ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Stiloul vorbitor şi pensula înaripată

On Octombrie 21, 2020, in Leadership FX-Intensive, by Neculai Fantanaru

Propune-ţi să faci o incursiune în imaginarul unei lumi de dincolo de tine, prin sugestia pe care o propune destinul personajului pe care ţi-l creezi: de a te plasa în afara ta în diferite moduri, sau de a fi prezent peste tot în același timp.

Ţin în mână un stilou a cărui cerneală pare că nu se mai consumă, ci doar îşi încălzeşte substanţa plină de expresie, asemănătoare prin ponderea ei estetică cu varietatea culorilor pe care pensula unui artist le aplică pe suprafaţa pânzei. Dacă corelaţia dintre formă şi substanţă, dintre expresie şi conţinut este examinată prin prisma caracterului arbitrar al identificării stiloului cu o pensulă, oricât de importantă ar fi tema de care se preocupă artistul, probabil că spiritul lumii iluminate și existența specifică alchimiei se poate materializa în orice formă dorită.

Să fiu clar înţeles. Cel care va şti cum să facă dintr-un stilou vorbitor o pensulă înaripată, reducându-le pe amândouă la o singură dogmă: "Joacă-te ! ", va putea să treacă mai repede de la virtute la colaborarea cu Dumnezeu, şi de la creaţie la eternitate. Ori, experienţele repetate în actul de a scrie cu o inspiraţie aproape divină, dincolo de mulţimea sugestiilor şi provocărilor picturii care m-au condus în lumea culorilor, mă fac să cred în continuare că fac parte dintr-un roman a cărui autor este chiar artistul ce adaugă în tablourile sale planurile unei viziuni ale vieţilor pământeşti succesive.

În acest aspect al expresiilor de cunoaştere, de mare sinteză şi semnificaţie, constă măiestria artistului, ca şi virtutea alchimistului: ei experimentează o insuflare divină de artă în vârful unei coloane a infinitului şi numai ei pot înţelege Dumnezeirea prin îmbinarea puterii de creaţie a omului cu farmecul naturii din jur. Să ţinem seama că nu există creaţie fără creator şi că, dacă ea are vreo valoare pentru mine, este fiindcă în sufletul meu s-a petrecut ceva ce a imprimat această valoare capodoperei pe care o reprezint.

Leadership: Eşti destul de permisiv în a-ţi împărtăşi cunoştinţele despre creaţie, încât să recunoşti că în raporturile tale cu Omul Nou pe care îl construieşti se impune o simultaneitate a oricărui prezent înscris în alt univers?

Aşa e când eşti artist, trebuie să fii şi pictor şi scriitor, dăruindu-ţi bucuria de a găsi o corespondenţă alchimică printre culorile metamorfice ale frunzelor de toamnă. Dar trebuie să fii şi martor, personaj şi povestitor. Iar dacă stiloul meu o ia înaintea pensulei, prin aceasta înţelegând că ale mele cuvinte au o pondere mai mare decât culorile asupra impresiei finale a cititorului, atunci trebuie să devin cititor al unui scriitor de calitate, aşa cum este Andersen care povestea despre un palat de cristal în a cărui cămăruţă secretă se afla cea mai bogată carte a pământului: Cartea Adevărului.

Înţeleptul din acest palat se pricepea, pe deasupra, să strângă lumina stelelor şi razele soarelui, strălucirea forţelor tainice şi flacăra spiritului. Cu ajutorul acestor lumini amplificate, îndreptate asupra filelor cărţii, izbutea să citească tot mai multe din cele scrise în carte, dar la acel capitol care purta titlul "Viaţa după moarte", nu mai putea desluşi niciun punctuleţ. Această constatare îl neliniştea: să nu fie el în stare să găsească pe lumea asta o lumină care să înlesnească ochiului să citească ce scria acolo, în Cartea Adevărului?

Surprindem aici o incursiune într-un univers al devenirii pure, prin sugestia pe care o propune destinul personajului care se reprezintă în câmpul întâlnirii fericite dintre un contact vizual şi postura de implicare într-un destin al convergenței spre “Cele Sfinte”, cauzat de un tonus crescut al convergentei spre dezvoltarea raţionamentului. Tot aici, mai trebuie luată în calcul simbioza mesajului expresiv cu forma unei noi ontologii a identității în care sinele cititorului se identifică cu sufletul scriitorului.

De exemplu, dacă stiloul îşi purifică menirea prin dezvoltarea unui scris cursiv, îngrijit şi ordonat, iar pensula îşi purifică calitatea de întindere a culorilor (vii şi delicate) prin accentuarea contrastului cu diverse decoruri, amândouă fiind reduse la forme cât mai simple de utilizare, atunci "Prima Materie" a dinamicii universale va fi manifestarea sufletului viu ieşit din mâinile Creatorului.

La prima vedere, stiloul poate să imprime puteri extraordinare imaginii pe care pensula o colorează sub acţiunea luminii. Iar două pensule, cu diferite dimensiuni, sporesc efectul decorativ al unei imagini de poveste, pe lângă cromatică, formă şi expresivitatea mesajului liric, dar totodată ele două îşi pot avea punctul de intersecţie într-un stilou care asigură un scris cursiv, fără întreruperi de cerneală.

Leadership: Poţi să faci o incursiune în imaginea unei opere improvizată dintr-o călătorie a spiritului expansiv care rescrie destinul unei structuri epice, încât să te poziţionezi în cu totul altă postură?

Stiloul şi pensula. Înţelegând natura, virtutea şi puterea acestora de a se autodetermina, fără să pierd din conexiunea lor acel "IN-VITRO" polivalent, am ajuns să cunosc amănunţit modul de funcţionare a lucrărilor naturale şi modul de percepţie a lucrurilor celeste, dar mai ales modul de semnificare corespunzător lucrurilor create şi recreate. Iar dacă scriu despre necunoscutele simbolice ale Creaţiei Divine, lucruri fine peste care trecem repede cu vederea, o fac în acelaşi mod în care artistul se integrează, cu sufletul şi simţirea divină, în subiectul principal al picturii sale: mişcarea accelerată a unei dorinţe continue de a fi mai aproape de opera alchimiştilor.

Nu m-am imaginat niciodată în postura de producător de forme, exprimări şi limbaje simbolice, până ce n-am dat imaginii mele, ondulată de amplasarea ei spaţială într-o mobilitate stilistică, semnificaţia de “pământ, din pământ” sau de “înviere în alt trup”.

Adevărul este nimeni nu ştie cât de greu este să fii o pensulă care pictează în cuvinte mângâietoare, despre simţăminte, stări şi emoţii, viaţa unui artist de mare talent care ştie să dea sens unei lumi de dincolo de marginile realităţii, de dincolo de aparenţe.

În acest caz, greutatea construcţiei artistice nu înclină, ca într-o balanţă, mai mult asupra pensulei care îşi încetineşte sau grăbeşte ritmul de potrivire a culorilor pe paletă sau pe pânză, ci asupra stiloului care trebuie să pună cuvintele într-o anumită ordine, încercând să le construiască într-o istorioară improvizată, aşa încât ochii celor care citesc aceste rânduri să surprindă numai ceea ce mintea lor este pregătită să înţeleagă.

Tot timpul voi încerca să interpretez unele din experienţele şi concluziile mele din punctul de vedere al unui alchimist care amestecă continuu în creuzetele sale din laborator, ştiinţa cu ocultismul, arta beletristicii cu arta plastică. Şi asta pentru că un artist de talia mea, care în mişcarea pensulei face posibilă expresia unei vieţi oglindită în alte vieţi, îşi cere neînduplecat să îndeplinească cu mare ascultare menirea stiloului: de a cauza o modificare acceptabilă a compoziţiei sufleteşti cu care sunt alcătuite operele divine, acele opere renăscătoare de comori fermecate aflate sub protecţia nepământeanului.

Atributul nelipsit al unei arte abstracte este interfaţa unei versiuni a creaţiei plăsmuită din imaginea a două realităţi: o realitate care se extinde considerabil spre spiritul unei lumi purtate doar în suflet, şi o realitate care se schimbă prin incursiunea în destinul unor vieţi anterioare.

Stiloul vorbitor şi pensula înaripată sunt instrumentele de bază ale unui alchimist care ştie să prefacă “Depărtatul” în “Apropiat”, aşa încât să nu existe graniţe între întâmplător şi cauzal, între ceea ce se spune şi ceea ce este adevărat. Or, un alchimist este la origine un artist, greu de înţeles, dar şi un visător aspirând la perfecţiune, capabil să perceapă realitatea şi elementele ei în mod cu totul creativ.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate