ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Sufletul unei comori pierdute

On Aprilie 04, 2013, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Sporeşte valoarea existenţei tale, luptând contra acelui factor care te înţepeneşte în submediocritate.

Singurătatea este acum singura piatră de încercare pentru Laura Quinn, singura formă de a se lepăda de tot ceea ce o leagă de lume, singurul ei aliat împotriva acelui cancer care o rodea încet, zi de zi, mâncându-i toată viaţa, înţepenind-o în submediocritate.

O clipă ea rămâne singură pe terasă, pierdută într-o sumbră cugetare. Fără a fi mişcaţi de frumuseţea şi blândeţea ei, îi vom examina subtil trăsăturile, ca şi cum ar fi fost ale vreunei fiinţe cu o infinită sensibilitate şi discreţie, dar abandonată ca un condamnat într-o lume întunecată, în care se poate muri de tristeţe şi disperare. Căci asta şi ajunsese.

Cu blândeţe, ochii ei scrutează întunericul nopţii. Nepăsare, dispreţ, nefericire. Rămăşiţe de rafinament amestecate cu cioburi de mândrie. După felul cum stă încordată, îngândurată, cu privirea obosită, cum totul în ea se desface şi se reface ca o legătură chimică, generând acea reacţie severă a propriei naturi care nu se poate produce în sens invers, - putem sesiza, desigur, acel amalgam de simţăminte sărmane şi sumbre care o stăpânesc în întregime, ca un germene puţin virulent afectând un bolnav care se apără bine şi este foarte greu de bătut.

Dar care este oare natura legăturilor care se stabileşte între elementele definitorii care o fac totuşi pe Laura să spere, să viseze la clipa când va uita complet totul, când va conta doar că este ea însăşi, atât? Să simtă lumina, să simtă viaţa, să simtă acea atingere însufleţitoare, dumnezeiască, care lipseşte din viaţa ei, vindecătoare de orice tristeţe, durere sau suferinţă.

Prizonier al propriilor gânduri

Există gânduri care nu se destăinuiesc în faţa nimănui, şi ale cărui mărturisiri sunt dureroase, atât de chinuitoare, mai ales pentru cel ce le adăposteşte. Culori, linii, spaţii, amestecuri de elemente cu semnificaţii aparte, forţe inegale, testate, folosite, apoi revizuite în mod repetat, formând un adeziv natural ce se întăreşte şi devine foarte rezistent.

Iar aceste tipuri de legături dispuse aleatoriu într-un sistem de sine care nu e dotat cu nicio sursă bună de lumină, creând o firavă esenţă spirituală, dobândesc nuanţe secundare. Transformând-o pe Laura Quinn într-un “Mo”, într-un roboţel lipsit de direcţie, ce se manifestă sub formă de tendinţă. Sârguincioasa tendinţă de a se închide în sine, de a-şi abandona valorile cele mai de preţ, şi tot ceea ce ea considera ca fiind rațiune.

Nu putem rămâne, de asemenea, nesimţitori nici faţă de Ego-ul şi atitudinea ei. Capul ridicat spre cer, în semn de respect atribuit Domnului, singurul ei aliat de nădejde, singurul care o înţelege. Suma de gânduri, asemenea unei rugi pe care nimeni nu trebuie să o audă, o duc dintr-o stare într-alta, deschizând încă o dată uşile inimii ei.

Toate aceste mici gesturi trădează cu uşurinţă o putere uriaşă: speranţa. Amintind de Eva de Chazelay din romanul lui Alexandre Dumas, care deşi suferindă şi neajutorată, în adâncul sufletului ei ascundea o comoară, o sumedenie de calităţi care aşteptau să fie scoase la iveală.

Până şi oamenii cei mai puţin clarvăzători ar fi putut citi pe chipul Laurei patimile pustiitoare, durerile sfâşietoare care au zvârlit-o în abisul insondabil al deznădejdii. Înţelege şi îndepărtează-te de această năpastă, fiinţă dragă ! Dar comanda simultană a frecvenţelor ei de acord, nu poate îndeplini relaţia de parteneriat, relaţia de unu-la-unu între lumea interioară şi cea exterioară.

Numai o izbucnire a sufletului, fulgerătoare, ar putea schimba starea ei de spirit. Numai un alt gând, mai puternic ca intensitate, mai bine optimizat, ar putea să-i redea seninătatea. Numai un singur component din sistemul care o defineşte ca om, mai poate reacţiona într-o unitate de timp: magia, ieşirea din zona critică, trecerea spre altceva, spre un nou început. Un pas care trebuie făcut cu încredere deplină în marea lume a vieţii. *

Leadership: Poţi să zdrobeşti angrenajul în care ai devenit doar o rotiţă?

