ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Suveranul destinelor

On Iulie 23, 2010, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Concentrează-te asupra esenţialului leadershipului tău ca să fii în măsură să percepi diferenţa între ceea ce îţi închipui că eşti şi ceea ce eşti de fapt.

Pe când traversau marea se iscă o furtună atât de puternică, cu tunete şi fulgere, încât toţi oamenii de pe bordul vasului, inclusiv Alonso, regele Neapolului, fură cuprinşi de spaimă. Alonso încercă totuşi să-i îmbărbăteze pe marinari să manevreze cât mai bine corabia. Cert era că nimeni nu-i dădea atenţie, fiindcă el nu era nicidecum familiarizat cu manevrarea unei astfel de ambarcaţiuni.

Şeful de echipaj, conştient că prezenţa regelui la bordul navei nu ar fi făcut decât să încurce lucrurile, îi strigă acestuia:

- Plecaţi de aici ! Linişte ! Coborâţi în cabine, altfel daţi o mână de ajutor furtunii ! Dacă nu puteţi impune oprirea furtunii, plecaţi ! Nu mai încurcaţi treburile.

Leadership: Favorizezi alegerea unui rol care conţine o opoziţie între ceea ce nu vrei să ţi se întâmple şi ceea ce ţi se întâmplă ca să ştii care îţi este puterea?

- Ei, ei, prietene, mai domol. Nu uita pe cine ai la bord, îl atenţionă Gonzalo, bătrânul şi credinciosul sfetnic al regelui, pe şeful de echipaj.

Auzind acestea, şeful de echipaj replică:

- Nu ţin la nimeni mai mult ca la mine însumi. Mă voi domoli numai când s-o domoli marea. Plecaţi ! Parcă valurilor le pasă de cuvântul „rege” ! La cabine ! Tăceţi ! Nu ne mai stingheriţi !

Dacă aţi citit „Furtuna” de Shakespeare, ştiţi că regele a fost nevoit să coboare în cabina sa. În cele din urmă, corabia a naufragiat pe o insulă pustie, dar tot echipajul a scăpat cu viaţă. Şeful de echipaj a dat dovadă de o puternică determinare în acel moment decisiv, şi de o atitudine profesionistă remarcabilă. El şi-a descătuşat potenţialul de lider dând marinarilor ordine clare, precise şi utile, cu o hotărâre şi o eficienţă deosebită.

Leadership: De multe ori persoana cheie este eroul singuratic care ţine cârma !

În leadership experienţa este de neînlocuit. Regele Neapolului nu a fost în măsură să comande nava, căci nu avea niciun fel de experienţă în această zonă. Cum să liniştească el marea înfuriată şi nestăpânită, când, la vederea fulgerelor şi a tunetelor, şi-a pierdut primul speranţa? Crezând că orice efort este inutil şi temându-se pentru propria-i viaţă, regele Alonso a ascultat sfatul sefului de echipaj şi s-a retras repede în cabina sa, lăsându-l pe el la cârmă.

Un căpitan adevărat rămâne întotdeauna alături de echipajul său, conducând toate acţiunile în concordanţă cu situaţiile ivite. Nava poate fi învăluită de furtună, poate fi purtată de valuri în toate sensurile, fără nicio cruţare, însă datoria căpitanului este să rămână pe bord şi să facă totul pentru a evita scufundarea navei.

Dacă vrei să treci puntea dintre fluxul evenimentelor din prim planul realităţii şi percepţia unui rol pentru care nu ai fost născut, este mult mai important să ajuţi la crearea unui pretext/contex de intervenţie "din afara" ariei de influenţă a regelui (liderul suprem).

În leadership trebuie să vedem dezvoltarea inteligenţei de a utiliza substanţa materială a evenimentelor, a conjuncturilor şi atuurile decorului pornirilor sufleteşti contradictorii care străbat ecourile unei lupte a instinctelor de orientare, de supravieţuire şi de dominaţie. Dar, mai important de atât, trebuie să permitem o radicală reconfigurare a sentimentelor în favoarea unei logici care vizează crearea de valoare personală.

Leadership: Eşti un slujitor pe tărâmul priceperii altora?

Şeful de echipaj s-a ridicat la înălţimea reputaţiei lui de conducător fiind în stare să facă faţă primejdiei cu acel elan lăuntric, viu şi înălţător, cu acel entuziasm impetuos pe care numai oamenii cu adevărat dârzi îl au, în timp ce regele a rămas în umbră.

Aşa cum un pictor posedă acel complex de însuşiri psiho-fizice graţie cărora este în măsură de a percepe diferenţa între ceea ce face şi ceea ce simte, tot aşa şi tu, ca sa-ti aduci leadershipul la forma cea mai puternica, trebuie să posezi acel spirit de autoevaluare obiectiv şi corect ca să fii în măsură să percepi diferenţa între ceea ce îţi închipui că eşti şi ceea ce eşti de fapt – un lider, un erou, sau un biet stingher?

Prin faptul că iei parte la desfăşurarea unei acţiuni de amploare, despre care nu ştii cum se va încheia, slujeşti motivului de a refuza garanţia unui rezultat mult aşteptat din care derivă un caracter impecabil. Dacă pătrunzi în viitorul unui deznodământ pozitiv, chiar diferit de aşteptările tale, ca element de măsură a potenţialului tău de leadership, încă nu înseamnă că acest viitor îţi va îndeplini cererea (experienţa) şi îţi va da ceea ce ai cerut să trăieşti la adevărata valoarea pe care simţi ca o ai.

Ci înseamnă că ai văzut că nu există ieşire dintr-o situaţie cu mari consecinţe, la fel cum nu există ieşire dintr-o indecizie. Singurul lucru care rămâne este un concept supraevaluat în experiențele vieții: concordanţa dintre convingeri şi comportament, fără a ne lăsa subjugaţi de primejdioasa formă a iluzionării pe care o trăieşte omul în care se oglindeşte măreţia unui rege.

Leadershipul este calitatea unui erou singuratic din care se alimentează destinul unui rege.

Tu dispui de un potenţial de leadership, chiar dacă nu ai fost numit într-o poziţie de conducere foarte înaltă – precum şeful de echipaj? Sau eşti un lider numit, precum regele Alonso, dar lipsit de o orientare clară şi de simţul răspunderii? Eşti un slujitor pe tărâmul priceperii altora?

Reflectă mai bine asupra ta. Care este realitatea?

Concluzie: Aidoma unui căpitan care părăseşte ultimul nava după ce şi-a dat tot interesul să evite scufundarea ei, tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să fii în stare să faci faţă primejdiilor care pot apărea oricând – a face faţă însemnând a da comenzi precise şi ferme, a-ţi ascunde frica care te poate cuprinde şi a şti să-ţi asumi riscurile. Şi mai ales să nu precupeţeşti niciun efort, căci adeseori eşti... „suveranul destinelor”, care hotărăşte reuşita sau înfrângerea, viaţa sau moartea.

Concentrează-te asupra esenţialului leadershipului tău, ca să fii în măsură să percepi diferenţa între ceea ce îţi închipui că eşti şi ceea ce eşti de fapt.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us