ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Traiectoria biruitoare a fiinţei omeneşti

On Septembrie 11, 2012, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Stimulează conexiunile profunde din interiorul fiinţei tale, în aşa fel încât maniera în care avansezi în leadership să nu-ţi pericliteze identitatea.

Avea să se dea o luptă. Iar eu urmam să iau parte la ea cu un soi de incertitudine perpetuă care mă punea faţă în faţă cu mine însumi. O năzuinţă febrilă, crescândă, spre o schimbare de profunzime a percepţiei realităţii personale care conducea la o transformare a conştiinţei, mă învăluia ca într-o mantie pseudo-spirituală.

Un soi de derută, o tatonare a spiritului, repetiţia insinuantă a unei idei sofisticate care mă urmărea de câtva timp, ascunsă parcă după un colţ, gata să-mi sară în faţă şi să mă împingă spre un adevăr incert şi necunoscut. Eram încă nepregătit s-o potrivesc, s-o introduc în circuitul valorilor mele.

O luptă, dar totodată o îngemănare a celor două ipostaze ale aceluiaşi individ, o obsesie ostilă ce se dezvolta gradual, în funcţie de coliziunea, răsturnarea, schimbarea celor doi poli ai existenţei sale.

Leadership: Dorinţa ta de a ieşi din starea de incertitudine a propriei individualităţi se exprimă prin încercarea de a face o punte de legătură între esenţă şi creaţie?

Lupta pentru Eu-l cel adevărat. Eu şi adversarul tăcut, nevăzut, nepăsător şi nesimţitor. Două atitudini acţionând reciproc într-o tensiune continuă pulsatorie. Coerenţa unei intrigi bine concepute şi riguros selectate. Două trasee care se intersectau hotărâtor şi nemijlocit, exercitând asupra mea într-o formă când directă, când subtilă, o presiune mai mult sau mai puţin evidentă, fiind parcă supus unui proces competitiv. O rivalitate între două tabere, între două constante psihologice, între două tipuri de personalitate: ca între legendarul Robin Hood – apărătorul, şi a adversarului său, Șeriful de Nottingham – uzurpatorul. Unul sigur trebuia eliminat.

Ceva în mine a plesnit atunci, a zvâcnit a protest, fără să pot ascunde asta. Dar rămâneau atât de multe care trebuiau cenzurate. Ieşisem din nou în noapte. Priveam doar fereastra zidului după care mă ascundeam.

În mod inevitabil, trecutul revenise între mine şi continuitatea prezentului, în căutarea viitorului. Asemenea unui om care se evită pe sine însuşi pentru a nu se hrăni cu himere care îi pot amorţi toate aşteptările, n-aveam niciun chef să mă joc de-a v-aţi ascunselea. Dar nici nu aveam de gând să mă desprind din uriaşa plasă de păianjen care prinsese totul din conştiinţa mea, din trăirile mele, în firele ei lipicioase.

Esenţa care mă bulversa cu totul era un tumult de emoții conflictuale care păreau să lase în urmă doar o mizerie haotică de impresii referitoare la cine sunt cu adevărat. Creaţia care mă ridica deasupra sinelui se datora modului în care îmi exprimam sentimentele şi trăirile, schimbările ce aveau lor în interiorul meu, astfel încât, în cele din urmă, să dispară căutarea înfricoșătoare a proprilor limite şi vanități, iar reaitatea să devină o experienţă din care să ies îmbogăţit – şi la propriu, şi la figurat.

Eram pe pilot automat, fără să fiu atent la drum, în căutarea unui viitor necunoscut care putea genera o înţelegere între cele două părţi din mine aflate în conflict, o înţelegere care să mă ajute să-mi revin, jucând cu mine însumi rolul de justiţiar care decide între “esenţă” şi “creaţie”.

M-am trezit în faţa celui mai bun prieten al meu, a celei mai bune alternative. Am devenit conştient de distanţa mare care ne despărţea. Am ieşit din spatele zidului după care mă ascundeam. Şi am văzut lumina.

Leadership: Joci rolul de justiţiar care decide între cele două tipuri de compromis: o totală uitare a esenţei care te reprezintă sau o frână a creaţiei care te îmbogăţeşte?

Leadershipul este rezultatul anilor petrecuţi într-un mediu de conducere. Dar, în acelaşi timp, este şi un motor al auto-cunoaşterii, un rezultat al dobândirii unui alt tip de personalitate prin încercarea de a te reinventa, de a deveni congruent cu tine însuţi.

Două trasee sunt justificabile în viaţa ta, putând a te separa de cine eşti cu adevărat. Şi pe care, ca orice alt lider, trebuie să le traversezi nemijlocit: distanţa de la esenţă la creaţie, şi invers. Două constante care se ordonează în opoziţii regulate, care se condiţionează şi se susţin reciproc, contribuind la formarea ta, exercitând asupra propriului tău fel de-a fi, într-o formă când directă, când subtilă, o anumită presiune, o influenţă care se resimte direct în circuitul valorilor tale şi care îţi poate decide viitorul.

Porneşti în căutarea unui viitor necunoscut care poate genera o înţelegere între cele două părţi din tine aflate în conflict? Care este ipostaza în care te identifici acum? Implică ea aspiraţia de a depăşi limitele condiţiei tale de “Om” supus naturii sale proprii? Sau te regăseşti mereu în ipostaza de a-ţi dezvolta capacităţile de lider, fără să-ţi verifici şi să-ţi asumi adevărata identitate?

Reuşita în leadership depinde de acea parte a personalităţii care se află în contact nemijllocit cu realitatea guvernată mai mult de forţa "creaţiei" decât de dezvăluirile "esenţei".

Traiectoria biruitoare a fiinţei omeneşti poate fi interpretat ca un proces al devenirii sinelui, al dezvoltării personale, căruia trebuie să i te supui. O desăvârşire a propriei tale personalităţi. Desemnează temelia schimbării pline de satisfacţii şi succes, deopotrivă pentru tine ca “Om”, nu doar ca “Lider”.

Arta de a te autodescoperi şi de a-ţi înţelege menirea în lume, presupune să înţelegi acea opoziţie dintre ceea ce este profund şi ceea ce nu este, dintre ceea ce eşti şi ceea ce vrei să fii. Înseamnă să biruieşti rivalitatea între cele două tabere, între cele două constante psihologice, între cele două tipuri de personalitate: realist-nerealist, apărător-uzurpator, care îţi pot ruina capacitatea de decizie în momentele cheie ale vieţii.

De aceea responsabilitatea şi luciditatea tentativelor tale prospective presupune nu numai redefinirea propriei identităţi, dar şi conştientizarea a ceea ce te aşteaptă ca replică nedorită a modului în care te percepi şi te manifeşti.

Cunoaşterea acestei “replici” nedorite, dar posibile, întrucât exprimă – şi în cazul leadershipului, de pildă – convingerile şi sensul acţiunilor preconizate, obligându-te pe deoparte la mai multă atenţie în vederea evitării unei dedublări a personalităţii, iar pe de altă parte, la fermitate în găsirea acelei părţi din tine care te priveşte din interior, în timp ce îţi interpretezi rolul în modelarea realităţii sociale.

Ai fi dispus să-ţi tratezi cu îngăduinţă sau nepăsare acele părţi din tine care te definesc, ca simple bizarerii fără importanţă? Cât de corect eşti cu tine însuţi?

Traiectoria biruitoare a fiinţei omeneşti reprezintă, totodată, rezultatul anilor de căutări, întrebări cu sau fără răspuns, a luptelor “interne” pentru definirea propriului Eu şi al potenţialului propriu.

Caută în trecut şi în interiorul fiinţei tale, corelează rezultatele analizei dintre ele cu prezentul şi astfel drumul spre reuşita viitoare este prefigurat, mai ales dacă eşti corect cu tine însuţi, tenace, riguros, dacă nu rupi conexiunile cu exteriorul şi cu realitatea ce te înconjoară, şi dacă selectezi acele elemente care te favorizează.

Stimulează conexiunile profunde din interiorul fiinţei tale, în aşa fel încât maniera în care avansezi în leadership să nu-ţi pericliteze identitatea.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us