ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Supremaţia magicianului

On August 08, 2010, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Impune-le oamenilor ideile şi convingerile tale, fără să crezi o dizarmonie între modelul de căpătâi al leadershipului tău şi modelul de personalitate pe care vrei să-l scoţi în evidenţă.

Emoţia resimţită în acea noapte nu se va şterge niciodată din amintirea mea. Mi-era frică în sala întunecoasă, aveam o spaimă de moarte în mine. Pe scenă, prin fumul cenuşiu, nu se vedea decât silueta magicianului, îmbrăcat într-o mantie neagră. Când m-am uitat mai bine la el, am văzut că avea o mască ce-i acoperea numai jumătate din faţă, tot neagră - o mască a chinului sau a veseliei, pe care se perindau de-a valma când zâmbete, când grimase de suferinţă, când o bucurie intensă, când o undă de melancolie. Chipuri create după propriile sale emoţii, după propria sa voinţă, după propriile sale legi.

Încercam să-i văd ochii prin masca sa, acea mască a aparenţelor. Îl puteam contrazice pe oricine ar fi spus că faţa aceea era veselă, tristă sau mânioasă. Tot ceea ce părea realist şi raţional la el era pus în umbră, ascuns în mod conştient. El era regele spectacolului, punctul de întâlnire al tuturor enigmelor, iar masca îl ajuta să ascundă realitatea. Eram convins că era ceva fictiv, că-şi crease propria sa lume ireală. Mă puteam uita la el, dar nu-i puteam ghici gândurile.

La un moment dat magicianul rosti cu glas tare, pe un ton ferm, sumbru, nişte cuvinte ciudate, nedesluşite. Ascultam. Vorbea foarte rar, dar vorbele sale misterioase, în mijlocul tăcerii, mă tulburau mai tare ca tot restul. Prin mulţimea de cuvinte pe care le rostea, unele sunau mai tare. Atunci mi s-a părut că sala s-a întunecat şi mai mult. Vorbea ca un judecător al ultimei instanţe care, fără să-şi justifice sentinţa, îi condamnă la moarte pe cei ce-au violat legile existenţei. Sau ca un nebun care şi-a pus în cap cu îndrăzneală să schimbe aceste legi.

Leadership: Înţelegerea rolului tău într-un moment de mare tensiune se schimbă definitiv odată cu succesiunea actelor de posesiune a realului?

Figura lui revenea neîncetat sub diverse înfăţişări. În fiecare spectacol, o altă mască, un alt rol, un alt scenariu. Uneori dorea să pară bucuros, alteori trist, uneori comic, alteori tragic, dar de cele mai multe ori terifiant. Îmi amintesc că la începutul acelui spectacolului, pentru a crea senzaţia de spaimă, a creat un „tablou” cutremurător amintind de chipul înspăimântător în care Jupiter îi doborâse pe titanii răsculaţi împotriva domniei sale, strivindu-i sub munţi. Apoi şi-a făcut trucul, relativ înfiorător, cu cuţitele.

Dar ceea ce se ascundea de fapt sub măştile sale, ceea ce părea o identitate falsă, nu era decât o ambiţie deghizată care se îndrepta spre interese mai mari, ştiute numai de el. Iar pentru asta el aplica un singur mod de gândire, acelaşi în fiecare spectacol: Unde pot câştiga? Unde pot pierde? Care sunt cele mai bune trucuri şi care sunt cele mai slabe? Ce-şi doreşte mai mult publicul? Ca orice magician adevărat, el deţinea propriul său instrument de testare şi control care-l ajută să-şi îmbunătăţească rezultatele în mod clar şi măsurabil.

Leadership: Îţi identifici autenticitatea într-o ambiţie deghizată care se îndreaptă spre o înţelegere extinsă dincolo de punctul de întâlnire al tuturor enigmelor?

Deşi suportul valorii practice rezultate din elementele ştiinţei pe care o prezinţi este impresionant, el nu e mai puţin uşor de demonstrat. O abordare ştiinţifică nu este legată, de fapt, nici de combinaţia de elemente care o conţine, nici de certitudinea pe care o oferă, ci de echivalentul inspiraţional al acestora, de acel ansamblu organizat de abstracţiuni, necunoscute, concepte cauzale prin care se realizează un ideal de as în domeniu.

A fi as în ale magiei înseamnă să continui să exişti, chiar dacă nimeni nu te vede, şi totuşi să fii în atenţia tuturor. A fi as înseamnă să ascunzi în mod conştient tot ceea ce este realist şi raţiona, dar cu scopul de a atinge plenitudinea semnificaţiei imaginii nou create pe care doreşti să o reprezinţi.

