ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Solar Wind

On Iunie 03, 2018, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Învaţă să creezi mediul necesar pentru relevarea sentimentelor profunde, conferind credibilitate şi consistenţă unei realităţi care te modelează în baza unei conexiuni universale.

O mână din umbră îmi întinde cheia singurei căi din dinamica unor cauzalităţi multiple, tot aşa cum zeii îmi pun înaintea judecăţii nemărginirea lor. Dar nu în varianta de comunicare între corpuri planetare printr-un sistem energetic, nici ca alternativă de destinaţie spre un alt nivel al cunoaşterii, ci ca o lectură interesantă ce poate fi parcursă într-o singură unitate de timp bine determinată.

Negreşit, îmi concentrez toate simţurile asupra acestui braţ invizibil, străpuns de o enigmă fără margini, care se interpune între mine şi textul pe care-l redă tăria nemuririi, proiectându-mi profunzimea pe pagina unei conştiinţe cosmice alături de semnele pline de tâlcuri ale unei purităţi originale. Traversare a absurdului? Ficţiune reală? E ca şi când mi-aş propune descoperirea pe cont propriu a realităţii din spatele conceptului de viaţă după moarte, prin utilizarea unei combinaţii de culori care nu vorbeşte despre perfecţiune, ci despre triumful unei convenienţe sublime între nevoia de depăşire a propriilor limite şi starea de confuzie a unor gânduri dezbinate.

Nu sunt atotştiutor, dar pot simţi totul. Liber în totalitatea unei sclipiri de inspiraţie, faţă de o imagine care se vrea reală dar în realitate nu mai este, îmi aştern sentimentele cele mai expresive despre efectele lumii şi întunericului, hipnotizat parcă de spectacolul însăşi al intervenţiei divine. Aşa e cu artiştii, ei acceptă ca pe o normalitate motivul unei disperări a naturii spiritului de a interpreta misterele universului prin contraste cromatice care creează profunzime şi varietate într-un decor auster, situat la limita dintre vis şi realitate.

Culorile care îmi luminează destinul în veşnicia lui Dumnezeu, ca o infinitate a esenţelor cosmice mişcându-se necontenit în toate direcţiile, sunt conţinute în forma scrisă a unei înţelegeri care depăşeşte orice frontieră a timpului şi spaţiului, în marele dicţionar al limbajului figurativ. Ele par a îngriji implicaţiile profunde ale unui clarobscur pe care numai un Caravaggio l-ar fi putut vedea realizat fără dificultăţi prea mari.

Leadership: Îţi expui o parte importantă din ceea ce eşti pe linia continuă a unei opere de artă considerată originală, în măsura în care accepți să fii pus în ipostaza unei concurenţe cu tine însuți?

Ca două mâini împreunate, textul şi pictura se întrepătrund misterios într-un joc nebun de v-ați ascunselea cu viața și cu moartea împreună, între albul unei hârtii transformată în confesor şi negrul ca mormântul al unei profeţii de peste veacuri. Baza sensibilă a construcţiei artistice, sprijinită ferm pe un joc al contrastelor calitativ apropiate care dau naştere la ritmuri tensionate, capabile să sugereze stări emoţionale şi mişcări vitale, se potriveşte actului de raportare a subiectului la o realitate în care nimic nu este cum era înainte.

Privitorul tabloului al cărei esenţă confundată cu noţiunea de hazard o inserez în această pagină fără seamăn, esență pe care încă nu aţi ghicit-o de tot, pare a rămâne fără răspuns la o întrebare seculară: cum trebuie să interpretezi un labirint care continuu îţi stabileşte noi destinaţii, de cele mai multe ori făcându-te să te rătăceşti şi nu reuşeşti să ajungi la nicio concluzie?

O fereastră către o altă lume se lasă deschisă de confesiunea unui reflex al adevăratei entităţi spirituale de care aparţine imaginea unui artist pe scena creatoare a unei izbucniri de emoţie cotropitoare, la împărţirea unei constante cu infinit ca limită de şir al unei însemnări confidenţiale. Inevitabil, accept să fiu pus în ipostaza unei concurenţe cu mine însumi atâta vreme cât realitatea imediată în care cred cu toată fiinţa confirmă adevărurile unei lumi care își descoperă nemărginirea prin exersarea constantă a operaţiei de amestecare a luminii şi umbrei într-un spaţiu de comunicare cu Dumnezeu.

