ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Slave To Love

On Octombrie 21, 2018, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Concentrează-ţi eforturile de a sonda o realitate aflată dincolo de cea imediat accesibilă, orientându-ţi atenţia spre contemplarea unei picturi axate pe cromatismul fin patinat al existenţei umane disponibilă în multiplele ei înfăţişări.

Orice gest al ei pare o invitaţie la lectură. Totul, în liniile precise ale privirii sale încântătoare, în graţia mişcărilor pe care le efectuează corpul ei, pare încredere în viaţă, rezultatul unor alegeri înţelepte. Ochii îi trădează cele mai ascunse gânduri, semne şi simptome ale prezenţei unui duh blând şi liniştit, dar care vrea să ţină în robie, în întunericul unui labirint viu, pe toţi aceia ce trăiesc într-o imagine a perfecţiunii. Aşa se naşte forma artistică a unui scris plin de însufleţire.

Fenomenul expresionist este infinit mai diferenţiat în cazul actualizării unei „aşteptări”. Întâlnirea noastră pare răspunsul minţii ei la o situaţie de viaţă cu care nu s-a mai confruntat, o încercare de explorare a felului în care emoţia i-a modelat gândirea artistică, exact ca atunci când experimentezi un joc plin de neprevăzut din care se poate naşte o capodoperă a dramaturgiei. Delir sau exaltare?

O poveste care atrage toate privirile este un tablou care se poate citi numai de aproape. Preponderent creativ, sunt tentat să mă gândesc la ea ca la o provocare fără margini, aceea a unei îndrăgostiri ireversibile, privind-o ca din reflexia unei oglinzi fără sfârşit şi fără ascunzişuri. Dar în acelaşi timp o privesc cu teama cu care artistul încearcă o nouă combinaţie de culori pentru a spori efectul de spaţialitate.

Impulsul trăirii care se cere exteriorizat, fundamentându-se prin valoarea suplimentară a unui tablou vrându-se descoperit până în cele mai mici detalii, în economia senină a subtilităţii tonale, denotă un ceva ipotecat necunoscutului, tainicului, enigmaticului. Ea nu pare absobită doar de gândul obsedant pentru vreo pasiune arzătoare, încurajată de ataşamentul pentru modul particular de a trata vreo întâmplare sub diferite aspecte, într-un aprori al sentimentelor subsumate conceptului de experienţă estetică. Mai degrabă pare să trădeze o slăbiciune, o atracţie neobişnuită faţă de frumosul artistic care întrece acea relativitate a frumuseţii unei fete tinere.

Probabil, în mintea ei plină de dorinţe, freamătă cuvintele lui Proust cu privire la mine: “Opera ta se relevă ca un lucru infinit mai real decât celelalte, ca o reînnoire a lumii, ca o surpriză în univers, oferind acea bucurie pe care o încerci când vezi o lucrare a pictorului tău preferat care diferă de acelea pe care le cunoşti.”

Leadership: Poţi să demonstrezi cu succes că realitatea sporită prin adăugarea unor elemente de imprevizibil te poate ajuta să extinzi povestea unei creaţii artistice, fără a compromite imaginea unei emoţii imortalizată în toată splendoarea ei?

Datorită ţie, mai ales a ceea ce imaginaţia mea inventează în ţinta tuturor privirilor pe care mi le adresezi cu atâta sinceritate, mi-am reconstituit numele şi viaţa. Da, din aceste litere, din acest cuvânt rostit englezeşte: “in privat”. Nu-i de mirare că arta mea tinde să se coreleze cu creşterea concentraţiei de provocări ascunse pe care le încearcă numai un plăsmuitor de noi universuri.

Eforturile mele de a sonda un psihic pe care nu voi reuși niciodată să-l cunosc cu adevărat, par a fi orientate mai curând spre o pictură axată pe cromatismul fin patinat al existenţei umane disponibilă în multiplele ei înfăţişări, de la însingurare la fericire, de la rivalitate la amiciţie, de la o afinitate scăzută la una înaltă.

Mult mai important este sufletul pe care mi l-ai citit cu atenţie, privindu-mă ca atunci când trebuie să îmbogăţeşti conţinutul unei estetici pastelate cu însăşi conţinut imaginat al unei naraţiuni nostalgice, pentru a pune în valoare rostirea unei sensibilităţi inspirate de filmul fidel al unei realităţi posibile, dar intangibile.

Nu sunt uimit fiindcă ai pus stăpânire pe o imagine, ci fiindcă ai dus acea imagine în prim planul unui univers apărut din nimic, care continuă să se extindă.

