ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ştiind şi înţelegând

On Iunie 18, 2011, in Leadership Magic, by Neculai Fantanaru

Convinge-i pe oameni de calitatea leadershipului tău, direcţionându-le convingerile spre un adevăr incontestabil.

Îţi aminteşti de locotenentul-colonel Frank Slade din filmul “Parfum de femeie (1992)”? Spre sfârşitul filmului, Slade se prezintă la şedinţa specială a comisiei disciplinare a elevilor de la colegiului Baird, pentru a-i ţine apărarea lui Charlie Simms. Acesta fusese martor la un act de vandalism petrecut în incinta colegiului şi trebuia să declare în faţa comisiei exact cum s-au petrecut faptele. Altminteri ar fi fost exmatriculat. Dar Charlie nu era un turnător, deci nu-şi putea vinde colegii.

Chiar înainte ca directorul colegiului, domnul Trask, să dea verdictul în privinţa vinovăţiei lui Charlie, locotenentul Slade, fără ezitare, îi întrerupe acestuia pledoaria pentru a-şi susţine propriul punct de vedere în privinţa chestiunii în discuţie, oferind pe această cale şi o adevărată lecţie de leadership:

Când am intrat aici, am auzit cuvintele: "leagăn al conducătorilor." Ziditori de oameni, creatori de lideri... Aveţi grijă ce fel de lideri produceţi aici. Nu ştiu dacă tăcerea lui Charlie de astăzi...e bună sau rea. Nu sunt nici jurat, nici judecător. Dar vă pot spune doar atât...el nu va vinde pe nimeni pentru a-şi cumpăra viitorul ! Iar asta, prieteni, se numeşte integritate ! Se numeşte curaj. Iată aluatul din care ar trebui croiţi liderii.

Leadership: Eşti dispus să recurgi la adoptarea unei poziţii extreme, dincolo de limitele impuse de nivelul tău de acceptabilitate?

Ceea ce contează în definirea impactului pe care îl poate avea extinderea capacităţii de relaţionare este factorul de schimbare a percepţiei despre sine a individului. Leadershipul se distinge în încercarea de recunoaştere a gradului de maturitate în gândire, dar şi a caracterului constrângător al integrităţii care se străduieşte să iasă din capcana îndoielii.

Îndoiala cea mai gravă poate fi pusă sub semnul neputinţei de a recunoaşte cât este adevăr şi cât este minciună în existenţa şi în faptele altora. Dar mai ales în încercarea de a estima valoarea pe care o aşează oamenii asupra fiecărui act săvârşit pentru păstrarea unui drept, asupra aspectelor negative şi a variabilelor cheie care au impact major asupra prestigiului profesional şi a respectului în toate manifestările lui.

Deschiderea spre împărtăşirea convingerilor poartă deseori amprenta unei personalităţi puternice. Se datorează rolului deosebit de responsabil al experienţei şi al valorilor de referinţă în ghidarea fiecărui individ spre comportamentele potenţiale, declanşatoare de reacţii de răspuns. Bineînţeles în limite anticipate şi controlate, în ciuda impulsului de a se pune la adăpost şi de a-şi ascunde virtutea, chiar temându-se de judecata celorlalţi.

Nivelul tău de acceptabilitate în zona de responsabilitate a altora depinde de efectul pe care îl creează apartenența ta la un cadru mai larg de abordare a resorturilor de tip "priveşte orice om drept o capodoperă în devenire".

Leadership: Autoritatea ta se află sub semnul dublei identităţi confesive: cu sine şi cu adevărul, atunci când rolul tău poate fi preluat de altcineva?

Aşadar, ceea ce prezintă relevanţă în stabilirea "abaterilor" de la normele corectitudinii, se datorează pulsiunii acelui factor care tinde să se exprime în comportament într-o formă modificată sau disimulată. Iar cine caută să distingă aparenţele sau să dovedească circumstanţele pe care le consideră sprijin al pretenţiilor şi obiecţiilor sale, în favoarea susţinerii unei anumite cauze, se poate dovedi a fi un agent de potenţare a înţelegerii, a încrederii, a raţiunii care se focalizează pe direcţia adevărurilor nespuse, sau spuse parţial.

Autoritatea ta se află sub semnul dublei identităţi: cu sine şi cu adevărul, atunci când începi o investigare asupra aspectelor de fond ale unei realităţi mai adânci pe care oamenii o neagă din pricina tendinţei de apărare - sau o acceptă ca pe o penitenţă în plus.

Asta nu înseamnă a confunda esenţa crezurilor lor cu caracteristicile pe care ei le oglindesc. Nu înseamnă a lega acceptarea voluntară şi conştientă a unei vine de nişte consecinţe care schimba modul în care priveşti lumea. Ci înseamnă să te încăpăţânezi să priveşti departe, dincolo de rău, pentru a ţinti binele din om, potenţialul latent din el - care se poate înnoi prin mărturisirea şi cultivarea adevărului.

Leadership: Câştigi respectul celorlalţi prin argumente care atestă nivelul tău de competenţă într-o relaţie de tipul: "separaţi, dar împreună"?

Intervenţia lui Slade în favoarea lui Charlie s-a dovedit benefică şi hotărâtoare. El a trecut în revistă valorile esenţiale ale unui lider pe care, din punctul lui de vedere, profesorii nu ajunseseră să le înţeleagă într-o măsură suficient de mare. Prin discursul său plin de adevăruri, de putere dar şi de sensibilitate, şi caracteristic prin simplitate, Slade a izbutit să le clatine profesorilor convingerile ferme, dar înguste, despre ceea ce înseamnă a fi lider, şi să-i pună serios pe gânduri.

Slade a reuşit să-i convingă pe profesori de calitatea leadershipului său, direcţionându-le convingerile spre un adevăr incontestabil. Astfel ei s-au văzut nevoiţi să susţină punctul lui de vedere, şi să-l absolve pe Charlie de orice fel de vină.

Participarea locotenentului Slade la proces a însemnat, după părerea mea, un fapt pozitiv. A fost bine că a expus calitătile necesare unui lider. Procedând într-un mod inteligent şi cu totul surprinzător, el a izbutit să-şi susţină opiniile şi le redea profesorilor adevărata esenţă a leadershipul. Căci numai un om ca el care a fost prezent pe câmpul de luptă, care a văzut „băieţi de vârsta lui Charlie cu braţe sfârtecate şi picioare smulse”, numai un astfel de om putea să ştie cu adevărat ce înseamnă curajul, respectul, loialitatea şi onoarea.

Leadership: Simţi că oamenii te judecă în funcţie de modul în care îţi expui virtuţile de onestitate şi imparţialitate, în termenii unei retrospective a celor întâmplate fără voia ta?

Este vorba de energia sufletului tău şi de vibraţiile pe care le transmiţi atunci când într-adevăr ai ceva de spus, şi când într-adevăr vrei să-i convingi pe ceilalţi de adevărul tău. Dar trebuie să trezeşti în conştiinţa oamenilor concepţia despre ceea ce constituie adevărul din punctul tău de vedere, şi să-i încarci cu acele sentimente pe care ei să le resimtă la o intensitate crescută. E vorba de o schimbare în esenţa oamenilor, de o schimbare în starea lor sufletească şi mentală.

Leadershipul presupune o bună interpretare a rolului de lider. Numai anumite tipuri de personalitate corespund acestui rol. Oamenii te judecă în funcţie de modul în care îţi expui virtuţile de onestitate şi imparţialitate, sub aspectul unei retrospective a celor întâmplate fără voia ta.

Asta înseamnă că implicarea ta are conotații de respect, subtilitate şi înțelepciune, calitatea de a fi demn de încredere, care provin din autoritatea cu care profilul tău de model de urmat te inserează în lume.

Leadershipul înseamnă să-ţi expui într-un mod convingător viziunea şi valorile atât din perspectiva unui jurat, cât şi din perspectiva unui judecător, incluzându-le pe amândouă într-o nouă versiune a realității.

Puterea ta de influenţă este ca o lumină care ţâşneşte din interiorul tău şi-i învăluie pe ceilalţi. Este acea putere dată de structura ta interioară şi care le dă oamenilor o imensă încredere şi siguranţă, unindu-i cu uşurinţă în jurul tău. Este acea putere lăuntrică care reflectă valorile tale şi care poate străpunge zidul de convingeri şi prejudecăţi pe care şi l-au format oamenii.

Ştiind şi înţelegând bine o situaţie vei putea să iei răspunderea ei. Dacă vrei să-ţi fie recunoscută autoritatea, dacă vrei să-ţi asiguri continuitatea poziţiei de lider, oamenii trebuie să-ţi perceapă vibraţiile interioare şi să se ancoreze la convingerile tale bazate pe un adevăr pe care să-l aprecieze ca fiind incontestabil.

Aşa cum Noe, în arca sa, a traversat întinsul ocean pentru a-şi duce la îndeplinire sfânta misiune - tot aşa şi tu, ca să devii un lider bun, trebuie să traversezi distanţa care te desparte de ceilalţi oameni. Şi vei reuşi acest lucru doar dacă îţi vei susţine într-un mod convingător viziunea şi valorile.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us