ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Străfulgerarea unei minți înclinate spre nemărginit

On Ianuarie 14, 2015, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Repartizează-ţi cunoaşterea sub formă de putere, stabilind o nouă direcţie de abordare a omului şi a lumii în relaţie cu ştiinţa.

Înaintam către o ţintă invizibilă, încadrată în tipicul relaţiei de determinism între încălcarea regulilor admise de conştiinţă şi excesul de raţiune care îmi încredinţa propriile ei forţe. Fără să fiu prea sigur de ceea ce puteam să descopăr. Oricât de straniu ar suna, consecinţele intrării mele într-un loop de tip ciclu din care nu mai puteam să ies, mă individualizau ca o axiomă matematică rigidă. Raţiunea îmi servea mai mult la măsurarea inducţiilor de transă, acea stare de conştientizare pasivă îndreptată spre interior, asociată cu o implicare puternică în evenimente imaginate.

Filozoful german Friedrich Wilhelm Schelling, care promitea o nouă direcţie de abordare a omului şi a lumii în relaţie cu ştiinţa în plină dezvoltare, spunea: „Omul prometeic nu recunoaşte concretul real aşa cum a fost zidit el de Dumnezeu, ci caută să dea formă realităţii după chipul şi asemănarea sa, ca să trăiască astfel ca un suveran şi obstinat într-o lume de ideal şi vis, adică într-o lume artificială.”

Ştiam prea bine că pe conturul elementelor care trasează această lume artificială era determinat un anumit sens de parcurs. Transpunându-mă mental în spaţiul unei idealităţi râvnite, care se explica exclusiv subiectiv, până în întunecimile nemăsurate ale timpului, urmăream preponderent să prind acea linie a întrebărilor fără răspuns care puteau conferi credibilitate acestei lumi aparte.

Ca şi când aş fi permis spiritului meu curios să exploreze totul în exterior, spre sferele superioare ale unui multiunivers modelat printr-o undă universală de tip expansiune-contracţie, cu acea ingeniozitate a Creatorului Suprem care reuşeşte să dea viaţă relaţiilor dintre elemente. Să produc cu puterea minţii străfulgerarea unei iluminări petrecute în îndelungata experienţă a rătăcirii asumate într-un spaţiu golit de orice altă prezenţă perceptibilă. Asta da provocare.

Fără să-mi dai seama, eu însumi devenisem extensia unei minţi tulburate care plăsmuia noi ficţiuni la adăpostul spaţiului oniric. Un plan de existenţă paralelă, a cărui dimensiune metafizică era însă decisivă pentru stabilirea teoriilor ştiinţifice.

Leadership: Poţi să asiguri condiţiile de eliminare a restricţiilor referenţiale, printr-o extindere a modului de a face ştiinţă?

Dacă vrei să îţi înalţi ştiinţa la un nivel superior şi să percepi realitatea care se ascunde în spatele lumii zi de zi, sau cea aflată dincolo de experienţă, atunci repartizează-ţi cunoaşterea sub formă de putere. Puterea de a crea noi revelaţii, puterea de a scoate la suprafaţă adevăruri la care nu ajungi pe calea directă a raţiunii practice pure, ci prin explorarea unei lumi artificiale, a unei realităţi de dincolo de vizibil, dincolo de limitările şi condiţionările impuse de propria ta minte asupra experienţei.

Va veni o vreme când necunoscutul va deveni cunoscut, iar cunoscutul va deveni atât de banal încât nici nu va trezi interesul. Tu trebuie să fii omul viitorului capabil să reglementeze puţinele excepţii de la această regulă, reconsiderând un anumit sens de parcurs.

Leadershipul care se caracterizează prin reprezentarea veridică a realităţii, în virtutea unui algoritm de reacţie la întâmplările şi descoperirile vieţii, nu va intra în ecuaţia a cărei necunoscută este determinată de înţelegere, interpretare şi aplicare. Ci se va sprijini în primul rând pe reconfigurare, redefinire şi adaptare.

Empiriştii secolului XX susţineau că o cunoaştere prin raţiunea pură a existenţei este iluzorie. Pe măsură ce un domeniu se maturizează, oamenii încetează să se mai intereseze de el şi migrează spre alte domenii.

Nu poţi aduce o schimbare radicală în felul meu de a gândi, în felul de a percepe lumea, în a-ţi înţelege rolul în dinamica progresului, decât dacă reuşeşti să confirmi adevăruri la care alţii nu se gândesc şi să configurezi acele realităţi pe nimeni nu le bănuieşte. Asta înseamnă să câştigi teren, să îţi impui autoritatea la nivel de regizor şi scenarist.

Restricţiile referenţiale, în baza excesului de raţiune care conduce la impresionante descoperiri, constituie un minim necesar pentru atingerea superiorităţii. Ele reprezintă acele acţiuni sau activităţi în care ai prefera să nu te angajezi, dar care au o importanţă mare. Au menirea să readucă sistemul de inter-relaţii dintre realitate şi ficţiune într-o stare de echilibru.

Tot ceea ce îţi imaginezi trebuie creat. Si din tot ceea ce creezi trebuie să descoperi noi valenţe ale imaginaţiei. Acest proces este o extindere mai complexă a modului de a face ştiinţă, o fază de dezvoltare a unei noi interfeţe de leadership accesibilă numai minților înclinate spre nemărginit.

A asigura condiţiile de eliminare a restricţiilor înseamnă să te îndepărtezi de ceea ce se potriveşte unui raţionament strict logic. Şi, mai degrabă, să urmăreşti trendul de repoziţionare a modului de a vedea lucrurile – să încerci să prinzi acea linie a întrebărilor fără răspuns care pot conferi credibilitate unei lumi aparte.

Străfulgerarea unei minți înclinate spre nemărginit evidenţiază acea schimbare radicală în felul de a gândi şi de a percepe lumea, în contextul dinamicii progresului, care poate să-ţi aducă acel plus de valoare de care ai nevoie pentru a atinge stadiul de regizor şi scenarist în acest veac al mixturilor de realităţi.

Ori de câte ori intenţionezi să te raportezi la schimbare, ori de câte ori încerci să te transpui mental în spaţiul unei idealităţi râvnite, aminteşte-ţi ce spunea scriitoarea Mădălina Virginia Antonescu: „În acest veac al fragmentelor de viaţă şi de aparenţă, realitatea se îmbină cu non-realitatea, până la confuzie, iar oamenii îşi creează propriile lor spaţii virtuale, unde domnesc după regulile lor proprii.”

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us