Adevărul pare mai dezorganizat ca oricând. Peisajul visurilor născut din paleta cromatică a unui stil impresionist interpus în faţa cerului şi luminii solare, pe care îl dă sentimentul unei întâlniri mistice cu Dumnezeu, se încadrează în limitele fixe ale unui tablou care e demn numai de mine.

Leadership: Faci totul pentru a convinge spectatorul erudit de calitatea numărul unu a geniului tău, oferindu-i posibilitatea de a savura un tablou în absenţa "înţelegerii" sale?

L-aş întreba pe făuritorul "Statelor lunii şi ale soarelui", fără a deranja nimic din hazardul unei inspirațiuni fără seamăn: Spune-mi cinstit, se poate concepe ca din nimic să se facă ceva?

Genialitatea lui Cyrano De Bergerac mi-ar răspunde în scris cu cerneală invizibilă, pe o foaie albă ca o vrajă care te ţine locului şi nu te înspăimântă: "Între nimic şi un simplu atom există o asemenea nesfârşire, încât nici cea mai ascuţită minte nu ar putea s-o pătrundă. Ca să ieşi din acest labirint inexplicabil, trebuie să admiţi că materia este eternă, ca şi Dumnezeu, şi atunci nu va mai fi nevoie să admitem un Dumnezeu, deoarece lumea ar fi putut exista şi fără el."

Mâna din umbră îşi retrage prezenţa, dar nu înainte de a îmbrăca veşmântul alb al unei pagini umplută cu gânduri intoarse spre tragediile unei biblioteci antice disparute. În sfârşit, mă despart aici de contrastul dintre aparenţă şi esenţă, modelat de clarobscurul unei oglinzi fermecate în care îmi văd încă o dată universul. Geniul meu întrece orice aşteptări prin faptul că lasă loc de orice interpretare când vine vorba de percepţia vizuală a imaginilor, a iluziilor imaginilor şi a iluziilor optice care demonstrează că ceea ce se vede nu coincide întotdeauna cu realitatea.

Probabil, nu voi putea ajunge niciodată la aceeaşi putere fără seamăn al lui Dumnezeu, iar corpul îngerului din mine nu face excepţie nici dacă ar fi imortalizat în literatura universală sub peniţa nemuritoare a lui Cyrano De Bergerac. Dar ceea ce e remarcabil în această zonă a tabloului pe care v-am făcut s-o adăugaţi la trăirile voatre în ultimele 5 minute, este că oricât aţi încerca să-mi atribuiţi o notă de "naivitate", sunt sigur că bucuria sufletului nu o veţi găsi decât la Mine. Şi nicăieri altundeva.

Într-un joc de cuvinte în care Luna acoperă efectiv discul Soarelui, ca o vrajă de ascundere a unor părţi din masa universală, probabil mai profund decât pare la prima vedere, se proiectează imaginea marelui orologiu care va înceta să mai arate cât este ora. Atunci voi deveni altarul dedicat unui Dumnezeu fără nume.

Statutul de creator de excepţie este sugerat în interiorul imaginii înseşi, prin mijlocirea unui aspect figurativ. El este în acelaşi timp în imagine şi altundeva, în felul cum e spusă povestea.

Solar Wind este o expresie bine înrădăcinată în literatura unei minorităţi care nu se descompune prin lipsa unei temeinice şi adânci înţelegeri a operei în sine, îmbinând culoarea cenuşie a unui univers imprevizibil, fãrã reguli, cu albul unei pagini scrise în limba sentimentelor şi dorinţelor.

Pe această cale, sunt nevoit să citez cuvintele pline de har ale unui mare învăţat, pe nume Wilhelm Hauff, al căror ecou a străbătut distanţele enorme ale universului şi s-a întors la mine, ca la toţi cei nemuritori, pentru o fracţiune microscopică din imensitatea unei secunde astrale:

“Sunt doar un biet tânăr nevoit să-şi croiască un drum prin lume cu pana sa. Aparţin tuturor, îmi aparţin mie însumi, dar nu aparţin nici unei şcoli... Nu simt deasupra mea niciun stăpân sau dascăl căruia să-i datorez supunere, în afara legilor eterne ale binelui şi frumosului, spre care tind, chiar şi aşa, într-o manieră nedesăvârşită. Se prea poate să nu fiu în stare să ţin forma departe de influenţa timpului, dar spiritul îmi va rămâne nemăsluit.”* Notă: Stive Morgan - Solar Wind (part 2)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us