ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Suveranitatea lăuntricului (II)

On Aprilie 21, 2013, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Continuă să te situezi la un nivel mai înalt de supervizare, încât să-ţi asiguri un scut invincibil împotriva propriei tale ambiguităţi.

Laura Quinn. Asupra destinului ei, a cărui curbă evolutivă se prăbuşeşte în realitatea cea mai sumbră, fatalitatea a decis în unanimitate: “coupable”. La un semn, biata făptură îşi pierde sclipirea de altădată, rămâne încremenită într-o atitudine ce trădează o mare durere. Întunericul fără margini din care se desprind ca nestăpânite jocuri de război senzaţii acute, năluciri. Ce cumplită viziune o încearcă !

În clipa când minuscula piatră de diamant atinge podeaua bine lustruită, toţi ochii sunt aţintiţi spre ea ca asupra unui criminal căruia nu i-a mai rămas decât să asculte pronunţarea sentinţei de moarte. Învăluită de sentimentul traumatizant că va fi claustrată într-un spaţiu inert, într-un teritoriu de netrecut, Laura se transformă într-un produs singular, personalizat după nişte coordonate ascunse despre care, fie-ne iertată nesiguranţa, nu ştim exact cum se vor desfăşura, dar putem presupune că sunt definitorii pentru leadershipul pe care ea îl va practica în continuare.

O înlănţuire de cauze şi efecte produc în Laura o perturbare dăunătoare a simţurilor, moleculele care contribuie la formarea universului ei lăuntric realizează legături tot mai slabe cu elementele ei de continuitate. Rămâne singură, cu ea însăşi, cu lucrurile de care se teme, împreună cu sufletul ei, atât de bătrân, atât de gol. Orice gând pozitiv se izbeşte de zidul de netrecut al covalenţei cu acea enzimă care nu-i permite să digere în voie trăiri de ordin fizic şi emoţional: sentimentul de impostură.

Ce păcat să întâlneşti un om sub forma a două ipostaze, dominate pe de o parte de voluptate, devotament, farmec, frumuseţe; pe de altă parte de onoruri pierdute, nume pătat, pierderea rangului, ştiinţa de a trăi în societate distrusă. Toate întrunite în aceeaşi formaţiune simplă de existenţă, înghesuită într-o singură clipă de coşmar care îneacă orice impuls al raţiunii şi orice considerent etic.

Leadership: Îţi îndrepţi privirea înapoi spre sensurile pierdute ale identităţii căreia îi atribui un rol de contrast prin costul ce-l ai de plătit pentru reset-ul vieţii?

Dacă conştiinţa nu se acomodează precis unei realităţi care se închide pe fondul lipsei de viziune şi a înţelegerii limitate a aşteptărilor, atunci omul nu vă ştii ce culpă trebuie să-şi asume, nu se va putea apăra împotriva propriei sale ambiguităţi, după cum nu se va putea sustrage mersului fatal al lucrurilor.

Odată trecut printr-o perioadă de regres, omului îi este mai greu să se elibereze de valurile propriilor insuficienţe, ceea ce conduce uneori la rezistenţe autodistructive şi la alegeri “prin evitare”. Acestuia i se poate atribui un rol de contrast într-un context de „melancolie amestecat cu o umbră de fericire“, sau într-unul de "vinovăţie amestecat cu regret", atunci când raţiunea sa se ridică până la conceptele de datorie şi de lege.

Un om cu poziţie înaltă, cum este Laura Quinn, îşi poate demonstra apartenenţa la o cultură unificatoare, a încrederii şi performanţei, specifice leadershipului, numai prin încercările sârguincioase de resetare a spaţiului care o umple de inutilitate. Un asemenea om îşi accentuează vizibilitatea numai prin creşterea respectului de sine, atunci când raţiunea lui se autopercepe într-o lume ce integrează existenţial natura unei noi obligaţii faţă de societate, ascunzându-şi trecutul şi încercând să imprime propriei metamorfoze un alt început, un alt parcurs.

Leadership: Eşti în stare să imprimi vieţii tale finalul ideal al unei fiinţe care a avut curajul să înfrunte neprevăzutul prin încadrarea sa în planul unei autentice căutări spirituale?