Ai curajul să lupţi contra acelui factor care te înţepeneşte în submediocritate? Te simţi abandonat într-o lume întunecată? Eşti cuprins de simţăminte sărmane şi sumbre care te stăpânesc în întregime? Care este oare natura legăturilor care se stabilesc între elementele tale definitorii? Abandonezi valorile cele mai de preţ, tot ceea ce consideri ca fiind raţiune? Care este unicul component din sistemul care te defineşte ca om, ce poate reacţiona într-o unitate de timp?

Marele magnat american Warren Edward Buffett spunea: “Preţul este ceea ce plăteşti. Valoarea este ceea ce capeţi.” Aceste cuvinte cuprind o bogăţie de semnificaţii, însă şi un înţeles care acoperă toată esenţa existenţei noastre.

Trăind iluzia complexă a unei realităţi ce intră în şoc frecvent, acelei realităţi care te înconjoară şi te ţine prizonier într-o stare de incertitudine, zvârlindu-te în abisul insondabil al deznădejdii, - acesta este preţul pe care îl plăteşti cu vârf şi îndesat, consecinţa stabilirii unor legături cu alţi indivizi, de o altă speţă, care nu au avut conţinutul corespunzător propriilor tale aspiraţii.

În timp ce valoarea, care de multe ori are ca rezultat o totală neconcordanţă între preţul cerut şi cost, se reflectă în alte indicative, în nivelul de performanţe profesionale pe care le înregistrezi - în raport cu nivelul tău de implicare în viaţa personală. Această valoare atinge pragul zero dacă raportul nu este de continuitate, ci de ruptură.

Ca şi Laura Quinn, liderii cei mai bun pun pe primul loc esenţa existenţei lor. Dacă nu vrei să cazi în deznădejde şi să înţepeneşti în submediocritate, dacă nu vrei să te transformi într-un roboţel lipsit de direcţie, dacă nu vrei să cazi într-o extremă compromiţătoare şi lamentabilă, dacă nu vrei să fii chinuit de tendinţa de a te închide în tine, atunci străduieşte-te să zdrobeşti angrenajul în care ai devenit doar o rotiţă.

Străduieşte-te să înlături, să te eliberezi, să previi acele circumstanţe în care neajunsurile, aspiraţiile îşi dau arama de faţă. Rupe legăturile care te robesc, care te-ar putea descalifica definitiv din cursa spre marele premiu: deplinătatea

Relaţia de unu-la-unu între lumea interioară şi leadership

Importanţa drumului pe care îl parcurgi spre atingerea excelenţei, cu toate adaosurile ei de rigoare, precum capacitatea de a te automotiva sau de a te identifica cu acel ceva care te captivează şi te face special, este în strânsă legătură cu relaţiile pe care le stabileşti cu ceilalţi oameni, mai ales pe plan profesional.

Rolul importanţei acestor relaţii nu este deloc de neglijat, fiindcă ele determină experienţele prin care treci. Conflictele interioare reprezentând un hăţiş de nesiguranţă, partea cea mai sensibilă din întregul tău proces de funcţionare şi existenţă.

Situaţia în care te afli prizonier, activă ca un factor de nesiguranţă pe plan personal, îşi accelerează expansiunea până la limită, găsindu-şi deznodământul în marele val al schimbării. Totul ţine de percepţia ta asupra a ceea ce înseamnă viaţa, asupra a ceea ce înseamnă asimilarea unui mod de a fi, solid şi sănătos.

Relaţia de unu-la-unu între lumea interioară şi leadership este dată de comanda simultană a “frecvenţelor tale de acord”, adică de modul în care îţi structurezi sensul vieţii în relaţiile cu ceilalţi oameni. Aceste frecvenţe de tip pulsator care te pun în contact cu tine însuţi, transmit mesaje cu rol de atenţionare asupra oricăror modificări sau schimbări de personalitate datorate celorlalţi.

Susţii o schimbare pe plan profesional care îţi afectează viaţa personală? Care sunt argumentele pro şi contra, pe care frecvenţele de acord ţi le comandă să le iei în considerare?

Sufletul unei comori pierdute evidenţiază acea tendință de a te închide în tine, de a-ţi abandona valorile cele mai de preţ care te orientează să mergi întotdeauna mai departe. Dacă vrei ca această comoară să fie accesibilă, atunci sporeşte valoarea existenţei tale, luptând contra acelui factor care te înţepeneşte în submediocritate.* Notă: Flawless (2007);

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us