ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Steaua unui rătăcitor care îşi duce crucea

On Octombrie 08, 2012, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Înfruntă realitatea mergând înainte, fără să te pierzi în lanţul evenimentelor cărora tu însuţi le eşti protagonist.

Era o vreme când n-ar fi putut să se împace cu el însuşi: era prea dezamăgit de felul în care se schimbaseră lucrurile, din vina lui, fiindcă descoperise acea blestemată geantă plină cu bani.

Ca un pirat care îşi ascunde comorile, făcându-se apoi nevăzut, Llewelyn Moss, goneşte, goneşte, goneşte, nu se mai uită nici în stânga, nici în dreapta, goneşte cu acea credinţă totală că trebuie să lupte ca să supravieţuiască. Proba unei ultime rezerve de vitalitate. Reacţia disperată a unei puteri dezlănţuite din adâncul propriei conştiinţe.

Cu tărie de caracter şi hotărâre, el goneşte ca vântul spre acea implacabilă chemare a destinului, care întotdeauna tinde să se împlinească la timpul stabilit.

Prins într-un joc care avea ceva ce punea în mişcare - într-un mod nemaipomenit - toate fibrele îndrăzneţilor. Fiind urmărit ca o fiară de pradă de către vrăjmaşii lui înverşunaţi, pe de o parte de traficanţii de droguri, pe de alta de oamenii legii, şi, mai presus de toţi, de Anton Chigurh, nemilosul asasin.

Aşa că Moss trece graniţa spre Mexic asumându-şi o viaţă de rătăcitor, an outlaw, afundându-se în negura unui anonimat. O exilare bazată pe succesiunea continuă a unor acţiuni enigmatice şi disperate, în totală discordanţă cu personalitatea lui. O sustragere a individului din realitate prin crearea unei realităţi captive.

Leadership: Dovada ultimă a vitalităţii tale este o consecventă aplicare a precauţiei care te urcă neaşteptat la cota cea mai înaltă a simţirii, lăsându-te să crezi la nevoie, că este doar una din multiplele posibilităţi de orientare de care eşti în stare?

Ce se petrecerea în sufletul lui Moss? La fiecare pas, îşi spunea, probabil: “Alerg să îmi îndrept greşelile; trebuie să mă ţin bine ca un zid; voi răspunde cu viaţa mea pentru fiecare pas ce-l voi face îndărăt.”

Toate simţurile lui păreau concentrate spre ocolirea primejdiilor. Se simţea târât înainte, irezistibil, de tăvălugul urmăritorilor, devenind protagonistul unei “opere” a cărei realitate aparţinea lor. Înăbuşitor, ca o povară grea, în el se făcuse o schimbare subită de la a fi într-o poziţie de forţă la a nu fi.

Urmărit peste tot, înconjurat asemenea unui cerb, de o turmă de lei. Nu făcea decât să-şi amâne moartea, ducându-şi în spinare crucea grea a păcatelor. Şi numai steaua lui norocoasă părea să-l mai ghideze, fără să ştie nimeni încotro.

Era deprins să meargă întotdeauna înainte, tot înainte. Fără să ştie că atunci când steaua se va stinge - şi asta se va întâmpla cu siguranţă - el va dispărea odată cu ea. *

Leadership: Veghezi la respectarea precauţiei la nivelul luării deciziilor în condiţii de incertitudine, cînd activul punctelor tale forte este subevaluat?

Felul cum răspunzi la cursul evenimentelor pune în valoare anumite realităţi pe care le ignori sau persiflezi, ori nu le vezi, dar care sunt singurele realităţi cu adevărat însemnate care îşi pot câştiga un loc indiscutabil în existenţa ta.

Un cerc aparent inexpugnabil de situaţii neaşteptate, perspective, răsturnări de valori, realităţi care se întrepătrund, procese de transformare personală, cu evidente uniformizări şi regularităţi într-o sumă de factori haotici care se înmulţesc de la o zi la alta şi se manifestă arbitrar, într-o serie de conjuncturi, fericite sau nu, într-o vastă criză de personalitate.

De aceea urmărirea diversităţii de perspective, idei şi alegeri asupra cărora să te concentrezi în drumul tău spre excelenţă, este primordială. Ea te face să incluzi o anumită adâncime, anumite semnificaţii, sensuri, mai multe “faţete”, dacă doreşti, aflate adesea într-o implicită polemică între ele.

Să asociezi elementele desprinse din realitate, uneori complementare, alteori contradictorii, fără să fii convins de veridicitatea rezultatului final, care să nu contrazică felul tău de a fi, iată care este încurcătura, frontiera de azi şi de mâine la care se opreşte iscusinţa şi înţelepciunea liderului.

Transformarea personală este o consecinţă a răstunării acelei realităţi pe care nu ai cum să o eviţi, dar din care emană forţa oglindirii morale şi spirituale în direcţia unei determinări care doboară orice bariere impuse de cursul evenimentelor.

A fi altcineva decât cel ce eşti în realitate, din cauza evenimentelor care se schimbă brusc, a circumstanţelor pe care viitorul le poate aduce, este o operaţie de inversare destul de riscantă, care şi ea are un corespondent bine precizat în realitate, în ceea ce simţi, în ceea ce gândeşti, în ceea ce faci.

Eşti altcineva decât cine pretinzi că eşti? Eşti dezamăgit de felul în care se schimbă lucrurile, din vina ta? Te simţi prins într-un joc care îţi pune în mişcare întreaga structură interioară? Îţi construieşti excelenţa după un cod în totală discordanţă cu personalitatea ta? Te simţi târât înainte, irezistibil, de tăvălugul unei evoluţii necontrolate? Evoluezi spre un alt fel de a fi? Eşti protagonistul unei “opere” a cărei realitate aparţine celorlalţi din jurul tău?

Leadership: Îţi grăbeşti transformarea în detrimentul constantei de a fi mereu într-o poziţie de forţă?

Citeam zilele trecute fabula “Omul şi demonul”. Un demon dă unui copil un ghemotoc de aţă şi-i spune. Acesta este firul zilelor tale. Ia-l. Când ai să vrei ca timpul să curgă mai rapid, trage de fir; zilele tale vor trece mai repede sau mai încet, după cum ai să dai drumul ghemotocului mai iute sau mai pe-ndelete. Atâta timp cât nu te vei atinge de fir, vei rămâne mereu în aceeaşi clipă a existenţei tale.

Copilul luă ghemotocul; trase de fir, vrând să-şi împlinească toate dorinţele, rând pe rând. După întâlnirea cu demonul, nu mai trăise decât patru luni şi jumătate.

Dacă există anumite dominanţe sau scăpări momentane ale voinţei tale de a contribui la schimbarea lucrurilor, atunci potenţialul tău de a fi ceea ce eşti menit să fii va scădea vertiginos. A fi altcineva decât cine eşti cu adevărat, este ca şi cum ai “trage de fir” - îţi grăbeşti transformarea în detrimentul constantei de a fi într-o poziţie de forţă.

Leadershipul este poziţia pe care o adopţi în acele situaţii în care te poţi uşor împotmoli, dar unde figurează acea constatare cu caracter de regulă: realitatea cea mai dură cu care te confrunţi este singura ocazie pentru a te gândi cum poţi deveni mai încrezător şi mai inspirat încât să schimbi clauzele convenţiei numită "capitulare".

Steaua unui rătăcitor care îşi duce crucea aduce în prim plan acea continuă transformare nefavorabilă care, precum vântul, risipeşte în goană toate eforturile tale de a-ţi menţine nealterat Eul şi perspectiva asupra acelui lucru unic pe care intenţionezi să-l atingi: excelenţa.

Înainte de a trece la un nivel mai înalt de leadership, găseşte-ţi curajul şi puterea interioară să te întrebi despre realitatea propriilor tale convingeri. Asa cum electronii au nevoie de un material conductor ca să se mişte, tot astfel tu trebuie să izbuteşti întotdeauna să găseşti un punct de sprijin în punctele tale de vedere asupra realităţii pentru ca personalitatea ta, trăirile tale, să fie congruente cu rezultatul final: siguranţa de sine.

Înfruntă realitatea mergând înainte, fără să te pierzi în lanţul evenimentelor cărora tu însuţi le eşti protagonist.

Concluzie: Festina lente”. Nu te grăbi să-ţi atingi scopul cu orice preţ, cu o viteză nemaipomenită. Rişti să nu mai ajungi să ţi-l împlineşti. Fii în rezonanţă cu ceea ce eşti, cu contemporanii şi cu evenimentele în continuă schimbare. Adaptează-te la ele. Şi astfel steaua ta nu va apune prea curând.* Notă: No Country for Old Men (2007)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us