Iar dacă privirea Laurei este îndreptată nu înainte, ci printr-o oglindă retrovizoare, înapoi spre sensurile pierdute ale identităţii căreia îi atribuie un rol de contrast, atunci ea îşi va consuma trăirile prin utilizarea unui raţionament de tip inductiv - care porneşte de la o mică eroare şi ia o amploare din ce în ce mai mare. Acest rol de contrast, parcurs de la emoţie la conştiinţă, de la comportament la normă, se loveşte de încercarea omului de-a ajunge la cucerirea totalității sale autentice: "Eşti mai presus de linia evenimentelelor dacă trăieşti prin devotament, muncă cinstită şi prin voinţa de a-i ajuta pe ceilalţi."

În momentul când încerci să te împăunezi în faţa existenţei cu un sentiment de superioritate, bazat pe funcţia pe care o ocupi şi pe puterea pe care aceasta o presupune, nu vei reuşi să construieşti o perspectivă de acces la o viaţa mai bună, după un plan de rezistenţă gata întocmit.

Astfel vei fi dominat pe de o parte de voluptate, devotament, farmec. Pe de altă parte de onoruri pierdute, nume pătat, pierderea rangului, ştiinţa de a trăi în societate fiind distrusă. Toate întrunite în aceeaşi formaţiune simplă de existenţă, înghesuita într-o singură clipă de coşmar care îneacă orice impuls al raţiunii şi orice considerent etic.

De aceea, în tot ce-ţi propui să realizezi trebuie să te încadrezi totodată în planul unei autentice căutări spirituale, adică să îţi educi conştiinţa, să ţii cont de ea şi să asculţi de ea, dar mai ales să-ţi depăşeşti Ego-ul şi să încetezi a mai fi întors spre tine.

Leadership: Poţi să-ţi optimizezi autonomia dacă rulezi în background aplicaţii de tip "Trojan"?

Autonomia redă condiţia individului care se bucură de o anumită independenţă în raport cu o autoritate exterioară sau cu autoritatea centrală - el însuşi. Iar această autonomie nu poate fi optimizată în favoarea leadershipului dacă individul rulează în background aplicaţii de tip "Trojan". Aplicaţiile acestea cuprind toate comenzile de tip "Set" care expun o falsă superioritate bazată pe un sentiment al contrariilor, pe o adevărată cursă a destinului, unde sinceritatea devine ambiguă.

Celebrul scriitor, Franz Kafka, prin intermediul personajului său din romanul "Procesul", a înţeles un adevăr nerostit de mulţi oameni: "Port în mine o lume nemaipomenită. Dar cum să mă eliberez şi cum s-o eliberez fără s-o sfâşii?"

Scriitorul lasă să se înţeleagă că foarte puţini oameni reuşesc să se încadreze într-un tipar dincolo de logica firească a dualităţii dintre existenţa umană ca şi individualitate şi existenţa umană în cadrul sferei de putere discreţionară - în lumina unei etape de evoluţii în leadership. Imaginea vieţii, aşa cum a perceput-o el, printr-o oglindă retrovizoare, este mai mult limitată de factori ce ţin de abordarea vieţii, prin neregăsirea echilibrului interior.

Leadershipul cel mai trainic se construieşte cu o perspectivă de viaţă sănătoasă în minte, nu după modelul unui proces mecanizat de producere a valorii, de "colectare a recoltei", de promovare a potenţialului, încât să nu mai ai nevoie de acceptare din partea propriei conştiinţe. Dacă perspectiva obiectului de interes nu este bună, focalizată pe aspectele pozitive ale existenţei, atunci nici fundalul nu va ieşi corect.

Autonomia unui om se bazează pe fundalul reprezentărilor sale despre viaţă, despre lume şi despre sine: poţi fi pregătit să-ţi accepţi spiritualitatea imperfecţiunilor tale sau poţi să-ţi recunoşti "ratarea" pe toate planurile.

Suveranitatea lăuntricului evidenţiază acea parte a sinelui responsabilă cu evoluţia existenţială, care transcende orice limitare.

Ideea este că ar trebui să-ţi formezi o perspectivă general-existenţială, pe care să îţi plasezi elementele de interes, apoi elementele secundare, de leadership şi performanţă, nu invers. În felul asta totul va fi acordat cum trebuie - gândirea şi simţirea, sub bolţile chemării spre mai bine. A chemării spre adevărata ta fiinţă, spre reîntoarcere la autenticitate, dincolo de temeri, dincolo de închistări, dincolo de limitări şi condiţionări.* Notă:Flawless (2007)"

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate