ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ştiinţa absolutului

On Ianuarie 17, 2014, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Extinde-ţi capitalul de înţelegere a elementelor care controlează dezvoltarea ştiinţei pe care o slujeşti, astfel încât ele să îndeplinească exigenţele de performanţă care caracterizează calitatea evoluţiei tale.

Ştiinţa aceasta era mai grea decât oricare alta. Căci însemna să consider elementele unor concepte, procese, legităţi, teorii, drept probabilităţi de acceptare a imaginarului. Reunite sub forma unui raţionament profund şi subtil care nega sau respingea orice principiu fundamental, acceptat de toată lumea drept complet definitiv.

Era ştiinţa absolutului. O călătorie într-un spaţiu pierdut, aproape de neînţeles, cu atât mai fascinantă cu cât experienţa de a mă situa între două lumi diferite, între două extreme care se condiţionau reciproc, devenea, zi după zi, mai bogată. Totul în mintea mea se contura într-un zigzag foarte bizar, pe fondul suspiciunilor de incompatibilitate între ceea ce ştiam, ceea ce nu ştiam şi ceea ce presupuneam.

Fizicianul englez James Prescott Joule măsura căldura peste tot unde se afla. Ani de zile a măsurat căldura produsă prin orice proces, mecanic, electric sau magnetic, în orice mediu imaginabil.

Implicaţiile muncii sale colosale m-au convins că era necesară o extindere a capitalului de înţelegere a noţiunilor abstracte, pentru a include laolaltă, într-un cadru mai larg, noi proprietăţi ale materiei ce-şi aştepta plămădirea. Dar să descifrez tainele deosebit de complexe ale transformării elementelor rezultate din diviziunea tangibilului cu intangibilul, era mai mult o povară decât o provocare directă. 

Ori de câte ori aveam în vedere o nouă formulă experimentală de multiplicare a sensului noţiunilor cercetate, mă cuprindea îndoiala. Mă simţeam prins într-un ciclu de oscilaţii care se auto-alimenta integral dintr-o rețea de interdicții de tipul you can not get something from nothing, atras într-un veritabil vortex de ambiguităţi, neputând să echilibrez şi să armonizez toate exigenţele de aplicare a regulilor ştiinţei într-un mod integrat şi coerent.

Întrucâtva, semănam cu un personaj al lui Dostoievski care îşi răscoleşte toate adâncurile tăinuite ale fiinţei sale pentru a-l găsi pe Dumnezeu. Şi, prin aceasta, înţelesul vieţii.

Activele leadershipului

Chiar dacă diferitele forme de măsurare a activelor leadershipului nu posedă decât o oarecare valoare intrinsecă – cazul provocării de a explora cele mai speciale, mai îndepărtate sau mai ascunse regiuni ale ştiinţei, nedelimitate precis, dar din care se poate extrage minereul cel mai preţios, constând în puterea de înţelegere profundă – ele totuşi au menirea de a lega un spaţiu cunoscut de unul necunoscut.

Aceste active, care au ca principal obiectiv poziţionarea eficientă a conţinutului propriei tale lumi de gândire pe un palier de incontestabilă valoare. Ele sunt date de conceptele, procesele, legităţile, teoriile susţinute şi promovate, reunite sub forma unui raţionament profund şi subtil care poate nega sau respinge orice principiu fundamental, acceptat de toată lumea drept complet definitiv. Dar ca să producă rezultate de excepţie, aceste active trebuiesc “deschise”, aşa încât să consume cât mai multe resurse de cunoaştere, care, la rândul lor, să poată fi direcţionate spre o mai eficientă gestionare a ascensiunii spre excelenţă.

Necunoaşterea în profunzime a leadershipului, datorată utilizării ineficiente a resurselor puse la dispoziţie de ştiinţă, pe fondul suspiciunilor de incompatibilitate între ceea ce ştii, ceea ce nu ştii şi ceea ce presupui, scade pe un al doilea plan utilitatea a ceea ce faci şi transmiţi. Una din cerinţele minimale pentru promovarea leadershipului este să echilibrezi şi să armonizezi toate exigenţele de aplicare a percepţiilor şi înţelegerilor de la nivelul ştiinţei cultivate, într-un mod integrat şi coerent. 

Leadership: Poţi să clădeşti un lanţ de munţi în încercarea de plămădire a Omului Nou?

Estomparea tendinţei de a experimenta tot ceea ce ţine de buna gospodărie a resurselor de cunoaştere va crea o anumită distanţă între tine şi ştiinţă. Nu vei fi niciodată în măsură să-ţi atingi potențialul maxim de succes profesional dacă tratezi cu prea puţină atenţie ancorele care susţin alternativele de remodelare a ştiinţei.

Dacă vrei să obţii un avantaj practic în lupta cu ştiinţa, zugrăveşte-ţi punctele de vedere şi perspectivele pe temeiul puterii de înţelegere a unui real, produs al gândirii creatoare, care să aibă reprezentare pe harta evoluţiei tale.

A clădi un lanţ de munţi, bogaţi în minereuri, în încercarea de plămădire a Omului Nou, constituie de fapt o încercare a ta de a-ţi manifesta libertatea nelimitată în gândire, pentru a nu deveni prizonierul unei orientări neclare sau defavorabile. Căutarea a ceea ce doreşti să acumulezi, să îţi însuşeşti ori să gestionezi din punct de vedere al ştiinţei, prin intersectarea noţiunilor abstracte şi integrarea lor într-un cadru mai larg, se poate dovedi a fi o treabă dificilă, dar este o măsură favorabilă dezvoltării.

Ştiinţa absolutului constituie forma esenţială a unui parcurs ascendent spre piscurile cele mai înalte ale performanţei. Înseamnă a găsi “apa vie”, acel elixir al tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, care te antrenează şi te menţine într-un continuu proces de ajustare a cunoaşterii, spre asigurarea unui progres care dă valoare semnificativă persoanei tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us