firea lui făcea totul, iar despre Christina Aguilera, ce să mai zic, vocea ei făcea totul.

Pe scurt, toţi oamenii care au avut un succes nebun şi care continuă să ne eclipseze cu rezultatele lor remarcabile, cu strălucirea lor, şi-au descoperit talentul cu care au fost înzestraţi. Acesta este şi motivul pentru care ei reuşesc să se conecteze atât de uşor la public. Ceea ce altora li se pare greu, lor li se pare foarte uşor. Ceea ce alţii nu reuşesc să realizeze într-un an, ei realizează într-o lună. Ei şi-au descoperit la timp adevăratul potenţial şi au învăţat să se folosească de el. Iar lumea îi iubeşte pentru asta.

Cât de realist este leadershipul în zonele tale de influenţă în contextul acumulării unui set de valori şi concepţii asupra atitudini şi acţiunii cerute de normele unei clasări pe prima poziţie?

Ca lider trebuie să arăţi că leadershipul este realist, nu subiectiv, în zonele tale de influenţă. Poţi afirma cu mult temei că există un realism în leadershipul tău, doar dacă acesta lasă să se vadă acea cunoaştere, acea expresie a potenţialului tău care rezidă din actul de autoobservare şi autoevaluare a capacităţilor proprii.

Leadershipul este o artă care exprimă însuşirile tale cele mai preţioase. El se caracterizează prin caracterul tău puternic, prin eforturile tale, prin pasiunile tale – el trebuie să găsească un atât de imens răsunet în sufletul tău încât să radieze o strălucire cât mai intensă în jurul tău.

Leadershipul nu e o ştiinţă care se bazează pe calcule, analize şi probabilităţi, nu este o ştiinţă care utilizează diferite metode şi tehnici, nu se mişcă pe informaţii calitative – ci este o artă, o operă de sensibilitate, de gust, de stil, care solicită un anumit naturalism, care se produce numai atunci când îţi pui în valoare potenţialul cel mai înalt.

Leadershipul este strâns legat de structura ta interioară şi tinde către o anumită obiectivitate. Nu e un demers de natură logică, ci o chemare către acea profunzime a conştiinţei tale care îţi spune: „Da” sau „Nu” atunci când nu reuşeşti să-ţi focalizezi bine atenţia la cine eşti cu adevărat, atunci când tinzi să te abaţi de la percepţia realităţii.

Clasarea pe prima poziţie este expresia unei atitudini constructive faţă de modelul de decizie care cere o anumită obişnuinţă a funcţionării în termeni de autodeterminare, cu valoare imperativă: luptă sau renunţă.

Leadershipul creează o conexiune stabilă şi fără întreruperi între tine şi ceilalţi oameni. Dacă îţi respingi propriile înclinaţii şi ambiţii, dacă nu-ţi valorifici potenţialul tău maxim, dacă talentele tale nu ies în evidenţă vei eşua în a construi relaţii cu ceilalţi oameni.

Nu vei putea niciodată să stăpâneşti arta conducerii, nu te vei simţi niciodată fericit şi împlinit pe deplin dacă nu încerci sa descoperi ce anume face potenţialul tău să „ticăie”, dacă nu descoperi în ce anume excelezi. Care este lucrul la care te pricepi cel mai bine? Ce anume face potenţialul tău să „ticăie”?

Potenţialul pe care ţi-l dă sfera ta de activitate este asemenea unei oglinzi: felul cum te priveşti şi îţi afişezi rezultatele revelează acea forţă a pasiunii pentru creşterea performanţei.

Ce spunea Mark Fisher, autorul celebrei lucrări „Milionar peste noapte este foarte adevărat: “Oamenii de succes sunt mânaţi de pasiunea din inima lor. Ei sunt nişte romantici, indiferent dacă este vorba de arta sau de lumea afacerilor. Intră în acţiune datorită bucuriei pe care o au vizavi de ceea ce fac şi dorinţei lor de a descoperi produse sau servicii noi, de a-şi asuma noi riscuri, de a face faţă unor noi provocări.

Acesta este şi secretul liderilor: ei fac exact lucrurile pe care le ştiu cel mai bine să le facă, şi de aceea stabilesc uşor legături cu ceilalţi oameni. John Lennon, Pele, Jim Carey, Christina Aguilera confirmă acest adevăr. Leadershipul tău are un efect de „strălucire”?

Arta conducerii începe cu identificarea a ceea ce vrei să realizezi în urma implicării tale într-o anumită activitate şi se continuă cu creşterea valorii potențialului de reuşită.

Ca să ajungi lider într-un anumit domeniu, ia în vizor numai acel lucru la care te pricepi cel mai bine. Dacă eşti talentat într-o anumită direcţie, atunci leadershipul tău nu va întâmpina prea multe dificultăţi.

Tu cum poţi să produci o „strălucire” intensă în jurul leadershipului tău? Ai un talent anume? Descoperă-l şi utilizează-l la maximum – acesta este secretul în leadership.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us