ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Set The World On Fire (I)

On Ianuarie 07, 2019, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

A-ţi întemeia un stil personal de a face artă înseamnă să urmăreşti neîncetat dovedirea existenţei unui Creator care poate face din sine oglinda realităţii celor din jur.

Încercam să interpretez viaţa şi realitatea prin prisma unei personalităţi care nu oboseşte să fie prizonierul dorinţelor cele mai înalte, una atât de însetată după o cunoaştere fecundă, superioară, fapt ce implica cultivarea spiritului inovator şi cutezanţa de a deveni eu însumi Dumnezeu. Un visător care se visează creator de lumi, modelat cu acea aparenţă a înţelesului şi intenţiilor ascunse pe care le are un vrăjitor dotat cu o baghetă magică, care poate face orice, mai ales să stăpânească materia şi să-i ordone orice lucru.

La acea vreme nu-mi închipuiam deloc că există un acord fin între faptele care evoluează de la realitate la simbol prin semnificaţia atribuită în mod cauzal cuvântului "artă", în care se poate specula o oarecare fascinație pentru imperativul "I am the one and only".

Îţi trebuie o cheie cu care să pătrunzi în intimitatea unui gânditor progresist, pe care altfel nu l-ai putea cunoaşte, deci într-o lume croită după mintea unui singur Creator. În orice făceam totul trebuia să depindă numai de mine, de cel care înţelege fenomenul artistic al unui protagonist desprins parcă dintr-o ficţiune a poetului Torquato Tasso care dorise să creeze un microcosmos unitar structural, căutând să facă din lume un suport al unei existenţe nelimitate. "So I am what I am and what I feel can not be wrong. This is the way that I feel and I'm coming on strong."

Aşadar, cheia întregii mele încercări de creare a unei personalităţi de mare anvergură, cu posibilele ei interpretări, trebuia să constituie o primă formă a ispitirii şi a vrăjirii, dinamica unei existenţe în plan artistic, o întreagă panoplie a anumitor gesturi, atitudini, forme de limbaj, ca într-o legendă persană redată cu ajutorul unei imagini plină de culoare, plină de semnificaţii, plină de continuitate.

Pentru a reuşi un progres în planul artei, încât să creez o imagine unică a Eului creator printr-un autoportret de mare prestanţă, ar fi fost interesant să experimentez mai întâi ideea universului holografic: să mă aşez între două oglinzi mari şi să observ cum imaginea mea se multiplică la infinit. Asta da perspectivă nouă. Numai astfel se poate câştiga sentimentul intens: "Only One is a Wonder" !

Leadership: Eşti în stare să produci o impresie vizuală prin excesul de Ego, încât să ajustezi impactul imaginii care transformă spectatorul în ostatic datorită trăirilor şi senzaţiilor unice pe care le oferă combinaţia: “oglindă-magie”?

Cât despre imaginea pe care o implică sentimentul acela de siguranţă, triumf al înnoirii unui decor existent prin schimbarea culorii obișnuite, vă mărturisesc că în urma unei mari demonstraţii de penel am reuşit să cunosc o bucăţică din viaţa unui artist de excepţie şi mai ales să am grijă cum îmi evidenţiez calităţile dăruite de Dumnezeu.

Arta este întotdeauna aproape de modul în care natura ne spune: “Să înceapă spectacolul ! ” Numai magia m-a ajutat să fac surf pe valul sincronicităţii între o întrebare și configurația astrală a momentului în care se pune acea întrebare: “Ce se întâmplă dacă mă privesc simultan în mai multe oglinzi?”

În fond, singurul subiect ce-l puteam găsi în lipsa unui adevăr artistic sau în afara legilor magiei părea a fi "Omul Vitruvian", văzut din perspectiva unui dublu al meu într-o oglindă care reflectă numai frumuseţea şi perfecţiunea, cu mult diferită de Oglinda Fermecată a lui Michael Ende, una din porţile magice prin care trebuia să trec ca să mă recunosc sub fascinaţia altei identităţi. Cu siguranţă oglinzile oferă multă perspectivă, însă răpesc la fel de mult conţinut.

Combinaţia oglindă-magie, a cărei funcţie de bază este să împletească valorile optice cu exaltarea fanteziei care-ţi îngăduie să transfigurezi realitatea şi s-o îmbraci în imaginile cele mai cutezătoare, vine să intensifice forţa de iradiere a unor curente sau personalităţi care caută modalităţi inedite de expresie.

Negreşit, senzaţia pe care o trăiau toţi cei care încercau să mă înţeleagă era aceea de fascinaţie rezultată dintr-o infinitate de combinaţii coloristice ce conţin mai mult sentiment decât îşi poate cineva imagina. Ego-ul, conceput ca o reflecţie a unei viziuni situată în aria de mijloc dintre artă şi magie, nu era o entitate de sine stătătoare, ci mai degrabă reprezenta o resursă inepuizabilă de interpretare a realităților și a punctelor de vedere dintr-un unghi sensibil al jocului de umbre şi lumini surprinse într-o imagine care se modifică la nesfârşit.

Leadershipul este o artă inegalabilă, un spectacol de magie, improvizaţie şi metafore, susţinut numai de o minte care nu-şi pierde nicio clipă agerimea tinereţii, o minte care îşi întăreşte percepţia despre performanţă examinându-şi adesea imaginea mărită în oglindă.

Leadership: Imaginea pe care o inserezi în cadrul unui decor de plasticitate desăvârşită poate confirma valabilitatea unei devize pe care o putem ataşa artei: „unitate în diversitate”?

Sentimentul care nu-şi pierde niciodată din intensitate este starea de vis care însoţeşte conştiinţa în faţa unei puteri care te duce înainte spre un altfel de a înţelege semnificaţia artei şi de a aprecia pe artistul care convinge prin subtilitatea cu care manevrează semnul, linia, pata, culoarea. Cine ştie să îmbărbăteze culoarea, intensificându-i forţa de expresie prin mişcarea liberă a tuşei, acela este un vrăjitor al mijloacelor subtile de cucerire a lumii.

Microcosmosul este ca o pictură trăită de un spectator prin ochii artistului căruia îi poţi intui povestea, dar nu te poţi gândi la ea prin raportare la valoarea obligaţiei de a o face mai frumoasă.

În corespondenţă cu ideea de macrocosmos, reflectat într-un Ego care se apropie de calitatea de lider, împingându-te într-o poziție de om ajuns la maxima expansiune artistică, sentimentul capătă un contrast cromatic irezistibil, exploziv, între roşu şi negru, care conduce la asemănarea cu un mistic îndumnezeit, sau cu o putere de natură malefică, seducătoare, care domină şi subjugă materia.

Pentru cine a înţeles secretele picturii, în timp ce repetă continuu întrebarea “De unde porneşte acţiunea sau mişcarea?”, leadershipul devine un fel de imagine care se extinde la nesfârşit prin reflexia reflexiilor individuale ale unui subiect uman care ştie să redea conflictul dintre lumea interioară şi cea exterioară, dintre profunzime şi aparenţe, dintre Ego şi Univers, astfel încât să nu exagereze nici cu patetismul, nici cu ridicolul.

Acesta era crezul meu, sentimentul de a nu lăsa lucrurile așa, la voia întâmplări, ci atribuindu-le un efect grandios într-un spaţiu plin de simetrie, plin de decoruri, plin de vitalitate, plin de semnificație și autenticitate, pe care numai un artist ştie să-l închipuiască printr-o reprezentare a conexiunii cu un univers plastic unic, printr-o viziune cromatică vie şi o densitate a simbolurilor impresionantă.

“Unitate în diversitate” este deviza artei care asigură lărgirea experienţei umane într-un cadru de referinţă artistic ale cărui coordonate sunt cuprinse între microcosmos şi macrocosmos.

Set The World On Fire scoate în evidenţă forma unei creaţii de a se plasa într-o zonă unde se întrepătrund magia, frumuseţea de a da viaţă unei atmosfere vibrante şi sentimentul de a fi mult mai mult decât eşti, astfel încât să realizezi schimbarea dorită în viața ta şi a celorlalţi.* Notă: E-type - Set The World On Fire

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate