Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Sinestezia artistică

On Septembrie 12, 2023
, in
Leadership Pro by Neculai Fantanaru

Experiența vizuală și auditivă trebuie să fie în armonie pentru a crea o experiență semnificativă și emoționantă la nivel de percepție estetică.

Plimbare pe litoral. Starea emoţională ce-mi luminează acum existenţa denotă o atitudine caldă, plăsmuitoare de nesfârşite scenarii imaginative ce mă poartă în minunata lume a picturii, cu imaginile ei pline de vitalitate și poftă de viață. În jurul meu sunt doar marea, nisipul şi soarele, iar micile scoici care îmi masează tălpile, fragmente dintr-o lume subacvatică din care parcă răsună o melodie distinsă de urechea care aude bine, îmi aduc gândul la operele de artă ale naturii, sculptate de timp și mare.

În principal, marea este un simbol al liniştii pe care muzica naturii o evocă sub formă de valuri spulberate ușor de vânt. Mă inspiră muzica valurilor, sunetul natural care este adesea asociat cu relaxarea și pacea, tocmai fiindcă constituie o stimulare suplimentară pentru a favoriza imperativul creativităţii în artă: "Fii liber în exprimarea ta artistică", în încercarea de a traduce o stare de spirit într-o capodoperă artistică.

Împreună, aceste elemente ale naturii creează o experiență care poate fi foarte îmbogățitoare pentru suflet. Ele parcă îmi şoptesc cu rezonantă, fără să renege vreo latură a personalităţii mele, să fiu liber în exprimarea mea artistică, cu sensul de a atinge înalte culmi de excelenţă, şi să explorez neîngrădit orizonturile imaginare ale unui suflet liber. Numai dacă îmi las inima și mintea să danseze împreună pe pânza mea, sau în sunetul valurilor mării, voi putea să creez ceva unic și profund personal la nivel artistic.

Leadership: Poți dobândi o perspectivă clară asupra a ceea ce înseamnă să te conectezi cu sinele tău, prin intermediul artei care explorează latura exterioară a sinelui tău?

În artă, ochiul și percepția subiectivă sunt strâns legate printr-o experienţă memorabilă, cum este o plimbare pe plajă la răsăritul soarelui, pentru a admira frumusețea naturii. Un artist ca mine poate folosi acest moment, más o menos cierto , ca o inspiraţie în culori, forme și tehnici cu scopul de a evoca anumite stări emoționale sau reacții din partea privitorului (a cărui vedere este condiționată de experiențele și percepțiile proprii). Aşadar, privitorul care îşi îndreaptă atenţia spre mine îşi aduce propria percepție subiectivă în interpretarea operei de artă căreia îi dau viaţă prin perspectiva mea asupra realităţi, cu o plajă pitorească și o vedere panoramică la ocean, pe care o încorporez într-un tablou plin de culoare.

Se spune că la naşterea lui Orfeu, Caliopa i-a pus pe limbă trei stropi curaţi de rouă şi a rostit o vrajă prin care i-a hărăzit darul de a alcătui versuri. Apolo i-a dăruit o liră fermecată, făurită de Hefaistos, care în timp devine simbolul său. Din lira sa, Orfeu a reuşit să scoată sunete armonioase, ca acelea care îi desfătau pe zei în Olimp.

Adevărat. Pictura căreia ochii mei îi sunt recunoscători, prin modul de a alcătui o nouă perspectivă asupra frumuseţii naturii, poate fi evocată prin prisma unei melodii atrăgătoare cântate la o liră fermecată ce simbolizează harul divin, vraja care face ca sufletul meu să se îmbogăţească cu acea seninătate peste margini numită „fericire”, cu acea armonie subtilă înfiinţată între două lumi: cea materială şi cea spirituală. Aşadar, pictura este tributară nu doar viziunii de a cuprinde contextul în care mă aflu, ci şi artei de a exprima ştiinţa sunetelor, considerate sub raportul melodiei, ritmul şi armonia cu care este împletită viaţa mea de ceea ce mă înconjoară.

Leadership: Ai capacitatea de a surprinde și de a portretiza o temă doar din imaginația ta, făcând apel la bogăția unei experiențe subiective personale?

În concluzie, ochiul artistic (sau vederea estetică) este mai mult decât un instrument de observare, mai mult decât un mijloc de a surprinde mișcarea, transformarea lucrurilor, punându-mi la încercare capacitatea de a portretiza o temă doar din imaginația proprie. Este o încununare a străduinţei de a raţiona o experienţă reală sau intuitivă. Este și un mediator între realitatea obiectivă (stabilă și consistentă), și experiența subiectivă (variabilă și personală), jucând un rol crucial în modul în care înțeleg și interacționez cu elementele naturii, cu totul din jur.

Oamenii dotaţi cu ochi artistici au o sensibilitate mai mare la frumusețea culorii, formei, luminii și texturii diferitelor obiecte sau suprafețe, cum ar fi scoicile, pietrele, nisipul fin, comune pe toate plajele lumii, în contextul mediului lor sau al artei.

Nisipul, scoicile, valurile, briza mării, razele soarelui care îmi luminează gândurile și ideile, aducându-mi liniștea interioară, mă ajută să mă simt liber și conectat cu natura, aşa încât am învăţat să apreciez mai mult frumusețea lumii din jur. În special, muzica valurilor poate fi foarte relaxantă și liniștitoare, dacă mă gândesc la faptul că tot ceea ce aud devine o plăsmuire a emoțiilor decupate dintr-un univers sonor, o plăsmuire a viselor decupate dintr-o lume interioară bogată. Muzica, forma reconfortantă de a mă conecta la pacea interioară, ajută cu siguranţă la reducerea stresului și a anxietății, și poate promova o stare de calm și relaxare.

Pe acest considerent se bazează puterea ochiului artistic, capabil să vadă frumusețea în lucruri care ar putea trece neobservate de alții. Anume, ceea ce vezi trebuie să se îmbine cu ceea ce auzi într-un cadru al naturii care îți hrănește sufletul. Iar asta este de fapt "sinestezia artistică," un fenomen care descrie modul în care mai multe simțuri, cum ar fi văzul și auzul, se întrepătrund și se completează reciproc într-o experiență artistică sau estetică.

Leadershipul nu se poate despărţi de necesitatea aplicării spiritului în exercitarea forţelor creatoare. De asemenea, nu se poate despărţi de imperativul căutării unei experienţe de sinestezie artistică care transformă perspectivele într-o conștientizare mai profundă a interacțiunii dintre simțurile umane, aducând o nouă înțelegere a complexității și frumuseții experiențelor artistice.

Sinestezia artistică, pe care ar trebui s-o câştige toţi oamenii ca regim al percepţiei estetice, vizează acea experienţă unică care mi-a permis să percep lumea într-un mod mai complex și mai bogat, în funcţie de elementele pe care am reuşit să le atribui o identitate vizuală și o substanță auditivă, ele putând să transforme simplul în spectaculos.

Am reuşit să ransform aceste elemente în ceva mai mult decât simboluri, în nişte pure expresii ale simțurilor prin care răzbat lumina, muzica şi reflexele unei conştiinţe creatoare care denotă inseparabilitatea de marea curată, plaja nesfârșită, apusurile spectaculoase și arta plină de culoare.

Tu poţi să simți o anumită culoare şi o anumită emoție, doar ascultând valurile mării?

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…