Punctul de întâlnire al tuturor enigmelor, având în minte o mişcare ce se repetă diferit într-o abudenţă de efecte acompaniate şi intersectate ritmic după un scenariu cu totul original, decurge dintr-un întreg de reguli, modele, tipare, scheme de creare a unor realităţi seducătoare prin conjugarea calculată dintre erudiţie, intuiţie şi forţa interpretativă, ca urmare a necesităţii reprezentării unor relaţii arbitrare între diferite obiecte, fenomene şi manifestări, respectiv a interconexiunilor dintre acestea.

Este şi asta un fel de înţelepciune ezoterică, care încă trebuie cizelată pentru a întări puntea misterioasă între identitatea ta adevărată şi personajele pe care le interpretezi. Decisivă, peste toate, e răsturnarea derutantă a reperelor de care te foloseşti pentru a redirecţiona atenţia celor din jur.

Oamenii care ştiu să se reinventeze se ghidează după următorul precept: "Dincolo de rol te afli tu". Legătura aceasta între mai multe realităţi, personaje, transfigurări, are o aderenţă profundă, care ar face ca valoarea a ceea ce descoperi când nu mai eşti adevăratul tu, să varieze cu forma organizării în jurul unei idei valorice fundamentale. Idee de tipul „omul se poate ascunde de multe, numai de sine nu."

Eşti valoros nu atât fiindcă ştii să jonglezi cu comportamente şi atitudini, ci pentru că reuşeşti să distingi ceea ce e important de ceea ce e secundar, ceea ce este propriu de ceea ce este străin de tine însuţi.

Autenticitatea este valoarea dobândită prin unirea experiențială a provocării de a te reinventa şi a noului izvorât din dorinţa de a fabrica continuu realitatea cu care operezi şi evenimentele pe care le trăieşti.

Fantastica ascensiune a unui lider. Ca să-ţi măreşti puterea de influenţă, trebuie să fii, din anumite puncte de vedere, un magician, să-ţi creezi propriul tău spectacol de magie, pe care-l conduci de cele mai multe ori singur. Trebuie să deţii acea forţă care-i influenţează pe oameni, să creezi o punte între sufletul tău şi al lor, o punte între fantezie şi realitate, o punte prin care să-i câştigi întotdeauna de partea ta. Abilitatea de a transpune, măiestrit, convingerile şi dorinţele tale celor din jur, este crucială în succesul tău ca lider.

Însa oamenii trebuie să vadă ca să creadă. Dacă în spectacolul pe care îl joci apari cu mai multe identităţi, oamenii nu vor şti niciodată ce să creadă şi ce nu. Simulând mereu o nouă expresie, o nouă fizionomie, o nouă identitate ca să pari altcineva în ochii celor din jur şi să fii crezut, nu-ţi va aduce succesul în leadership. Cel puţin nu pentru o perioadă lungă de timp.

Masca pe care o porţi reprezintă faţa pe care o arăţi lumii, în orice clipă. Dacă prezinţi oamenilor un chip neadecvat, sau care nu e în concordanţă cu aşteptările lor, aceştia nu vor mai putea deosebi irealul de real, ba chiar irealul va începe să li se pară mai mult real. Ai acea abilitate fantastică de a modela şi de a fabrica continuu realitatea cu care te confrunţi?

Aşa cum datoria unui arbitru este să impună respectarea regulamentului în litera şi în spiritul său, tot astfel datoria ta este să impui oamenilor anumite idei şi convingeri în litera şi în spiritul tău, fără să crezi o dizarmonie între modelul de căpătâi al leadershipului tău şi modelul de personalitate pe care vrei să-l scoţi în evidenţă.

Înainte să construieşti şi să răspândeşti magia încearcă să iei în considerare efectul unei stări de inhibiţie temporară datorată alterării realităţii.

Căci, aşa cum bine preciza cineva pe internet: "De multe ori inhibiția este o barieră în calea actului artistic. Gesturile pot fi necontrolate, mimica şi mesajul corporal poate fi ridicol şi necontrolat."

Concluzie: Supremaţia liderului se aseamănă cu cea a unui magician iscusit, abordând „masca potrivită” în situaţii potrivite. Acest lucru nu înseamnă însă să te joci sau să creezi iluzii de moment, căci în cel mai bun caz nu vei fi credibil, iar în cel mai rău vei fi luat drept un farsor care va fi urgent îndepărtat din funcţia de lider şi chiar din colectiv.

Tu îţi pui masca potrivită în situaţii potrivite? Ele îţi asigură o putere mai mare de influenţă? Ai puterea să le insufli oamenilor încredere în tine falsificând tot timpul realitatea? Eşti dispus să plăteşti preţul artei de a conduce, scoţând în evidenţă mereu adevăratul tău caracter? Eşti stăpân peste toţi şi peste toate numai atunci când ai toţi aşii în mânecă?

Te străduieşti continuu să te perfecţionezi şi să­-ţi foloseşti la maximum potenţialul de om empatic care îşi comunică întotdeauna sentimentele? Sau te-ai auto-disciplinat să-i influenţezi pe oameni prin lipsa de empatie, ascunzându-ţi adevărata fire?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate