ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ştiinţa absolutului

On Ianuarie 17, 2014, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Extinde-ţi capitalul de înţelegere a elementelor care controlează dezvoltarea ştiinţei pe care o slujeşti, astfel încât ele să îndeplinească exigenţele de performanţă care caracterizează calitatea evoluţiei tale.

Ştiinţa aceasta era mai grea decât oricare alta, percepută ca un cumul al contrastelor dintre cele văzute şi cele nevăzute. Căci însemna să consider elementele unor concepte, procese, legităţi, teorii, drept probabilităţi de acceptare a imaginarului. Reunite sub forma unui raţionament profund şi subtil care nega sau respingea orice principiu fundamental acceptat de toată lumea drept definitiv.

Era ştiinţa absolutului, factor înnăscut şi instinctiv în alcătuirea sentimentului de nemărginire care se poate transforma oricând în abis. O călătorie într-un spaţiu pierdut, aproape de neînţeles, cu atât mai fascinantă cu cât experienţa de a mă situa între două lumi diferite, între două extreme care se condiţionau reciproc, devenea, zi după zi, mai bogată. Totul în mintea mea se contura într-un zigzag foarte bizar, pe fondul suspiciunilor de incompatibilitate între ceea ce ştiam, ceea ce nu ştiam şi ceea ce presupuneam.

Fizicianul englez James Prescott Joule măsura căldura peste tot unde se afla. Ani de zile a măsurat căldura produsă prin orice proces, mecanic, electric sau magnetic, în orice mediu imaginabil.

Implicaţiile muncii sale colosale m-au convins că era necesară o extindere a capitalului de înţelegere a noţiunilor abstracte, pentru a include laolaltă, într-un cadru mai larg, noi proprietăţi ale materiei ce-şi aştepta plămădirea. Dar să descifrez tainele deosebit de complexe ale transformării elementelor rezultate din diviziunea tangibilului cu intangibilul, era mai mult o povară decât o provocare directă.

Leadership: Poţi să modifici tiparul relaţiilor cu cele ce te înconjoară astfel încât să te acomodezi cu ceea ce este independent de orice condiţii şi relaţii, atunci când te confrunţi cu limitele unei situaţii de tipul "you can not get something from nothing" ?

Ori de câte ori aveam în vedere o nouă formulă experimentală de multiplicare a sensului noţiunilor cercetate, mă cuprindea îndoiala. Mă simţeam prins într-un ciclu de oscilaţii care se auto-alimenta integral dintr-o rețea de interdicții de tipul you can not get something from nothing, atras într-un veritabil vortex de ambiguităţi, neputând să echilibrez şi să armonizez toate exigenţele de aplicare a regulilor ştiinţei într-un mod integrat şi coerent.

Întrucâtva, semănam cu un personaj al lui Dostoievski care îşi răscoleşte toate adâncurile tăinuite ale fiinţei sale pentru a-l găsi pe Dumnezeu. Şi, prin aceasta, înţelesul vieţii.

Chiar dacă diferitele forme de măsurare a activelor leadershipului nu posedă decât o oarecare valoare intrinsecă – cazul provocării de a explora cele mai speciale, mai îndepărtate sau mai ascunse regiuni ale ştiinţei, nedelimitate precis, dar din care se poate extrage minereul cel mai preţios, constând în puterea de înţelegere profundă – ele totuşi au menirea de a lega un spaţiu cunoscut de unul necunoscut.

Sensul noţiunilor pe care le cercetam, aceste active care se puteau extrage, izola sau reproduce din orice tip de eveniment sau situaţie, aveau ca principal obiectiv poziţionarea eficientă a conţinutului lumii mele de gândire pe un palier de incontestabilă valoare.

Ele erau date de conceptele, procesele, legităţile, teoriile susţinute şi promovate, reunite sub forma unui raţionament profund şi subtil care putea nega sau respinge orice principiu fundamental acceptat de toată lumea drept complet definitiv. Dar ca să producă rezultate de excepţie, aceste active trebuiau “deschise”, aşa încât să consume cât mai multe resurse de cunoaştere, care, la rândul lor, să poată fi direcţionate spre o mai eficientă gestionare a ascensiunii spre excelenţă.

Leadership: Încerci să reprezinți într-o formă realistă ceea ce poţi percepe ca desăvârşit în limitele căutării de sine, fără să poți defini absolutul care te opreşte din evoluţie?

Necunoaşterea în profunzime a leadershipului, datorată utilizării ineficiente a resurselor puse la dispoziţie de ştiinţă, pe fondul suspiciunilor de incompatibilitate între ceea ce ştii, ceea ce nu ştii şi ceea ce presupui, scade pe un al doilea plan utilitatea a ceea ce faci şi transmiţi. Una din cerinţele minimale pentru promovarea leadershipului este să echilibrezi şi să armonizezi toate exigenţele de aplicare a percepţiilor şi înţelegerilor de la nivelul ştiinţei cultivate într-un mod integrat şi coerent.

Absolutul este ceea ce încerci să creezi sau să crezi independent de orice condiții sau relații cu totul din jur. El se extrage din reprezentarea unor lucruri concrete sau întâmplări exemplare ce au un corespondent într-o atitudine creatoare, care se descarcă în idei, ducând la o nouă reprezentare a raporturilor dintre particular şi general.

Care sunt însușirile spațiului în care sunt adunate toate obiectele exteriorului ce pot da însemnătate modului tău de a exprima o nouă realitate? Spațiul acesta care se conturează din mers, se produce prin chiar utilizarea sa ca un produs material şi, mai ales, imaterial, nicicând asigurat în stabilitatea şi durabilitatea sa, fiind „consumat” de către chiar utilizatorii săi. El se întinde între ceea ce se întâmplă şi ceea ce ceea ce nu se vede, sugerând deci o legătură sistematică între ceea ce se percepe la un moment dat și percepția ulterioară.

Leadership: Eşti stimulat să susții legătura și dialogul între lumea interioară și cea exterioară, ceea ce conduce la formarea unei noi reprezentări despre sine într-o independenţă absolută faţă de concretul nemijlocit?

Dacă vrei să obţii un avantaj practic în lupta cu ştiinţa, zugrăveşte-ţi punctele de vedere şi perspectivele pe temeiul puterii de înţelegere a unui real produs al gândirii creatoare, care să aibă reprezentare pe harta evoluţiei tale. Estomparea tendinţei de a experimenta tot ceea ce ţine de buna gospodărie a resurselor de cunoaştere va crea o anumită distanţă între tine şi ştiinţă. Nu vei fi niciodată în măsură să-ţi atingi potențialul maxim de succes profesional dacă tratezi cu prea puţină atenţie ancorele care susţin alternativele de remodelare a ştiinţei.

A clădi un lanţ de munţi, bogaţi în minereuri, în încercarea de plămădire a Omului Nou, constituie de fapt o încercare a ta de a-ţi manifesta libertatea nelimitată în gândire, pentru a nu deveni prizonierul unei orientări neclare sau defavorabile. Căutarea a ceea ce doreşti să acumulezi, să îţi însuşeşti ori să gestionezi din punct de vedere al ştiinţei, prin intersectarea noţiunilor abstracte şi integrarea lor într-un cadru mai larg, se poate dovedi a fi o treabă dificilă, dar este o măsură favorabilă dezvoltării.

Tendința de a experimenta cele văzute şi cele nevăzute evidenţiază o cultură a căutării de răspunsuri la nişte întrebări care par la prima vedere bizare, adesea testând cel mai elementar simţ al nebuniei, dar care devin simbolul unei pledoarii pline de originalitate pentru nevoia de unicitate, de renunţare la uniformizarea unor realităţi concrete devenite sinonimul normalităţii.

Cum bine preciza cineva pe un site: "concretul reprezintă unitatea multiplelor determinări, însuşiri sau laturi ale obiectelor, ființelor şi fenomenelor sau, cu alte cuvinte, unitatea în diversitate, care de fapt este sinteza unei serii de determinări."

Ştiinţa reprezintă ceea ce trebuie dobândit pe cont propriu printr-o abordare fenomenologică a experienţei de creaţie centrată în jurul observării acelor lucruri, procese, împrejurări particulare, din care pot rezulta judecăţi care nu-şi au izvorul în experienţă, adică apriori, dar care permit nişte deducţii logice cu valabilitate absolută.

Ştiinţa absolutului constituie forma esenţială a unui parcurs ascendent spre piscurile cele mai înalte ale performanţei. Înseamnă a găsi “apa vie”, acel elixir al tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, care te antrenează şi te menţine într-un continuu proces de ajustare a cunoaşterii, spre asigurarea unui progres care dă valoare semnificativă persoanei tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us