Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Ţine ochii deschişi şi priveşte cu atenţie

On Octombrie 17, 2021
, in
Leadership de Vârf by Neculai Fantanaru

Adevărata menire a privirii este să sporească potențialul de creație, dând sinelui permisiunea momentanã sã înţeleagă ce vrea, cu ochii care prezintă o fotografie.

Privesc valurile, sclipirea razelor de soare cum se reflectă în mare. O doamnă își caută de cinci minute loțiunea de plajă, dar nu-și dă seama că i-a căzut sub șezlong. Băiatul bronzat, cu covrigii de vânzare, își face traseul zilnic, încercând să vândă ceva. Undeva în larg se zărește o barcă micuță de pescari. Pescărușii sunt peste tot. Oamenii la fel. Nisip și scoci peste tot.

Eu n-am intrat în scenă, dar o voi face imediat. Citesc Wilhelm Hauff, ceva care mi-a scăpat din bibliotecă. În același timp ascult Roudeep. Sunt în miezul gândirii sistematice, încercând să aflu ceva despre relația artelor plastice cu natura.

Socotesc că este mai profitabil să deslușesc intenția pur artistică a omului de a se încadra într-un peisaj de vis, decât a face observați privitoare la cât de necesară este o perspectivă riguros științifică asupra artei.

Aşadar, marea încă păstrează ceva din capacitatea mea de a visa, de a spera, privind totul prin lentila unei vârste fără de bătrâneţe. Cred, până la urmă, că adevărata știință a artei începe cu privitul: să încerci să sesizezi acel "Unu Absolut" care apare în natură sub diverse întruchipări sau determinări. Iar tu să rămâi identic cu tine, peste tot, în aceste întruchipări și determinări.

Leadership: Poţi să-ţi hrăneşti sinele din Creaţia ta, dând unui spaţiu de coexistenţă proporţii vizuale fără limite prin intermediul unei imagini dominante, în conformitate cu înţelesul mai larg al expresiei “A bright ray of sunshine” ?

Privind marea, frumuseţea ei, privind în ea reflexia soarelui, mi-am dat seama că lucrul cel mai bun şi mai sigur pe care-l am de făcut este să mă ţin de o imagine care nu pâlpâie în faţa adevărurilor lumii, o imagine care îşi dezvoltă propriul gen de frumuseţe vizibilă – aceea a culorilor care devin tot mai transparente pe măsură ce mintea explorează simbolul, ajungând la idei care se află dincolo de puterea de cuprindere a raţiunii.

Şi dacă este aşa, că gândurile-mi străbat fără grabă orizontul unui spaţiu deschis, fără limite, şi un spaţiu al întemeierii de sine, pe măsură ce privesc frumuseţea direct vizibilă din lumina soarelui care atinge suprafaţa mării, mai întâi într-un mod destul de natural, apoi într-un mod destul de intensiv, atunci nu-mi mai rămâne decât să mă bucur de o privelişte superbă într-o vacanţă de vis.

Dar arta ce are de spus în acest sens? Iar estetica nu cred că este singura care să aibă margini discutabile la noţiunile de oceanografie sau despre fotografierea peisajelor marine. Numeroase sunt argumentele zadarnice, asupra faptului că dacă un anumit gen de privelişte îmi bucură ochiul, sufletul şi mintea, asta ar satisface cumva condiţiile necesare cerute de un alt mod de cunoaştere a lumii prin artă, prin jocul spontan al imaginaţiei creatoare.

În sfârşit, dacă încerc să mă privesc cu aceeaşi linişte cu care privesc marea, şi dacă fac din această linişte un proces de ascultare a chemării mării, ca o linie melodică în surdină, atunci arta ar căpăta o faţă nouă, un alt mesaj, o tentă de grandoare. Iată de ce este important să-mi ascult privirea când străbate întinsul unui spaţiu unitar, depozitul colosal de energie neliniştită: fiindcă nu pot să mă leg intim de un anumit proces creativ, altfel decât dacă îmi transform privirea într-o rază de soare strălucitoare.

Expresia "a bright ray of sunshine" are înţelesul de convenţie între ceea ce transformă priveliştea într-o adevărată bucurie a sufletului, şi ceea ce emite sinele tău din perspectiva manifestării unei tendinţe de hiperrealism.

În leadership, asta se traduce prin: “ceea ce vezi schimbat la tine este ce te aștepți să vezi în imaginea pe care o admiri.”

Ţine ochii deschişi şi priveşte cu atenţie imaginea care te atrage la orizont, fiindcă este imaginea prin care Sinele tău Superior îţi transmite ceva ce tu altfel nu ai putea să cunoşti prin intermediul experienţei de viaţă sau a raţionamentului.

În artă este important să nu pierzi nimic din vedere, nici măcar aparenţele atunci când faci distincţia între ceea ce se datoreazã unei perspective de ansamblu asupra ideii de “unitate”, deci ceva în conexiune strânsă cu Sinele, şi ceea ce se datoreazã proceselor de identificare a unor noi abordări estetice.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…