ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Strălucirea unei senzaţii de redeşteptare

On Decembrie 17, 2016, in Leadership Z3-Extended, by Neculai Fantanaru

Formează-te ca o consecinţă a observării dusă dincolo de constatările evidente, astfel încât să ajungi la conştiinţa unei noi dimensiuni.

Treceam cu mare uşurinţă de la o etapă la alta, când totul îşi pierdea sensul, forma unor enigme care nu mai trezeau suspiciunea, spunându-mi de atâtea ori, într-o continuă căutare a fiecărui strop de schimbare, că mă asteptau alte întrebări, alte răspunsuri, la următoarea mea trecere printr-un bloc de „analiză” bazat pe transformarea unor cauze ascunse.

Cine a gustat o dată fremătătoarea plăcere a unor deplasări virtuale într-un spaţiu al abundenţei de culori, forme şi subiecte tari, cine a gustat beţia picantă, înspumată a unei asemenea evadări nechibzuite din real, acela arde de dorinţa de a o resimţi mereu şi mereu, acţionând cu deplinătate asupra unui sistem de redefinire personală.

Parafrazând un mare scriitor, un asemenea om se aruncă iar şi iar în valurile sulfuroase, înflăcărate, ale chinurilor devorante, numai ca să retrăiască acest "fermecător simţământ al propriei importanţe", această beţie aurie care înlocuieşte şi întrece de mii de ori toate stimulentele vulgare, ale alcoolului şi nicotinei.

De fapt, era un proces de reformare personală prin exercitarea unor forţe de interacţiune cu un fel de stare de deplinătate, senzaţia de nesfârşire a imaginarului, de-a lungul mai multor coridoare, cu caracter de îndumnezeire în raport cu accesoriile unui timp care nu primeşte pomană. De aici se iniţia schiţarea tot mai amplă a profilului unui sublim personaj, unui portret plin de autenticitate care putea să facă cinste dimensiunii ideale a unei noi conştiinţe.

Senzaţia că totul era foarte adevărat şi revelator, ca într-un soi de realitate provenită dintr-o forţă neîmblânzită, senzaţia de a fi ceva, de a fi făcut ceva important care atrage toată această lumină a raţionalităţii ineluctabile într-un loc presupus infailibil, când între ultimul grad al desăvârşirii şi primul grad al îndoielii este imposibil să se efectueze un calcul direct, părea să-mi dezvăluie ceva. Ceva cu conotaţii simbolice, livreşti, magice.

Totuşi, aş vrea să nu mă ia iar pe nepregătite o astfel de senzaţie, căci atunci când încerci să fii mai mult decât eşti, încet încet te îndepărtezi chiar şi de malul revelaţiei şi ajungi să te scufunzi în altcineva decât cine eşti.

Leadership: Poți să te angajezi într-un proces de reformare personală prin exercitarea unor forţe de interacţiune cu un fel de stare perfectă, din care să răsară o nouă conștiință?

În celebrul roman "Magicianul", scriitorul John Fowles compară această senzaţie pe care o trăiam şi eu, cu o stea aflată nu mai aproape, dar într-o stare de izolare, ca atunci când este privită prin telescop:

"Steaua nu făcea parte dintr-o constelaţie, plutea singură în spaţiul negru-albăstrui, într-un vid. Mi-amintesc cum am văzut steaua pe un glob de lumină albă, care produce şi absoarbe spaţiul în care se află, eu aflându-mă la celălalt capăt, suspendat într-un spaţiu de întuneric. Eu priveam steaua, steaua mă privea pe mine. Ne aflam în poziţie egală, în echilibru, două dimensiuni egale, dacă se poate vorbi de conştiinţa unei anume dimensiuni. A durat parcă mult, nu ştiu cât. Două corpuri suspendate în acelaşi fel, opuse în acelaşi fel, lipsite de semnificaţie şi de efect. Senzaţia de frumos, de moral, de divin, de geometrie erau înlocuite de senzaţia de situaţie aşa cum o percepe orice animal."

Cel ce cunoaște și simte natura și farmecul revelaţiilor, care uneori are urmări la nivel simbolic toată viaţa, se lasă deseori plimbat încoace și în colo în călătoriile succesivelor sale frământări existenţiale, părăsind aleile formelor de trăire obișnuite. El caută în permanenţă un răspuns la chinuitoarele sale întrebări existenţiale prin extinderea unui mod de a se identifica cu o imagine ideală, o imagine pe care ar vrea s-o realizeze sau care pretinde a fi speranţa, înţelepciunea şi înţelegerea dincolo de evident şi fizic.

Înainte de a defini leadershipul, exclusiv dependent de elementele de percepţie obiectivă asupra realităţii pe care o compui şi o reprezinţi, este nevoie de o încercare de definire a concepției unei imagini despre care ai putea zice: uite, pe-asta aş putea s-o văd doar cufundându-mă într-o anumită stare, într-un alt rol, într-un loc în care să mă regăsesc şi care să mă ajute să îmi depăşesc neîmplinirile.

Omul care experimentează posibilitatea de a observa totul din perspectiva explorării unei imagini dintr-un alt unghi, aplicată unei constante simbolice, va pleda întotdeauna pentru existența unei alte dimensiuni, spirituală, mai plină de sens, dincolo de cea a lumii percepute în mod obișnuit.

Iar omul care-şi duce gândirea la un nivel mai înalt este cel ce se formează și se impune ca o consecinţă a observării dusă dincolo de constatările evidente, reuşind astfel să ajungă la conştiinţa unei noi dimensiuni. O dimensiune a ceea ce eşti care rezultă din conţinutul unui act de trăire.

Iar un asemenea act de trăire evoluează în funcție de ceea ce percepi prin comparație cu ceva care există prin lucrurile pe care le urmăreşti, prin aspectele care îți hrănesc inspirația.

Strălucirea unei senzaţii de redeşteptare evidenţiază acea nemărginire de simţiri, proprie omului care vrea să-şi continue cunoaşterea dincolo de ceea constituie, la un moment dat, aparenţă. Astfel se iniţiază schiţarea tot mai amplă a profilului unui sublim personaj, unui portret plin de autenticitate care poate să facă cinste dimensiunii ideale a unei noi conştiinţe.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us