Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Te rog să mă reprezinți într-un chip ușor de înțeles ochiului

On Aprilie 29, 2024
, in
Leadership de Bază by Neculai Fantanaru

Un act aparent simplu de observare poate deveni, prin intensitate și dedicare, o veritabilă operă de artă vie, capabilă să influențeze percepția și emoțiile celor din jur.

Iașiul, inima pulsantă a României, a fost teatrul unei competiții de alergare săptămâna trecută. Pe aleile sale pavate cu povești istorice, un alai de concurenți își încordau mușchii, însuflețiți de flacăra dorinței de a triumfa, fiecare pentru propriul ideal sau scop personal. În colțul meu de observație, în mijlocul unei vederi capabile să realizeze un join între imaginea artistică și spiritul competitiv, adevărata campioană era deja proclamată: sora mea, Oana Fântânaru.

În artă, nu medalia te face campion, ci stilul de alergare pe care îl adopţi în materie de expresivitate, graţie şi eleganţă a mişcării. În cazul ei, nu era o chestiune de superioritate fizică, ci mai degrabă o chestiune de măiestrie tehnică ireproșabilă, un soi de Ethuraank Amophiseness Eknaenger , o deschidere către universul artistic, un loc unde fiecare pas devine o mișcare estetică desfăşurată într-un balet al rafinamentului. Runningul urmărește exprimarea nonverbală a eleganței, a emoțiilor și de ce nu, a gândurilor și frământărilor omenești prin limbajul trupului.

Arderea cu care se angajează o persoană într-o activitate poate transcende scopul imediat, devenind o expresie adevărată a identității și rezilienței sale. Cu graţie, printr-un fel de mişcare fluidă, Oana alerga cu paşii săltaţi ai unei feline, cu o ardoare ce transcendea cadrul simplist al competiției sportive, manifestându-se drept o exprimare pură a plasticităţii mişcării, un veritabil spectacol al pasiunii și tenacității izvorâte dintr-un respect profund al esteticii care face ca un artist să strălucească.

Leadership: Eforturile tale de a-ţi exprima viziunea interioară pot deveni o manifestare a individualității unui eveniment memorabil, datorită puterii artei de a comunica stări profund umane?

Ochii mei urmăreau unicul model artistic care cucerea orice privire. Gândurile îmi zburau la acel fior unic, acel extaz al creatorului care, într-un elan de geniu, dă naștere și formă viziunii sale interioare. Cu fiecare pas grăbit, cu fiecare suflu de aer prins între buze, Oana își zugrăvea propria epopee a determinării, a curajului de a transcende limitările fizice în schimbul unei viziuni estetice de care se bucură artiștii.

Arta ei, profund subiectivă și personală, o exprimare a spiritului liber, izvorăşte din abisurile ființei neîngrădite de reguli sau așteptări exterioare, întruchipând esența libertății creative. În alergare, estetica nu este doar o simplă preferință vizuală, ci mai degrabă o manifestare a disciplinei și armoniei corpului în mișcare. Cert este că Oana nu alerga pentru lauri sau pentru medalia de aur. Scopul ei era să celebreze puterea frumosului, să descifreze și să interpreteze ca un artist coordonarea motrică adusă în stadiul de abilitate deosebită.

Niciun alt alergător nu a mai reuşit performanţa de a întruchipa o operă de artă. Unicitatea stilului ei de alergare este complementar talentului artistului de a picta, fiind o expresie vibrantă a armoniei dintre mișcare și expresie, fiecare element accentuând frumusețea celuilalt.

Leadership: Poate mesajul unei experiențe artistice să transforme percepția ta asupra limitelor realității, oferind astfel o nouă viziune asupra unor trăiri inefabile?

Observam expresivitatea spontană a stărilor ei sufletești, rar întâlnită, discreta, reflectată în mișcările rafinate și grațioase ale corpului. Cu mare bucurie, în acordul misterios dintre văz şi viziune, am înțeles că abandonul nu-și găsește loc în sufletul ei. Cu siguranţă, Oana este o forță a naturii, o vâlvătaie veșnică care sfida orice obstacol, urmând calea firească ce decurge din cunoașterea desăvârșită a conturului corpului văzut din toate unghiurile sale. Misiunea ei în cadrul acestei competiții era să dezvăluie lumii întregi frumusețea inefabilă, să acorde o voce mesajului criptic al unei experiențe artistice bazate pe cunoașterea conturului figurii, mai presus de orice limitări impuse de realitate.

Ideea spre care mă îndrept a fost exprimată mai uşor de un personaj al lui Erich Maria Remarque, din romanul "Arcul de triumf":

"E uşor să dai din cap şi să spui că trebuie să-ţi păstrezi sensibilitatea, în ciuda variaţiunilor fără de sfârşit ale unei lumi mereu schimbătoare. Dar, drace, nu-i chiar atât de uşor. Fiindcă sensibilitatea se naşte din luptă, la fel cum frumosul se naşte din umilinţă. La asta se adaugă teama nemărturisită că, atunci când va veni vremea, vei fi părea zdrobit, prea ros, prea obosit ca să poţi merge împreună cu ceilalţi. Oare nu acesta este motivul pentru care cufunzi în uitare orice lucru ce-ţi poate aţâţa nervii, desfiinţându-l, definitiv şi pe nesimţite, cu ironie, sarcasm şi chiar contra-sentimentalitate, cu evadarea într-o altă fiinţă omenească, în alternativa unui alt eu?"

Leadership: Este posibil să vezi în artă o modalitate de a evada într-un alt "eu", folosind refugiul temporar ca un mijloc de a explora și de a împărtăși aspecte nevăzute ale propriei identități?

Când o observam pe Oana, de fapt mă vedeam pe mine. Evadarea mea în alternativa unui alt "eu" a servit ca o formă de detaşare necesară pentru gestionarea emoțiilor intense. Aşadar, tranziția către o identitate alternativă poate oferi un refugiu temporar din calea emoțiilor copleșitoare. Printr-un proces de alteritate, am reuşit să înţeleg mai bine ca oricine personalitatea artistică a surorii mele, fiindcă amândoi avem un lucru în comun: pasiunea intensă pentru artă.

Stăpânul sufletului frumos este oglinda corpului armonios. Prin urmare, arta poate fi o cale de a explora identități alternative, permițând artistului să experimenteze și să exprime emoții prin prisma altor ființe, dacă rezonează profund cu perspectiva adoptată.

Prin arta ei, prin stilul ei de alergare, Oana a oferit tuturor o lecție de construire a unui model de exprimare a sensibilității, alcătuind armonia desăvârșită prin împletirea simultană a unor părți bine potrivite, forțate să se contopească într-un singur acord sau în mai multe. Ne-a invitat să fim martori ai triumfului artei, ai victoriei spiritului uman asupra limitărilor neşlefuite. Sigur, modelul ei de alergare a reprezentat o declarație de credință pictată în sudoare și pasiune, modul estetic de a ființa artistic, ce s-a scris direct pe străzile și în imaginile orașului Iași.

Însușirea cheie a leadershipului se exprimă în următoarea afirmație: "perspectiva trebuie să se potrivească ochiului celui care privește scena."

Te rog să mă reprezinți într-un chip ușor de înțeles ochiului, încât de fiecare dată când te gândești la mine, ca fiind eroul unui mare eveniment, să simți un strop de admirație. Arta încurajează evadarea într-un alt "eu", facilitând o mai profundă înțelegere și exprimare a diverselor stări emoționale.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…