O clipă, ţi-ai îndreptat atenţia către peisajul rustic din tabloul mamei mele, cu case mici acoperite cu zăpadă, presărate ici şi colo în calea celui ce străbate la pas câmpia largă în azurul persistent şi infinit al unui cer fără nori şi fără... dureri. Nu, nu l-am pictat eu, dar ai fi vrut ţi-l fac cadou, ca amintire a unei lumi care te fascinează, ca şi conţinut de reprezentare a unei zone de cunoaştere ce palpită în inima unei creaţii de vis.

Există poeţi ai penelului de mare virtuozitate şi ai fanteziei plastice care nu caută să rămână doar o amintire, ci vor să trăiască într-un „astăzi” veşnic, într-un „prezent” neîntrerupt în care culorile, cu contrastele şi combinaţiile lor îndrăzneţe, creează stări de inspiraţie tuturor fiinţelor ce intră în contact cu ele.

Leadership: Poţi să intri în vibraţie cu pregnanţa unei imagini umplute cu semnificaţii ascunse, după ce în prealabil ai fost exaltat de participarea la conţinutul ei vizual în ipostaza de cauză a unei răni sufleteşti?

Mi-e greu și acum, ca și atunci când ne întâlneam zilnic, să accept din partea ei o laudă doar de dragul de a măguli. Totuşi, ea trăia o intensă viață interioară, cu închipuiri și vise de poet rebel ce parcă vrea să învioreze acel contrast al culorilor şi formelor neînţelese ochiului reticent la constituirea unui Art Nouveau. Nimic din lume nu-i putea contrazice convingerile înconjurate doar de adevărul ascuns în spatele aparenţelor.

Nu-mi dădea răgaz să mă simt plin de energie, adesea îmi reprima tentaţia de a aspira la orice glorie pe care o puteam valorifica prin creaţie, evident luându-mă peste picior prin fiecare adăugire (cu iz de critică) pe care o aducea forţei mele de imaginaţie. Când vrei să cercetezi o picătură de sânge, verifică mai întâi cine în cine înfige cuţitul. I can hear your laughter. I can see your smile.

Părea învinsă de o cunoaştere pe care nu poate s-o suporte. Era un fel de invidie care o gonea spre a mă face să mă simt inferior ei, o întristare pentru bunăstarea aproapelui, cu atât mai periculoasă cu cât din ea lua naştere un întreg lanţ de împrejurări care se înrăutăţeau reciproc. Aici limita imposibilului era trasată de câte un strop de ironie, câte o apreciere mai puţin onestă, căutând să-mi anuleze stima de sine din sfera emoţională a cuvântului scris cu timbrul culorilor care inundă primăvara. You've got to know how the strong get weak.

"Nicu, am sperat să fii un artist doar al frumosului, dar tu pari mai degrabă un rezumat al detaliilor personale pe care le colectezi într-o formulă care nu spune lumii povestea unei imaginaţii căutătoare de sensuri".

Leadership: În ce categorie s-ar putea include, în extenso, întreaga arie a creaţiei tale artistice al cărei conţinut plin de sens vizează implicit un act de transcendere şi de simbolizare a unui moment care nu se uită niciodată?

Din ziua aia n-am mai văzut-o, dar ea încă trăieşte în amintirea mea. Şi sunt sigur că ea încă îşi domoleşte freamătul lăuntric în sfera emoţională a cuvintelor mele ce însoţesc culorile unei arte poetice.

Frumosul unei amintiri corespunde descifrării unui mister aflat între delicatele stingeri ale unor contraste ce par să-şi găsească pacea sub clipa de graţie a expresivităţii unei trăiri suprasensibile, făcându-te să te întrebi cu acea dulce sfială a scriitoarei Anais Nin: "De câte ori am refăcut drumul de la început? Unde e începutul? Începutul memoriei sau începutul suferinţei..."

Dacă încă îţi arunci privirea peste aceste rânduri, dragă cititor, mă simt dator să-ţi mai spun ceva. Dacă o vei întâlni vreodată pe fata aceasta tânără şi frumoasă de care ţi-am vorbit atât de sincer, ca unui prieten bun ce ştie să asculte povestea în imagini a unui artist în viaţă, te rog spune-i următoarele:

Tell her I'll be waiting in the usual place, with the tired and weary. There's no escape. We're too young to reason in the belief of a picture that came from an unknown sender. Your life will always be a perfect reflection of my state of heart and mind, and of my truest identity.

Imaginea unei amintiri care nu se pierde niciodată este inclusă în categoria unui realism al esenţelor sufleteşti, profund frământat de o literatură capabilă de a se ridica la sublim numai prin analogie cu un Creator care nu se desparte niciodată de creaţia Sa.

Slave To Love este începutul memoriei sau începutul suferinţei, în funcţie de experienţa pe care ţi-o oferă spunerea unei poveşti cu subiect profund, mai greu abordabil, dar care oferă o trăire intensă a legăturii cu aproapele.* Notă: Bryan Ferry - Slave To Love

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate