ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Ţipetele mistuitoare ale mieilor

On Septembrie 11, 2013, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Acţionează în baza celor mai profunde structuri de control care îţi maximizează influenţa, astfel încât să înţelegi mai în profunzime originile şi evoluţia omului.

- Era încă întuneric. Am auzit un zgomot ciudat. Un fel de ţipăt. Ca vocea unui copil.

- Ce ai făcut apoi, Clarice? întreabă Hannibal Lecter. Omul acesta sigur pe el însuşi, sistemul acesta dur ale cărui legi de funcţionare includ şi derivă din legile nescrise ale vieţii, urmăreşte permanent obţinerea unei cât mai profunde înţelegeri a fenomenelor care acţionează asupra celor mai ascunse şi mai elementare simţuri. Provocându-le în cele mai neaşteptate moduri. Încercând parcă să formuleze o nouă lege cu valabilitate restrânsă.

- Am coborât scările. M-am furişat în şopron. Mi-a fost aşa frică să mă uit înăuntru, dar a trebuit.

- Ce ai văzut, Clarice? Ce ai văzut? sună din nou ameninţătoare vocea din spatele gratiilor, guvernată parcă de o forţă maximală care se situează aproape în totalitate dincolo de puterea de înţelegere a savanţilor.

Leadership: Opera marii tale raţiuni se constituie într-o demonstraţie a necesităţii constituirii unei ştiinţe redusă la conştientizarea emoţiilor celorlalţi, într-un context favorabil de afirmare a convingerilor care te motivează să aparţii unei singure entităţi de control?

- Mieii. Ţipau. Erau sacrificaţi. Am încercat să le dau drumul. Am deschis poarta, dar nu au fugit. Stăteau acolo, confuzi. Aşa că am luat un miel şi am fugit cât am putut de repede. Nu ştiam încotro. Nu aveam mâncare, nici apă. Şi era foarte, foarte frig. Credeam... Credeam că dacă salvez măcar unul... Dar... Era aşa de greu. Prea greu.

- Încă ţi se întâmplă să te trezeşti noaptea, nu-i aşa, Clarice? Te trezeşti în întunericul de nepătruns şi auzi mieii ţipând. Şi crezi că dacă l-ai prinde pe Buffalo Bill tu singură şi, dacă o salvezi pe biata Catherine, ai putea opri mieii să ţipe. Crezi că şi ei se vor simţi uşuraţi şi nu te vei mai trezi noaptea auzindu-i ţipând, nu-i aşa?

Simţim în tensiunea pe care Lecter o generează şi o întreţine continuu cu aceeaşi intensitate, asemenea unui regulator cu acţiune integrală, încercarea sârguincioasă de a scoate la iveală noi probe, amănunte şocante, dovezi tulburătoare, noi dedesubturi ale înţelegerii realităţii trăite de Clarice la un moment dat.

El menţine la cote înalte principiile relevante parcurgerii căii către o nouă “deșteptare”. Revine subtil la funcţia implicită de manipulare a semnalului “luminos”, transmis printr-un cablu de legătură invizibil care dă energie stărilor sufleteşti, împingându-le către punctul critic, scoţând la iveală noi detalii despre originile şi evoluţia lui Clarice.

O singură entitate de control pare să-l motiveze pe Hannibal în a înţelege dedesubtul emoţiilor oamenilor, disimulat într-un aer de superioritate morală, şi anume: adâncimea filozofică a valorii vieţii lor. Ştiinţa lui nu iese din încordarea forţelor active ale omului, ci din realitatea originară a naturii pe care omul trebuie s-o accepte şi s-o umple cu un sens.

Leadership: Funcţionează bine formele procesului de validare a propriei tale persoane generate prin obiectivarea unor aspecte ale existenţei cu care tu însuţi te-ai luptat?

Ca să încadrăm zona de influenţă a liderului în nişte coordonate fixe, care să permită cunoaşterea şi evaluarea potenţialului oamenilor supuşi forţei implacabile a propriei lor robiri, accentuate pe fondul unor anumite reacţii negative, este necesară respectarea unei anumite forme de “deschidere” şi de “dezvoltare” a procesului de validare proprie în faţa lor.

Având la bază anumite rigori şi un anumit control, aceste forme de deschidere şi de dezvoltare, în condiţiile în care mediul de transmitere a influenţei nu este accesibil pentru a garanta o apropiere şi o consolidare a relaţiilor, simultan continuând să fie imprevizibil şi extrem de împovărător, reprezintă de fapt o sumă a celor mai profunde stări sau manifestări, inspirate din anumite experienţe, care au putere de transformare pozitivă sau negativă.

De aceea, susţinerea acelor structuri de competenţă care permit contracararea eficientă a efectelor negative, fundamentate pe o abordare prudentă, echilibrată, progresivă, dar şi pe principiile complementarităţii şi sprijinului reciproc, depind de voinţa de a face o schimbare reală în viaţa individului.

O abordare mai pretenţioasă a forţei de “presiune” se impune, deci, în scopul explorării adânci a individului pentru a înţelege mai în profunzime originile şi evoluţia lui, bineînţeles prin înlăturarea oricăror suspiciuni care să pericliteze cunoaşterea şi cercetarea sa.

Leadership: Aparţii unei singure forme de răspuns la întrebarea: "cum poţi guverna o viaţă din perspectiva filozofică a valorii pe care ea ţi-o poate aduce" ?

Sunt foarte multe iniţiative favorabile şanselor de maximizare a eficienţei în utilizarea persuasiunii, pe care însă nu întotdeauna avem posibilitatea să le întreţinem şi consolidăm în cadrul unei singure direcţii de influenţă. Dar le instalăm pe micul ecran al leadershipului şi le rulăm în orice moment de spontaneitate, efectuând mutări de natură să pună pe picior greşit interlocutorul.

De aceea, încercarea sârguincioasă de a scoate la iveală noi probe, amănunte şocante, dovezi tulburătoare, noi dedesubturi ale înţelegerii clare a realităţii, devin unelte ajutătoare pentru uşurarea navigării prin meandrele psihicului uman şi ale concretului. Este un procedeu de mare importanţă, un veritabil act de dominare, o sclipire care pătrunde într-un spaţiu închis, umbrit şi apăsător, având drept scop principal producerea conştientă a unei stări de intensă conştientizare interioară, prin declanşarea unei sensibilităţi şi încordarea ei la maximum.

Nu poţi să obligi un om să se conformeze propriei tale cerinţe, fără ca mai întâi să stabileşti o relaţie cu el. Orice minte inteligentă care încearcă să înţeleagă cu sinceritate şi deplinătate psihicul uman în totalitatea sa, ca relevanţă pentru formarea şi dezvoltarea abilitaţilor de interacţiune, trebuie să-şi susţină dezvoltarea în lumina a două coordonate compatibile în orice punct de interes. O coordonată de credibilitate şi o coordonată de control. Ele trebuie să permită manifestarea omului în starea care i-a fost generată în mod direct.

Dacă nu reuşeşti să incluzi în structura de rezistenţă a omului semnalul “luminos”, ca forţă suplimentară, dacă nu reuşeşti să dai energie stărilor sale sufleteşti, împingându-le către punctul critic, atunci nu vei putea să scoţi la iveală detaliile cele mai fine despre el care să-ţi construiască o imagine dincolo de rigorile intelectuale şi profesionale.

Dacă aspiri atât de mult la un leadership eficient, atunci acţionează în baza celor mai profunde structuri de control care îţi maximizează influenţa, astfel încât să înţelegi mai în profunzime originile şi evoluţia omului.

Vei putea guverna înţelegerea vieţii din perspectiva filozofică a valorii pe care ea ţi-o poate aduce, numai printr-o domolire a încordării forţelor active care condiţionează manifestările şi capacitatea oamenilor de a fi diferiţi.

Utilizarea unor noi metode de investigare a naturii umane poate rezulta din caracterul explicativ al unei ştiinţe care este obligată să folosească un complex de proceduri de constatare a fenomenologiei potrivit căreia omului nu i se poate confisca libertatea de a se deschide în faţa ta, făcându-se apel la tehnici sugestive, metaforice, de întărire a imaginii de sine şi de auto-acceptare.

Ţipetele mistuitoare ale mieilor semnifică acele evenimente ce se petrec pe parcursul vieţii unui om, cu un impact major asupra psihicului şi care frânează într-o măsură importantă evoluţia lui ulterioară.

Descoperirea şi anihilarea efectelor acestor evenimente care provoacă de cele mai multe ori un blocaj, o frână, inclusiv în acţiunile voluntare impuse de realităţile prezentului, necesită metode deosebite de cunoaştere şi influenţare a psihicului uman. Având drept scop o mai bună cooperare cu liderul în vederea atingerii ţelului comun.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us