ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Tabloul în care ţi-am imortalizat portretul

On Noiembrie 03, 2018, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Învaţă să tragi folos dintr-un amestec de artă şi decor, prin garantarea autenticităţii propriilor mărturisiri.

Memoria ei păstrează fiecărui lucru amprenta exactă, dinspre artistic spre estetic, vizavi de tot ce o înconjoară, aşa încât nu-i scapă niciun amănunt, nicio banalitate, niciun episod trăit în prezenţa ei. Nu i se întâmplă niciodată, asemenea scriitorilor care îşi spun povestea într-un mod sensibil, dar captivant, să ezite multă vreme ori să se hotărască prea repede în modul în care face constatarea unei stări de fapt în caz de vreo conjunctură imprevizibilă. Este doar ea. Peste tot şi în orice context.

De regulă, când încerci să caracterizezi pe cineva omiţi să-i menţionezi numele, dar îi atribui întotdeauna o identitate fictivă, de care se poate sprijini raţiunea bazată pe finitudinea unei lumi închise între macrocosm şi microcosm. Într-un fel, mă simt ca şi când ar trebui să îmbrăţişez o stea care luminează doar cerul întunecat al nopţii, fără să aştept altceva în schimb decât fiorul trăirii în care ea devine vizibilă. Iar dacă aş încerca s-o caracterizez într-un singur cuvânt pe tânăra domnişoară, frumoasă şi misterioasă, m-aş lupta cu plăcerea de a intra în posesia a ceea ce iubesc, fără să obţin acel ceva pentru care lupt.

Ea pare să beneficieze de toate atuurile unui actor stăpân pe arta teatrului non-verbal. Eu sunt magicianul abil al cuvintelor făcute să rimeze cu glasul unui demiurg care cunoaşte limbajul tăcerii.

Imaginea realităţii orientată spre experienta privirii în tine însuti depinde de surplusul de fundal alb pe care nu-l poţi pune în evidenţă într-un tablou de mare rafinament.

Dacă aş înfăţişa trăsăturile personalităţii ei, dincolo de imortalitatea unei lumi materiale în universul trecerilor umane, ca un fel de reprezentare a unei realităţi alternative, probabil aş naufragia într-un colaj suprarealist de imagini văzute doar prin caleidoscopul unui veac de singurătate. Garcia Marquez mi-ar invidia stilul literar pentru jocul straniu al asocierilor dintre plauzibil şi suprarealist ce permite doar odihna unei lecturi de identificare a unui spaţiu puternic impregnat de simbolism. Un simbolism pus pe seama unui demiurg care, absorbit în el însuşi, plăsmuieşte la nesfârşit universuri tot mai adânci.

Dintr-o privire, ea încearcă să-mi descopere toate gândurile, judecându-mă la rece, ca un avocat, dar asta nu face decât să-mi confere o mai bună poziţionare în mijlocul tentativei de a descoperi o geometrie secretă în natura unei intervenţii voliţionale inteligente, care i-a fascinat pe creatori de-a lungul timpului. Forma particulară de raţiune ce i-o pot atribui sub semnul imprevizibil al unui destin reconstituit în imaginaţie, aparţine măiestriei de a crea o lume complexă ilustrată prin surplusul puterii de colorare a unor secvenţe născute din misterul unui joc provocator şi riscant: "cine pe cine manipulează".

O fată tânără şi frumoasă este o realitate care se găseşte într-o eternă visare, o existenţă paralelă din scrierile mele, o apreciere despre trecut şi fără vreo indicaţie pentru viitor, îndeosebi când prin consultarea artei se încearcă o pătrundere în literatura unei lumi ce se dezvăluie în formula aglomerării de detalii fine. Mai am multe de învăţat despre viaţă, cu atât mai multe despre artă, mai ales dacă m-aş închipui frunzărind mintea unei fete închise într-o reprezentare de realitate diferită, care pare a emite un strigăt triumfalist din adâncul inimii: “Te admir, dar numai de la înălţime !”

Leadership: Poţi să te angajezi într-o acţiune temerară de răsturnare a aparenţelor de dincolo de percepţie, în raport cu adâncirea într-un tablou inedit din care se detaşează figura principală?

Nu i se întâmplă niciodată să uite ceva fără să se auto-suspende într-un spaţiu imaginar. Pe vremuri era o tipă dură, rece, dar intrai cu uşurinţă în graţiile ei de îndată ce îi gâdilai orgoliul. Aş vrea să fie acum mai îngăduitoare. De multe ori realitatea este o adâncire într-un tablou inedit din care se detaşează figura principală. Nu sunt aşa cum ţi-ai imaginat, dar tu eşti exact aşa cum mi-am imaginat. Nu le-am aranjat bine? Nu le-am dat lucrurilor importanţa cuvenită unei exprimări care să avantajeze calitatea puterii tale de a le împărtăşi cunoaşterea intrinsecă? Află, dragă domnişoară, că arta înseamnă să te desprinzi de fondul unei compoziţii care seamănă cu alta.

Adâncimea unui conţinut simbolic se pretează utilizării unui câmp cromatic variat, format din roşu, oranj, galben şi violet, ceea ce sporeşte randamentul activităţii intelectuale şi influenţează conduita de căutare a satisfacerii de noutate. Ca o paranteză, genul acesta de asocieri între frumuseţea modelului, enigmele unei cărţi uitate şi spaţiul simbolic al unei opere cu adâncire metafizică, îşi are precedentul istoric în tehnica colajului cubist care surprinde starea de moment a lucrurilor, spre deosebire de curentul futurist care surprinde mişcarea lor.

Ea continuă să creadă despre mine, prin intuiţie directă, că voi reuşi să alcătuiesc miezul unei creaţii de mare profunzime doar sporind intensitatea culorilor obţinute prin contactul direct cu mediul înconjurător, cu diferite imagini şi obiecte naturale. În acelaşi timp, expresia chipului ei pare literalmente contrariul impresiei pe care mi-o făcusem despre ea. Pare că născoceşte o cale prin care obiectele de zi cu zi iau forma oamenilor, pe care ar dori să-i conducă într-o permanentă călătorie pe tărâmuri enigmatice, înţesate cu magie și intrigi poliţiste. Probabil, draga mea, ai uitat cine e creatorul şi cine este privitorul.

Leadership: Beneficiezi de disponibilitatea perceptivă a ochiului de a trece succesiv de la o viziune la alta pe fondul aceleiaşi compoziţii, ştiind că pe spatele tabloului se ascunde o altă pictură?

Prin declanşarea trăirilor afective pozitive datorate aprecierii cu care am fost copleşit de nenumărate ori, am izbutit să realizez o empatie a firescului izvorât din impulsul dorinţei de a-mi ascunde un pic din aroganţa şi atitudinea de superioritate în faţa unei fiinţe care abia se apropie de acel savoir faire al lecturii artei. I-am dat impresia că încă mai am multe de învăţat până să ajung să fac creaţii în adevăratul sens al cuvântului. Clar, am făcut-o pe modestul, dar în spatele modestiei şade umbra vecină a unei glorii veşnice.

Te voi admira întotdeauna din multe puncte de vedere, eşti atrăgătoare, inteligentă, ştii să apreciezi bărbatul ce are mereu vânt din spate la corabia lui. Dar din umbra unei priviri aruncate în secret, dacă aş încerca să-ţi produc o încântare a simţurilor printr-o coloraţie a ochilor, dinspre puritatea senină a unei dimineţi de vară spre blândeţea unui asfinţit de toamnă, probabil n-aş izbuti să reproduc imaginea reală a ceea ce înseamnă prezenţă sau lipsă, chemare sau refuz, perspectivă sau opacitate, inocenţă sau greşeală, apropiere sau depărtare. Realitatea capătă o altă înfăţişare la omul pictat cu aripi de înger într-o gamă cromatică dominată de maro-uri şi orange-uri aprinse.

Arta este versiunea detaliată a unei lumi solemne definită prin simţire. Tuşa plină de înţelesurile unei poveşti în care totul pare miraculos câtă vreme totul pare plin de tâlc, reînnoită de la ochi la suflet, se îmbogăţeşte cu simţirea unei fericiri de o cu totul altă natură. O tânără frumoasă are darul de a sugera serii de asociaţii pasionante, o formulă care spune imaginaţiei mele că pot merge împotriva curentului. Ceea ce n-o oboseşte, o stimulează. Clar, seducţia este începutul unei aventuri în care lucrurile devin interesante.

Dar ei îi lipseşte îndrăzneala pictorului care ştie să facă dintr-un subiect plictisitor unul interesant. Nu luptă deloc să intre în posesia a ceea ce iubeşte cu adevărat, este condusă de un fel de laşitate acoperită de orgoliu, un colaj de sensibilităţi care nu înaintează spre virtute. Ceva îi dă totuşi avântul necesar de a savura lucrurile mici, plăcerile fine, fără să se gândească că lucrurile ar putea fi altfel, prin însăşi forţa lor de a se asocia sau de a se substitui între ele. Arta de a cuceri o femeie constă în abandonarea tuturor lucrurilor pe care ea le controlează.

Nu te voi cunoaşte niciodată prea bine, nu te voi putea salva niciodată din adâncul unei inimi sărăcite de conţinut, dar intuiţia îmi spune că faci parte din universul meu. Pentru că niciodată nu vei putea părăsi tabloul în care ţi-am imortalizat portretul.

Leadershipul este portretul pe care îl execuţi cu măiestrie pentru definirea profilului cuiva, lăsând totuşi un mic cerc de fundal alb care ocupă prim planul unei lumi niciodată cunoscute îndeajuns.

Tabloul în care ţi-am imortalizat portretul se poate regăsi cel mai bine în inima mea, care n-a cunoscut niciodată regretul de a te fi cunoscut, ci mai degrabă regretul că nu te-am putut reda într-o manieră mai expresivă, mai clară şi mai transparentă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate