ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Străfulgerarea unei minți înclinate spre nemărginit

On Ianuarie 14, 2015, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Repartizează-ţi cunoaşterea sub formă de putere, stabilind o nouă direcţie de abordare a omului şi a lumii în relaţie cu ştiinţa.

Înaintam către o ţintă invizibilă, încadrată în tipicul relaţiei de determinism între încălcarea regulilor admise de conştiinţă şi excesul de raţiune care îmi încredinţa propriile ei forţe. Fără să fiu prea sigur de ceea ce puteam să descopăr. Oricât de straniu ar suna, consecinţele intrării mele într-un loop de tip ciclu din care nu mai puteam să ies, mă individualizau ca o axiomă matematică rigidă. Raţiunea îmi servea mai mult la măsurarea inducţiilor de transă, acea stare de conştientizare pasivă îndreptată spre interior, asociată cu o implicare puternică în evenimente imaginate.

Filozoful german Friedrich Wilhelm Schelling, care promitea o nouă direcţie de abordare a omului şi a lumii în relaţie cu ştiinţa în plină dezvoltare, spunea: „Omul prometeic nu recunoaşte concretul real aşa cum a fost zidit el de Dumnezeu, ci caută să dea formă realităţii după chipul şi asemănarea sa, ca să trăiască astfel ca un suveran şi obstinat într-o lume de ideal şi vis, adică într-o lume artificială.”

Nu-i de mirare că mi-am stimulat noi curiozităţi înainte de a înţelege mai multe în privinţa ştiinţei care se ocupă cu studiul viselor şi a realităţii, percepută ca o experienţă simultană şi amintind de "Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor", când tânăra de 19 ani ajunge într-o altă lume iar acolo porneşte într-o călătorie extraordinară pentru a-şi clarifica viitorul.

Singura formă de putere care îmi caracteriza demersul de aflare a unei noi raţiuni de existenţă era viziunea de a crea o versiune nouă a secolului 21 prin rememorarea unei lumi care transcende creaţia concretă a realităţii.

O ţintă invizibilă este asemănătoare pătrunderii într-un vis care nu se realizează, dar care continuă să te intrige prin balansul incredibil dintre fabulaţia radioasă şi adevărul cutremurător care l-ar putea ascunde.

Nemărginitul cuprins de mărginit care îmi putea furniza o idee despre ce aş fi putut să înţeleg şi nu am înţeles despre această lume, era definit de curiozitatea cu care voiam să ghicesc felul cum se va sfârşi motivul lui Alice de a intra și de a inspecta Țara Minunilor, şi bucuria ei de a privi în ea însăşi cu o profunzime cum nu s-a mai văzut.

Ştiam prea bine că pe conturul elementelor care trasează această lume artificială era determinat un anumit sens de parcurs. Transpunându-mă mental în spaţiul unei idealităţi râvnite, care se explica exclusiv subiectiv, până în întunecimile nemăsurate ale timpului, urmăream preponderent să prind acea linie a întrebărilor fără răspuns care puteau conferi credibilitate acestei lumi aparte.

Ca şi când aş fi permis spiritului meu curios să exploreze totul în exterior, spre sferele superioare ale unui multiunivers modelat printr-o undă universală de tip expansiune-contracţie, cu acea ingeniozitate a Creatorului Suprem care reuşeşte să dea viaţă relaţiilor dintre elemente. Să produc cu puterea minţii străfulgerarea unei iluminări petrecute în îndelungata experienţă a rătăcirii asumate într-un spaţiu golit de orice altă prezenţă perceptibilă. Asta da provocare.

Fără să-mi dai seama, eu însumi devenisem extensia unei minţi tulburate care plăsmuia noi ficţiuni la adăpostul spaţiului oniric. Un plan de existenţă paralelă, a cărui dimensiune metafizică era însă decisivă pentru stabilirea teoriilor ştiinţifice.

Leadership: Poţi să asiguri condiţiile de eliminare a restricţiilor referenţiale ale lumii printr-o extindere a modului de a face ştiinţă, luând în calcul revelaţia unei noi identităţi: cine sunt cu adevărat?

Dacă vrei să îţi înalţi ştiinţa la un nivel superior şi să percepi realitatea care se ascunde în spatele lumii zi de zi, sau cea aflată dincolo de experienţa directă, atunci repartizează-ţi cunoaşterea sub formă de putere. Puterea de a crea noi revelaţii, puterea de a scoate la suprafaţă adevăruri la care nu ajungi pe calea directă a raţiunii practice pure, ci prin explorarea unei lumi artificiale, a unei realităţi de dincolo de vizibil, dincolo de limitările şi condiţionările impuse de propria ta minte asupra experienţei.

Va veni o vreme când necunoscutul va deveni cunoscut, iar cunoscutul va deveni atât de banal încât nici nu va trezi interesul. Tu trebuie să fii omul viitorului capabil să reglementeze puţinele excepţii de la această regulă, reconsiderând un anumit sens de parcurs. A face ştiinţă înseamnă să faci anumite constatări, înseamnă să ai o viziune mai largă, înseamnă să produci o descoperire, să realizezi o creaţie, şi să duci toate acestea la nivel de "capacitate de a vedea lumea aşa cum o vede Dumnezeu", printr-o multitudine de lumi care mai de care atrăgătoare şi misterioase.

Restricţiile referenţiale ale lumii sunt date de interpretările pe care le dai realităţii, de exemplu faptul că tot ceea ce te atrage la un moment dat sfârşeşte prin a te dezgusta subit, sau faptul că tot ceea ce îţi înfrumuseţează viaţa poate să te dezorienteze de la înţelegerea ei, sau faptul că orice descoperire te introduce în teritoriul necunoscutului.

Leadershipul se caracterizează prin reprezentarea veridică a realităţii, în virtutea unui algoritm de reacţie la întâmplările şi descoperirile vieţii, fiind determinat de înţelegere, de interpretare şi aplicare a unei judecăţi, a unei teorii care se bazează pe anticipaţie şi previziune. Ci se va sprijini în primul rând pe reconfigurare, redefinire şi adaptare a lumii la alte realităţi.

Revelaţia unei noi identităţi: "cine sunt cu adevărat?" se produce atunci când descoperirea pe care o faci în legătură cu lumea se înfăţişează potrivit manierei tale de a controla şi a interveni asupra realităţii pe care nu-ţi vine s-o părăseşti niciodată.

Este vorba de realitatea unei existenţe necondiţionată de clişeele scorţoase şi prăfuite care îţi determină artificial viaţa.

Străfulgerarea unei minți înclinate spre nemărginit evidenţiază acea schimbare radicală în felul de a gândi şi de a percepe lumea, în contextul dinamicii progresului, care poate să-ţi aducă acel plus de valoare de care ai nevoie pentru a atinge stadiul de regizor şi scenarist în acest veac al mixturilor de realităţi.

Ori de câte ori intenţionezi să te raportezi la schimbare, ori de câte ori încerci să te transpui mental în spaţiul unei idealităţi râvnite, aminteşte-ţi ce spunea scriitoarea Mădălina Virginia Antonescu: „În acest veac al fragmentelor de viaţă şi de aparenţă, realitatea se îmbină cu non-realitatea, până la confuzie, iar oamenii îşi creează propriile lor spaţii virtuale, unde domnesc după regulile lor proprii.”

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate