ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Strălucirea nestematei

On Octombrie 12, 2010, in Leadership Magic, by Neculai Fantanaru

Luptă ca să străluceşti – dar fără a cădea în capcana puterii astfel obţinute.

Regele Persiei, Sharaman, avea planuri ambiţioase şi totodată convingerea că Dastan, fiul său adoptiv, era omul cel mai indicat să le ducă la îndeplinire. Dastan, supranumit "Leul din Persia", reuşise printr-un adevărat tur de forţă să pătrundă în oraşul sfânt Alamut şi să deschidă porţile armatei regale ca aceasta să-l ocupe fără prea multe pierderi omeneşti.

În timp ce sărbătoreau victoria, regele Sharaman, care era întruparea celor mai preţuite virtuţi ale timpului acela: gândire clară şi ordonată, inteligenţă, generozitate, viziune, iscusinţă, înţelepciune şi mai presus de toate hotărâre, l-a felicitat pe Dastan pentru izbânda sa. Şi i-a dat o ultimă lecţie:

- Un om bun ar fi făcut ca tine Dastan, ar fi acţionat cu îndrăzneală şi curaj pentru izbândă şi cruţarea de vieţi. Însă un om mare ar fi oprit atacul de la bun început. Un om mare ar fi oprit ceea ce ştia că e greşit... indiferent a cui ar fi fost porunca. Tu puteai fi mai mult decât bun Dastan, puteai să fii mare...

Leadership: Modul de acţiune pe care eşti capabil să-l exerciţi într-un plan mai restrâns decât planul de ansamblu, trebuie privit sub raportul unor reglări de poziţie ca urmare a unei intervenţii de tip "take a second-look" ?

Fireşti consideraţii de la un spirit atât de pătrunzător. Ceea ce-l preocupa în primul rând pe regele Sharaman din filmul "Prince of Persia - The sands of time" nu era să-i insufle fiului său credinţă şi speranţă, ci să-l determine să se gândească mereu la evenimente şi la consecinţele lor.

Dastan era neîntrecut în curaj şi vitejie, ingenios şi inventiv, energic şi ambiţios, dar acestea nu-l salvau de la impresia proastă pe care a produs-o aliaţilor Persiei şi oamenilor din Alamut. Căci pentru toţi locuitorii Alamutului, el era văzut ca un uzurpator. Iar aşa cum Heliodor (din Vechiul Testament) intrând să jefuiască templul din Ierusalim a fost alungat de înger, tot astfel Dastan risca să fie alungat din Alamut şi poate chiar umilit în cele din urmă.

Pe o inscripţie dintr-un templu chinezesc stă scris: "O nestemată nu luceşte până n-o şlefuieşti." Un diamant, chiar dacă este acoperit de unul sau mai multe straturi de piatră, tot o nestemată rămâne. Însă acesta trebuie şlefuit pentru a da la o parte straturile respective şi pentru a scoate la iveală diamantul.

Sfatul regelui a servit numai pentru "şlefuirea" lui Dastan. Ceea ce a încercat de fapt să-i spună regele e că nu este deloc uşor să acţionezi împotriva simţului datoriei şi a celui dictat de propria inimă. L-a învăţat ce înseamnă tăria spiritului uman.

Leadership: Judecăţile tale se lovesc de limitări importante în ceea ce priveşte semnificaţia operei pe care eşti chemat s-o înfăptuieşti?

Pentru a fi un conducător desăvârşit nu-i de-ajuns să fii bun, trebuie să fii mare. Trebuie să faci loc unor idealuri mai înalte, unor formule cu semnificaţii general umane, nu doar să-ţi faci datoria. Trebuie să ştii cum să acţionezi pentru a-ţi transforma viziunea în realitate, evitând faptele care împiedică această transformare şi care îţi pot influenţa valoarea ta ca lider.

Concentrează-te asupra obiectivului principal în timp ce te gândeşti şi la toate celelalte, pentru ca gloria ta să cunoască o strălucire intensă. Ca un adevărat judecător, fii întotdeauna drept în hotărârile tale, dar şi omenos în acelaşi timp. Foloseşte-ţi toată priceperea pentru a nu eşua. Caci o hotărâre luată în pripă, bazată pe emoţii, îţi poate diminua influenţa şi îţi poate ştirbi autoritatea.

Limitarea cea mai cea mai grea pe care ţi-o impune urmarea directă a evenimentelor este obţinerea unei arii largi de autoritate care nu se manifestă în trăirea ta: "Eu sunt doar atât, nu mai mult !"

Iar semnificaţia operei pe care eşti chemat s-o înfăptuieşti, înţeleasă doar de către cei înţelepţi, este să păstrezi o anumită nobleţe, de necontestat, fără să speri că eşti singurul din lume care cunoaşte arta de a deschide o cale nouă spre viitor.

Leadership: Îndrăzneşti să-ţi descătuşezi latura sensibilă, dând frâu liber propriei tale vulnerabilităţi?

Reţeta pentru un leadership ineficient este să faci deseori lucrurile greşit. Cucerit de idealuri înalte şi mânat de efemere iluzii ale ambiţiei sale, liderul îşi poate descătuşa latura sensibilă dând frâu liber propriei sale vulnerabilităţi. Un lider desăvârşit rămâne, însă, foarte ataşat realităţii, plecând de la observarea ei riguroasă şi pătrunzătoare. El pătrunde cu mintea evenimentele, apoi le filtrează prin suflet înainte de a lua hotărâri majore.

Mulţi oameni îşi imaginează că sunt lideri şi experţi, că deţin toate răspunsurile referitoare la modul în care trebuie să acţioneze. Dar celor mai mulţi le lipseşte "nestemata" care să le pună în valoare potenţialul. Ei sunt acoperiţi de imperfecţiuni care le rodează talentul şi-i împiedică să fie eficienţi în activităţile pe care le desfăşoară, respectiv în înţelegerea a ceea ce influenţează succesul lor pe termen lung.

Aici s-ar nimeri sfatul pe care mi l-a dat demult mama mea: "Luptă ca să străluceşti – dar fără a cădea în capcana puterii astfel obţinute".

Leadershipul cuprinde totalitatea lucrurilor mari pe care le înfăptuiești în numele unui ideal sfânt, din care trebuie să scazi mândria de a le deţine !

Concluzie: Aşa după cum valoarea unei nestemate creşte prin şlefuirea care-i sporeşte frumuseţea, tot aşa şi oamenii, dar mai ales liderii, trebuie să se "şlefuiască" pe parcursul vieţii pentru a-şi înlătura imperfecţiunile şi pentru a-şi domoli orgoliile.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us